23 találat a(z) árfolyamveszteség cimkére

Egyéni vállalkozó, árfolyamkülönbözet Kérdés

Árfolyamveszteség – mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Részvény adásvétel zrt. esetében Kérdés

Árfolyamveszteség elhatárolása Kérdés

Katabevétel Kérdés

Árfolyamveszteség számlázása anyacég felé Kérdés

Kiva – előző évet érintő költség adóalapnövelő-e? Kérdés

Árfolyamveszteség NYESZ számlán Kérdés

Tisztelt Szakértők! A 2019. évben értékpapírszámláimon történő tőkepiaci ügyleteken nyereséget értem el. Ugyanakkor a NYESZ számlámon lévő részvények eladása során árfolyamveszteséget realizáltam. Érdeklődöm, hogy a NYESZ számlán realizált árfolyamveszteség összege levonható-e az egyéb értékpapírszámlákon elért részvények eladása során realizált árfolyamnyereség összegéből a 2019. évi bevallás elkészítése során.

Adóalap-korrekciók bejelentett részesedésnél Cikk

Hogyan hat a bejelentett értékvesztéshez kapcsolódó árfolyamnyereség, illetve -veszteség, továbbá az értékvesztés-leírás és -visszaírás az adóalapra? Példákkal segítünk a szabályok értelmezésében.

Árfolyamveszteség személyi jellegű egyéb kifizetésként Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. saját üzletrészét a nyilvántartási érték alatt, névértéken adja el egy független magánszemélynek. A NAV ezt a különbséget a számviteli törvényre hivatkozva olyan árfolyamveszteségnek tekinti, amely a 3. § (7) bekezdés 3. pontja szerint személyi jellegű egyéb kifizetésnek minősül. Adóztatását a Tao. tv. 3. számú melléklet, B/3. pont értelmében rendeli. Én az Szt. adott helyén az árfolyamveszteséget nem találom. A pont végén homályos utalás van a statisztikai besorolás szerinti egyéb munkajövedelmekre, szociális költségekre. Én a saját üzletrész fentiek szerinti értékesítése esetében keletkezett árfolyamveszteséget az Szt. 85. § (3) a) szerinti árfolyamveszteségnek tekintem. Mi az ön tisztelt álláspontja? Ha ez mégis jövedelem, akkor hogy adózik a kft., illetve a magánszemély milyen adókötelezettséget visel? Köszönettel: Kertész Béla

Saját üzletrész értékesítésének árfolyamvesztesége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. saját üzletrészét (25%) nyilvántartási érték (15 M Ft) alatt, a jegyzett tőke arányos értékén (750 e Ft) értékesíti egy éven belül, jogszabály alapján. A keletkező különbözet (veszteség), 14 250 e Ft, a tao szempontjából milyen adókötelezettséget jelent, hogyan hat az adóalapra? Köszönettel: Kertész Béla

Árfolyamveszteség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni, az alábbiban: Magyar kft. szlovák cég felé kiállított egy számlát 2018.08.31-én, összege 110 245 ft, és a vevő kérte hogy a forint összeg mellé az EURO összegét is tüntesse fel (338,3 EURO). A bankba megérkezett összeg 2018.10.26-án 109 186 ft, a különbözet 1059 ft. A különbözet árfolyamvesztesége 876 ft? (A kft. nem választotta az MNB árfolyamát, számvitel politikájában a választott bank árfolyam szerepel.) Köszönöm.

Árfolyamveszteség elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk devizakölcsön, illetve devizafolyószámla-hitel visszafizetéséhez kapcsolódóan jelentős árfolyamveszteséget mutat ki, van-e lehetőség ennek az árfolyamveszteségnek az elhatárolására? Köszönettel.

Árfolyamnyereség és -veszteség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném az állásfoglalását kérni. Egy Magyarországon élő magyar állampolgárnak vannak külföldön befektetései. 2016. évben több ügyletben nyereséget, más ügyletekben viszont veszteséget realizált. Az ügyletek különböző országokban történtek. Az érintett országokkal van kettős adózást kizáró egyezményünk. Kérdés, hogy az adó elszámolásánál levonható-e az árfolyamnyereségből az árfolyamveszteség, és így megállapítva az adóalap, vagy az árfolyamnyereség után meg kell fizetni a 15% szja-t, a veszteség viszont nem számolható el? (Szja-t sehol nem vontak, azt Magyarországon kell megállapítani, illetve megfizetni.) Válaszukat köszönöm.

Beruházási hitelt kiváltó hitel Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Társaságunk beruházási hitelt vett igénybe ingatlan építéséhez. A hitelt devizában vette fel. A beruházási hitel nem realizált árfolyamveszteségéhez kapcsolódó elhatárolás, céltartalékképzés és lekötött tartalék képzést társaságunk elszámolta. 2016-ban az akkor fennálló devizahitelt egy másik bank jobb kondíciókkal kiváltotta. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a korábbi hitelhez kapcsolódó nem realizált árfolyamveszteséget realizáltnak kell tekinteni, és minden kapcsolódó tételt fel kell oldani? Ha igen, kell-e adóalap-módosító korrekciót végrehajtani a céltartalék-felhasználás miatti csökkentésen kívül? Kell-e a beruházást kiváltó hitelre is alkalmazni az árfolyamveszteség-elhatárolásra vonatkozó kötelezettséget? Tisztelettel: Nagy Annamária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nem pénzbeli juttatás, jogviszonyváltozás esetén

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Kétéves szabály az innovációs járuléknál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kiva-kedvezmény munkaerőpiacra lépő után

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs