5 találat a(z) árrés adózás cimkére

Használt gépkocsi beszerzése EU-s adóalanytól Kérdés

Használt cipők értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségüket. Ügyfelem magánszemélyektől szerez be cipőket. Ilyen esetben alkalmazni kell-e az árrésadózást, vagy számít-e az, vizsgálni kell-e valamilyen módon, hogy ezek a cipők voltak-e használva korábban? Feltételeznünk kell-e, hogy ha magánszemélytől várásoljuk (aki nem cipész), tehát ő vette meg a boltban korábban, akkor az onnantól használtnak minősül? Köszönettel.

Árrés áfa adóalap kivonandó tag (vásárolt szolgáltatás áfaelszámolás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az utazásszervezési szolgáltatások árrés áfájának az adóalap megállapítás kivonandó tagjának áfa-meghatározásával kapcsolatos. Adott egy magyar székhelyű kft., ami utazásszervezéssel foglalkozik. Albániába szervez körutazást magyar utasoknak (nem adóalany magánszemélyek). A körutazás több szolgáltatás tartalmaz. A szállást és az ellátást albániai szolgáltatótól veszik, az út többi részét magyar szolgáltatótól vásárolják. Az áfamegállapítás szempontjából konkrétan az érdekelne, hogy az árrés áfa adóalap megállapításánál a kivonandó tag milyen áfaelszámolás alá esik a következő esetekben: a) Mivel a szállás-ellátás harmadik országból származó szolgáltatás, a számla import áfa köteles lesz-e? Ha igen, akkor az utazásszervezőnek (számlabefogadónak) ez fizetendő áfakötelezettséget képez-e, mivel az árrés áfánál a jellegadó miatt a vásárolt szolgáltatás áfája nem helyezhető levonásba? b) Amennyiben a szállást vagy az ellátást egyedileg közvetíti az utazásszervező az albán irodától (nem utazásszervezés keretében), akkor a bejövő albán számla import áfa köteles lesz-e? c) Ha a körutazás az EU-n belüli országba történik és az EU területén bejegyzett szolgáltatótól vásárolja a magyar utazásszervező a szállást-ellátást, akkor a szolgáltatás közösségi szolgáltatásként fizetendő áfát eredményez-e (fordított áfa)? Tehát az árrés áfa szempontjából nem a kimenő számla viszonylatából érdekelne az áfa elszámolás, hanem a kivonandó tag áfa szempontjából.

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha különbözeti áfa esetén a beszerzés értéke több mint az értékesítés, akkor a következő áfabevallási időszakban levonható-e a maradék beszerzési érték az árrés-számításnál? Köszönettel: Ildi

Utazásszervező árrés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Utazási iroda, ha saját szervezésű utat szervez utasainak, akkor elviekben az árrés-adózás szabályai szerint kell eljárni. De az áfatörvény 211. §-a kimondja: (1) Abban az esetben, ha az utazásszervezési szolgáltatás teljesítéséhez szükséges, a 206. § (1) bekezdésének a) pontjában említett más adóalany által teljesített szolgáltatásnyújtás,termékértékesítés teljesítési helye a Közösség területén kívül van, az utazásszervezési szolgáltatás nyújtása a 110. § (1) bekezdésének értelmében – mint közvetítői szolgáltatás nyújtása – mentes az adó alól. Így, ha a saját szervezésű út a Közösség területén kívülre esik, akkor mentes az adó alól, és nem is vonatkozik rá az árrés adózása? Vagy, ha igen, akkor miért, mert értelmezésünk szerint emiatt nem érvényesül az árrés áfa, illetve adó. Segítségüket előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Csed-gyed jogosultság

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close