81 találat a(z) áfatartalom cimkére

Számla áfatartalma Kérdés

Harmadik országbeli magányszemélynek történő számlázás Kérdés

65M lap Kérdés

Áfa önellenőrzés Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2020_4_19_Berelt_ingatlanon_vegzett_beruhaz_vfn Tisztelt Szakértő! Köszönet a fenti hivatkozásra adott gyors és pontos válaszért! Már csak az a kérdés merült fel benenm, hogy mivel kezdő vállalkozásról van szó, amely havi áfabevalló, így az első áfabevallás már április 20-áig beadásra került a fent említett számlák áfatartalmának levonása nélkül. Van -e lehetőségem az áfabevallás önellelnőrzésére, vagy jogot vesztettem a márciusi áfa beadásakor. Köszönettel: Móricz Hajnalka

Romániai alvállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi tervező vállalkozás, magyarországi ingatlanon dolgozik. Egy román tervezőirodát von be alvállalkozóként. Az ügyletről milyen számlát kellene kiállítania a román félnek? Milyen áfatartalomma? Van-e különbség aközött, ha az alvállalkozó csak egyszer, vagy huzamosabb/tartósabb ideig végzi a szolgáltatást a magyar cég irányába? Köszönettel

Bérelt ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2020 márciusában kezdte meg vendéglátós egyéni vállalkozói tevékenységét áfaalanyként. Az üzletet egy kft.-től bérli 3 éve, eddig mint magánszemély, mostantól mint egyéni vállalkozó. Az elmúlt években az üzlet kialakítása-átalakítása kb. 1 ,5 millió Ft volt (glett, festék,csavarok járólap, vezetékek, design). A munkát a vállalkozó saját maga végezte, egyedül a festésről van számla. Ha ennek a vészhelyzetnek vége, nyitni szeretne. Kérdésem áfára, illetve szja-ra is vonatkozna. Az szja-törvény költségelszámolásról szóló 11. számú melléklete a tevékenység megkezdése előtt 3 évvel beszerzett a tevékenység végzése során felhasznált anyagot, beszerzett tárgyi eszközt megengedi elszámolni, de a jelen esetben felmerült kiadások az üzlet kialakításához kapcsolódnak. Tehát akkor ezeket semmilyen formában nem számolhatom el? Ebből kifolyólag a számlák áfatartalmát is figyelmen kívűl kell hagynom? Esetleg kezelhetem mint bérelt ingatlanon végzett beruházás? Aggályom, hogy mindent ő maga csinált vagy legalábbis munkadíj számla nincs. A bérleti szerződésben rögzítésre került, hogy a bérleti szerződés megszűnésével a bérlőnek nem kell visszaalakítania az üzletet az eredeti állapotra. Köszönöm lőre is a válaszukat

Számlázás, adatszolgáltatás: ezekre a változásokra készüljön! Cikk

A számlázórendszerek online adatszolgáltatásával kapcsolatos változások következő fázisa a 2020. július 1-jétől hatályba lépő online adatszolgáltatás, amely elsősorban technikai jellegű módosításnak tekinthető. Összefoglaltuk az ezzel, továbbá a 2021 januárjától hatályos változtatásokkal kapcsolatos tudnivalókat.

Külföldi szervezet előadás díja Kérdés

Az Európai Unió egyik tagállamában működő adóalany színház vendégjátékra jön Magyarországra. A színdarab játszásáért cserébe előadási díjat számláz a magyarországi kft.-nek. Mindkét cég a maga országában adóalany. Hogyan állít ki a tagállambeli társaság a magyarországi kft.-nek számlát? Mi lesz az áfatartalma?

EU-n belüli jogdíj fizetés Kérdés

Az Európai Unió egyik tagállamában székhellyel, adószámmal rendelkező adóalany alkotóművész részére Magyarországon bejegyzett adóalany Kft. jogdíjat fizet. A művész áfás számlát állít ki a jogdíjáról. Magyarországon színdarabot rendezett és a darab játszása után a bevétel arányában jogdíj szedésére jogosult. A kérdésem az lenne, hogy milyen módon kell számlát kiállítani? Milyen áfatartalom kerül a számlára?

Pályázati elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy költségvetési szerv támogatási kérelmet nyújtott be egy pályázatra, aki alanya az áfának, de a támogatási kérelemben megjelölt, támogatásból finanszírozott tevékenységekkel kapcsolatban felmerült költségeire vonatkozóan adólevonási jog nem illeti meg. Az elszámolásnál az áfával növelt (bruttó) összeg kerül figyelembevételre. A költségvetés megtervezésekor a költségeket nettó egységár–nettó egységárra jutó áfa-bruttó egységár bontásban kellett megtervezni.A költségvetés tervezésekor nem voltak az adott tevékenységek tekintetében a (köz)beszerzési eljárások lebonyolítva. A projekt megvalósítása során egy adott tevékenység vonatkozásában a beszerzés eredményeként egy olyan gazdasági szervezet adta a legalacsonyabb árat, aki áfakörbe nem tartozó, így a vállalkozási szerződésben a vállalkozói díj nettó és bruttó összege megegyezik. Az adott tevékenységet tartalmazó költségsoron így maradvány keletkezett a 0 százalékos áfatartalom miatt, amely összeget az irányító hatóság nem enged átcsoportosítani más sorra a 272/2014.(XI.5.)kormányrendelet 1. sz. melléklet 68.3. pontjára hivatkozva. Kérem segítségét abban, hogy a támogatást igénylő tekintetében a bruttó elszámolás pontosan mit jelent, azt, hogy neki csupán a bruttó összeget kell figyelembe venni, és ehhez igazítani a nettót attól függően, hogy az adott tevékenység 0-5-27% áfa tartalommal bír? Illetve a kormányrendelet értelmében valóban nem lehet a maradvány összeget átcsoportosítani? Köszönöm a válaszát.

Négyszereplős láncügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném segítségét kérni: német cég értékesít terméket ukrán cégnek, ukrán cég értékesít magyar kft.-nek, magyar kft. értékesít cseh cégnek. A fuvart német cég szervezi és DAP paritással leszállítja cseh cégnek. A magyar kft.-nek milyen áfatartalommal kell kiállítania a számlát a cseh cég felé, hogy kell szerepeltetni az áfabevallásban a termékbeszerzést és a termékértékesítést? Az ukrán cégtől kapott számlát milyen áfatartalommal fogadhatja be a magyar kft.? Milyen fuvarokmányokra van szüksége a magyar kft.-nek? Van-e szükség más dokumentációra, van-e valamilyen egyéb adózási feladat, amire figyelemmel kell lenni? A vámolás kérdése felvetődik-e ebben az esetben? Válaszukat előre is köszönöm.

Szálláshely-szolgáltató: étkeztetéshez vásárolt anyagok áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szálláshely-szolgáltatást végző társaság reggelit is biztosít a vendégeinek. Kérdésünk az ehhez beszerzett ételek áfatartalmának levonhatóságához kapcsolódik. Az Áfa tv. levonási tilalmat fogalmaz meg az élelmiszerek áfatartalmára, amely alól az alábbiakban van feloldás: g) a 124. § (1) bekezdésének j) és k) pontjában említett esetekben igazoltan egészben vagy túlnyomó részben úgy használja, egyéb módon hasznosítja, hogy az közvetlen anyagjellegű ráfordításként más termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adóalapjába épül be. Kérésünk: milyen módon elképzelhető annak igazolása, hogy a kérdező társaság esetében a reggelihez vásárolt élelmiszerek áfatartalma beépül a szállásdíj értékébe? Lehetséges-e egyáltalán ebben az esetben az áfatartalom levonásba helyezése? Segítségüket köszönjük!

Adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk árukereskedelmi tevékenységet végez. Abban az esetben, ha Romániában vásárolunk árut, amelyet még ott Romániában értékesítünk is (nem kerül be az áru Magyarországra), Romániában kell-e adószámot kiváltanunk, milyen áfatartalmú számlát kell kiállítanunk az értékesítésről? Köszönettel.

Elektronikus számlák megőrzése Cikk

Cikksorozatunk korábbi részeiben az általános szabályokat és fogalmakat foglaltuk össze, valamint a papíralapú számlák megőrzésével kapcsolatos szabályokat ismertettük. Jelen írásban az elektronikus számlák archiválási előírásait összegezzük.

Különbözeti áfás adóalany előlegelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt autó értékesítésével foglalkozó adóalany előleget kapott az egyik gépkocsi megvásárlására. Az előleget magánszemély fizette, ő lesz a gépkocsi vásárlója is. Különbözeti adózás alá eső ügylet esetén mi a teendő befolyt előleg esetén, mivel itt még nem ismeretes az adóalap, a befolyt összeget tartalmazó áfatartalom? Az áfatörvény 59. §-a alapján a befolyt összeg előlegnek minősül, mely után áfafizetési kötelezettség merül fel. A befolyt összegről 27 százalékot tartalmazó előlegszámlát kell kiállítani, annak ellenére, hogy az áfatartalom nagy valószínűséggel sokkal alacsonyabb lesz? A gépkocsi értékesítésekor kerül elszámolásra az előleg többlet áfája? Ha ebben az esetben nem kell 27 százalékos áfát fizetni a befolyt előlegre, akkor az áfatörvény 159. § (2) bekezdése értelmében lehetséges, hogy nem kell számlát sem kiállítani? Az adóalany magánszemélytől kapja az előleget, és nem éri el a 900 000 forintot. Az összeg bankon keresztül kerül utalásra, ez elfogadható számviteli bizonylatnak? Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close