16 találat a(z) árfolyamveszteség cimkére

Árfolyamveszteség NYESZ számlán Kérdés

Tisztelt Szakértők! A 2019. évben értékpapírszámláimon történő tőkepiaci ügyleteken nyereséget értem el. Ugyanakkor a NYESZ számlámon lévő részvények eladása során árfolyamveszteséget realizáltam. Érdeklődöm, hogy a NYESZ számlán realizált árfolyamveszteség összege levonható-e az egyéb értékpapírszámlákon elért részvények eladása során realizált árfolyamnyereség összegéből a 2019. évi bevallás elkészítése során.

Adóalap-korrekciók bejelentett részesedésnél Cikk

Hogyan hat a bejelentett értékvesztéshez kapcsolódó árfolyamnyereség, illetve -veszteség, továbbá az értékvesztés-leírás és -visszaírás az adóalapra? Példákkal segítünk a szabályok értelmezésében.

Árfolyamveszteség személyi jellegű egyéb kifizetésként Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. saját üzletrészét a nyilvántartási érték alatt, névértéken adja el egy független magánszemélynek. A NAV ezt a különbséget a számviteli törvényre hivatkozva olyan árfolyamveszteségnek tekinti, amely a 3. § (7) bekezdés 3. pontja szerint személyi jellegű egyéb kifizetésnek minősül. Adóztatását a Tao. tv. 3. számú melléklet, B/3. pont értelmében rendeli. Én az Szt. adott helyén az árfolyamveszteséget nem találom. A pont végén homályos utalás van a statisztikai besorolás szerinti egyéb munkajövedelmekre, szociális költségekre. Én a saját üzletrész fentiek szerinti értékesítése esetében keletkezett árfolyamveszteséget az Szt. 85. § (3) a) szerinti árfolyamveszteségnek tekintem. Mi az ön tisztelt álláspontja? Ha ez mégis jövedelem, akkor hogy adózik a kft., illetve a magánszemély milyen adókötelezettséget visel? Köszönettel: Kertész Béla

Saját üzletrész értékesítésének árfolyamvesztesége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. saját üzletrészét (25%) nyilvántartási érték (15 M Ft) alatt, a jegyzett tőke arányos értékén (750 e Ft) értékesíti egy éven belül, jogszabály alapján. A keletkező különbözet (veszteség), 14 250 e Ft, a tao szempontjából milyen adókötelezettséget jelent, hogyan hat az adóalapra? Köszönettel: Kertész Béla

Árfolyamveszteség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni, az alábbiban: Magyar kft. szlovák cég felé kiállított egy számlát 2018.08.31-én, összege 110 245 ft, és a vevő kérte hogy a forint összeg mellé az EURO összegét is tüntesse fel (338,3 EURO). A bankba megérkezett összeg 2018.10.26-án 109 186 ft, a különbözet 1059 ft. A különbözet árfolyamvesztesége 876 ft? (A kft. nem választotta az MNB árfolyamát, számvitel politikájában a választott bank árfolyam szerepel.) Köszönöm.

Árfolyamveszteség elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk devizakölcsön, illetve devizafolyószámla-hitel visszafizetéséhez kapcsolódóan jelentős árfolyamveszteséget mutat ki, van-e lehetőség ennek az árfolyamveszteségnek az elhatárolására? Köszönettel.

Árfolyamnyereség és -veszteség Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném az állásfoglalását kérni. Egy Magyarországon élő magyar állampolgárnak vannak külföldön befektetései. 2016. évben több ügyletben nyereséget, más ügyletekben viszont veszteséget realizált. Az ügyletek különböző országokban történtek. Az érintett országokkal van kettős adózást kizáró egyezményünk. Kérdés, hogy az adó elszámolásánál levonható-e az árfolyamnyereségből az árfolyamveszteség, és így megállapítva az adóalap, vagy az árfolyamnyereség után meg kell fizetni a 15% szja-t, a veszteség viszont nem számolható el? (Szja-t sehol nem vontak, azt Magyarországon kell megállapítani, illetve megfizetni.) Válaszukat köszönöm.

Beruházási hitelt kiváltó hitel Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Társaságunk beruházási hitelt vett igénybe ingatlan építéséhez. A hitelt devizában vette fel. A beruházási hitel nem realizált árfolyamveszteségéhez kapcsolódó elhatárolás, céltartalékképzés és lekötött tartalék képzést társaságunk elszámolta. 2016-ban az akkor fennálló devizahitelt egy másik bank jobb kondíciókkal kiváltotta. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor a korábbi hitelhez kapcsolódó nem realizált árfolyamveszteséget realizáltnak kell tekinteni, és minden kapcsolódó tételt fel kell oldani? Ha igen, kell-e adóalap-módosító korrekciót végrehajtani a céltartalék-felhasználás miatti csökkentésen kívül? Kell-e a beruházást kiváltó hitelre is alkalmazni az árfolyamveszteség-elhatárolásra vonatkozó kötelezettséget? Tisztelettel: Nagy Annamária

Árfolyamveszteség Kérdés

Tavaly két értékpapír-értékesítésem volt a tőzsdén, két különböző bank közreműködésével. Az egyiken nyereségem, a másikon veszteségem volt. Adóbevallásomban a kettőt egyenlegezhetem-e?

Devizaátváltás Kérdés

Kedves Veronika! Köszönöm gyors válaszát. Megerősítésként, akkor úgye jól értelmezem, hogy külön árfolyamnyereséget vagy veszteséget nem könyvelünk, amikor az átlagárral kivezetjük a devizát a számláról? És év végén történik a rendezés a gyűjtőszámláról? Köszönöm!

Visszavásárolt üzletrész adózása Kérdés

Egy kft. törzstőkén felüli vagyonából visszavásárolja a törzstőkéje felének megfelelő névértékű üzletrészét (a maradék üzletrész összege megfelel a törvényi minimumnak). A vásárlási összeg jelentősen meghaladja a névértéket. Később le szeretné szállítani a törzstőkéjét a megvásárolt névértéknek megfelelő összeggel. Ekkor kivezeti a vásárlási összeget. Az akció eredménye jelentős árfolyamveszteség lesz. Az lenne a kérdésem, hogy társasági adó szempontjából ez az árfolyamveszteség keletkeztet-e valamilyen adóalap-korrekciós tételt? Köszönettel: Ferenczi Zsolt

Beruházási hitel elhatárolt árfolyamvesztesége Kérdés

Egy kft. éveken keresztül élt a beruházási hitel év végi átértékeléséből adódó árfolyamveszteség időbeli elhatárolásának lehetőségével. A 2015-ös év végén az év végi átértékelésből árfolyamnyereség keletkezett. A kft. az árfolyamnyereség összegének mértékéig feloldotta az aktív időbeli elhatárolást. A hitel futamideje 2016-ban lejár. Kérdésem, hogy kell-e a 2015-ös évben céltartalékot képezni?

Árfolyam Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2007. évben CHF hitelt vett fel. A hitel átértékelése csak 2010. évben történt meg. Az árfolyamveszteség elszámolása tévesen egy ingatlan beszerzési értékére került aktiválásra.A 2007.évi árfolyamveszteség összege 160 761 forint, a 2008. évi árfolyamveszteség 2 371 758 forint, a 2009. évi árfolyamveszteség összege 2 846 443 forint, a 2010.évi árfolyamveszteség összege 584 101 forint. Milyen módon lehet a tévesen elszámolt árfolyamveszteséget és a tévesen elszámolt magasabb értékcsökkenést önellenőrizni az adott évekre vonatkozóan? Válaszukat megköszönve, tisztelettel.

Üzletrész-eladások összevonása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy magánszemély egy kft.-ben lévő tulajdonrészét 2015-ben három adásvételi szerződés alapján adja el ugyanazon társaságnak. A szerződésekben az egységnyi üzletrészre jutó vételárak eltérnek, emiatt két tranzakción árfolyamnyeresége keletkezik, míg egy tranzakción árfolyamvesztesége. Kérdésünk az, hogy az árfolyamnyereséget összevonhatja-e az árfolyamveszteséggel a fizetendő szja és eho bevallásakor? Válaszukat köszönjük.

Üzletrész-értékesítés adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jogelőd társaság 2010. évben alakult, majd év közben kedvezményezett részesedéscserével tőkeemelést hajtott végre. A jogutód társaság 2010. december 31-én jött létre kiválással a jogelőd társaságból, a kiválás a Tao. tv. 4. § 23/a pontja alapján kedvezményezett átalakulásnak minősült. 2013. évben a társaság a kedvezményezett átalakulással megszerzett üzletrészeinek közel felét értékesítette a szerzési érték alatt (közel 50 százalékon), az így realizált árfolyamveszteség, jelentős mértékben rontotta az adózás előtti eredményét. Első kérdésem, hogy 2013. évben a társasági adó törvény 8. § (1) bekezdés r) pont alapján, mint adózás előtti eredménynövelő tételt figyelembe kell-e venni az üzletrész-értékesítés realizált árfolyamveszteségét? Illetve az ügylet alapján kell-e növelni egyéb címen a társasági adó alapot? Az előző években a Tao. 7. §.(1) bekezdés gy. pontja alapján a társaság nem csökkentette az adóalapját. Második kérdésem, ha 2015. évben a fennmaradó üzletrészt nyereséggel értékesíti a társaság, az árfolyamnyereséget (a jelenlegi szabályok alapján), mint adóalap-csökkentő tételt figyelembe veheti-e a társaság? Illetve a jelenlegi szabályok alapján van-e lehetőség 2015. évben az ügylettel összefüggésben egyéb címen adóalap-csökkentésre? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

EU állampolgár kirendelése

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Megváltott fizetett szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Műszakpótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close