396 találat a(z) áfamentes cimkére

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy ha ingatlan-bérbeadásra nem választunk áfásságot a cégünkben, akkor a nagyobb értékű beruházási/átalakítási/felújítási munkák áfáját sem vonhatjuk le? Semmit, ami az ingatlan átépítéséhez vagy állagmegóvásához tartozik? Válaszát köszönöm.

Gyógytorna Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. gyógymasszázs- és gyógytorna-szolgáltatást nyújt az egyéb humánegészségügyi ellátás (8690) teáor besorolás alatt. A tevékenység az áfatörvény 85. paragrafus (1) bekezdése alapján adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel számlázható? Válaszát előre is köszönöm!

Láncügylet, áru az országot nem hagyja el Kérdés

Tisztelt Szakértő, két kérdésem lenne, mely ugyanazt az ügylet típust fedi le két irányból: "A" magyar cég "B" magyar cégnek szállít árut, amit "C" német cégnek számláz ki, neki van magyar adószáma. "C" német cég "D" német cégnek számláz tovább. "A" magyar cég intézte a fuvart. A "D"-nek számlázás után az áru pontos útját nem ismerjük. "A" cég magyar áfával számlázta "C" német cégnek az árut. Kérdésem, hogy helyesen gondolom-e, hogy "C" német cégnek a német adószámával kell-e "D" német vevőjének a számlát kiállítania áfamentesen, német közösségi adatszolgáltatást kell-e láncügylet jelöléssel leadnia erről, és így "C" a magyar állam csak felé visszaigénylő pozícióban lesz-e, közösségi adatszolgáltatás nélkül? A kérdés másik fele: "X" német cég "Y" német cégnek szállít árut, majd azt "Z" magyar cégnek számlázza ki német ÁFÁ-val. "Z" magyar cégnek van német adószáma. "Z" magyar cég "W" magyar cégnek számlázza tovább az árut, de jól gondolom, hogy ezt a magyar adószámával fogja tenni, uniós értékesítésként, mert a teljesítés helye Németország, és Németországban csak visszaigénylő pozícióban lesz? A fuvart "X" intézte. Köszönettel Miksa Viktor

Áfa Kérdés

Fuvarozással foglalkozó kft. belföldi adóalanytól kap megbízást Olaszország–Budapest viszonylatban. Az árut más fuvarozó Budapestről továbbszállítja Oroszországba. A megrendelő tőlünk a számla kiállítását áfamentesre kérte, mivel az áru továbbmegy az EU-n kívülre. Helyes ez így? Köszönettel: Baloghné

Alanyi mentesség és támogatás Kérdés

Tisztelt szakértő! A vállalkozói személyi jövedelemadó alá tartozó (tételes költségelszámoló) fodrász egyéni vállalkozó áfa alanyi mentes státuszban van. Évi 7-7,5 millió forint az éves árbevétele. Pályakezdőt alkalmaz és ezzel kapcsolatban a Ginop-5. 2. 4-16 Gyakornoki program keretében közel 3 millió forint támogatásban részesül, amely az alkalmazott bérére, járulékára és ezzel kapcsolatos eszközre, saját mentori díjra kerül felhasználásra. Szeretném megkérdezni, hogy a 3 millió forint támogatás beszámít-e a 8 millió forint áfamentes értékhatárba, vagy pedig emiatt be kell az áfakörbe jelentkeznie? Az áfatörvény 186. § (3) bek. nem sorolja fel a kivételek között, viszont a 65. § például az adóalapnál nem számolna ezen támogatással. A szíves tájékoztatásukat előre is köszönöm, tisztelettel: Strausz Tibor

Külföldi cég építési munkája Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretnénk a segítségüket kérni. Magyar áfás építőipari kft. megbízott egy szerb vállalkozót, hogy Magyarországban végezze el egy ingatlan építési-szerelési munkáit. A számlát áfamentesen kellene kiállítania (142. § (1) b pont, fordított adózás)? Kell, hogy legyen a szerb cégnek magyar adószáma, kötelező az adóregisztráció? Milyen teendők vannak a szerb vállalkozásnak, mi a magyarnak? Köszönjük szépen a segítséget!

Áfás vagy nem áfás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. még alanyi adómentes státuszban, áfa nélkül alkatrészeket számlázott ki egy magánszemély felé. Minőségi kifogás miatt az áru egy részét visszavételezte, amiről jóváíró számlát állítana ki. Azóta azonban a cég átlépte az alanyi mentességre jogosító bevételi határt, tehát már áfakörös. Ebben az esetben a jóváíró számlát már áfatartalommal kell kiállítani? (Én azt gondolnám, hogy igen, ugyanakkor mintha ezzel előnyhöz jutna a vállalkozás, hiszen olyan áfát vonhat le, amit nem fizetett meg.) Köszönettel várom válaszát!

Elektromos autó értékesítése EU-n belül, magánszemély részére Kérdés

Társaságunk golfkocsit szeretne értékesíteni EU-n belül, magánszemély részére. Autó paraméterei: nincs köbcentiméter, mivel elektromos autóról van szó, 5,3 KW teljesítményű, új (nulla kilométeres) először forgalomba helyezett. Kérdésünk, hogy az értékesítés során alkalmazhatjuk-e az áfatörvény 89. paragrafusában szereplő mentes az adó alól státuszát?

Tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Egyik ügyfelünk (egy bt.) olyan tárgyi eszközöket szeretne értékesíteni, amelyeket korábban áfamentesen vásárolt. (Az eladók áfamentes magánszemélyek voltak.) Ügyfelünk áfaalany. Az említett tárgyi eszközöket áfásan vagy áfamentesen lehetne értékesíteni?

Kata – Anglia – áfa Kérdés

Katás adózó Magyarországon irodai munkát végez egy angliai cég számára. Anglia kilépése az EU-ból most van folyamatban. 1, Ha alanyi mentes, akkor nincs probléma. 2. Ha bejelentkezik az áfakörbe, akkor hogyan alakul a számlázás? Áfás számlát állítok ki vagy menteset?

Ingatlanértékesítés áfakérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaságunk 2007.02.15-én vásárolt egy üzlethelyiség besorolású ingatlant magánszemélytől. Az ingatlant a vásárlást követően bérbeadta, és ezen tevékenységre az áfakötelezettséget választotta. Az ingatlanon történő beruházások áfáját levonta. Az ingatlan értékesítése áfamentesen történik, mert e vonatkozásban nem választotta az adókötelezettséget. Kérdésem, hogy kell-e tárgyi eszköz áfakorrekciót készíteni? Az eladás előtti pillanatban választható-e az áfakötelezetté tétel, ha ezidáig nem értékesített ingatlant? Köszönettel.

Ingatlanértékesítés áfavonzata Kérdés

Kérem, szíveskedjenek szakvéleményt adni a következő két kérdésünkre. Társaságunk tulajdonában van több mint 20 éve, és tárgyi eszközként van nyilvántartva egy lakóházi ingatlan, melyet értékesíteni szeretnénk. Az ingatlant értékesíthetjük-e áfamentesen? További kérdésünk, hogy egy másik ingatlanunkat, amely 15 éve van a tulajdonunkban, értékesíthetjük-e arányos áfa (75 %) számlázásával?

Egyéb ingatlan bérbeadása Kérdés

Az ingatlan tulajdonosa adószámos magánszemély, őstermelő, áfaalany, aki az általános szabályok szerint adózik. Az ingatlan – kivett anyagbánya művelési ágú – egyéb ingatlanbérbeadásnak minősül, mely az általános áfaszabály szerint mentes, nem választotta az áfaalanyiságot. A magánszemély ingatlantulajdonos bérbe adja a területét. A bérbevevő kft. bányászati jog jogosítottja, mely alapján az adott bányatelken kizárólagosan ő jogosult kitermelést folytatni, ő köteles a hatóság felé a kitermelt nyersanyagról elszámolni, az után a bányajáradékot megfizetni. A nyersanyag helyben a Magyar Állam tulajdona, a kitermeléssel és a bányajáradékbefizetéssel a nyersanyag a bányavállalkozó tulajdonába megy át. Az ingatlan tulajdonosa a kitermelt kőanyaggal semmikor nem rendelkezik. A bérleti díj mértékét a felek az értékesített kőanyagmennyiséghez kötik, melyről minden negyedévben a kft. jelentést küld az ingatlan tulajdonosának, mely alapján elszámolnak egymással, és a bérbeadó magánszemély számlát állít ki a bérbeadásról. Kérdéseim: a fenti díjmegállapítás mellett is áfamentes bérleti díjnak minősül-e szolgáltatás? A számla kiállítását követően mikor keletkezik adóbevallási és -befizetési kötelezettsége az szja és eho után a kft.-nek? A kft. jogosult előtörlesztésre és részlefizetésre. Ha felek az idei évben, de visszamenőlegesen 5 évre is elszámolnak egymással a bérleti díjról egy fix összegben, és ez kifizetésre kerül 2017-ben, akkor ebben az évben kell-e az adót bevallani és befizetni? Köszönöm.

Áfamentes közösségi beszerzés? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes egyéni vállalkozóként EU-s tagországból behozott használt műszaki cikkek kereskedésével kívánok foglalkozni. Az említett termékeket kizárólag magánszemélyektől, adásvételi szerződéssel fogom megvenni. Kérdésem arra irányul, hogy a leírt konstrukció után keletkezik-e áfafizetési kötelezettségem? Köszönöm válaszukat!

Ha egy cég eddig 27 százalék áfával számlázta a bérleti díjat, áttérhet-e mentes számlázásra? Kérdés

A kérdés röviden arra vonatkozik, hogy a cégnek, amely a főtevékenysége (ami áfás) mellett lakásingatlan-bérbeadással is foglalkozik, áfával kell-e számláznia a bérleti díjat, vagy áfamentesen? (A cég természetesen be van jelentkezve az áfakörbe.) Megtisztelő válaszát várva maradok tisztelettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed – naptári napi alap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkabér módosítása gyes alatt

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Katás beltag

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs