396 találat a(z) áfamentes cimkére

Házhozszállítás Kérdés

niós web shopok a magyar közvetítőn keresztül megrendelt terméket közvetlenül a magyar megrendelő címére szállítják. Az értékesítésről kiállított számla meg van bontva termékre, mely 27 százalék áfa értéket képvisel, valamint szállítási költségre, mely mentes az áfa alól. Tudomásom szerit a csomagolás, szállítási költség osztja a termék sorsát, tehát vagy a termékek árában, vagy ha külön is számlázzák ki a szállítási költséget, akkor itt is a 27 százalék áfakulcs alkalmazandó. Kérem álláspontjukat, valamint ha mentesen kell szerepeltetni a házhozszállítás költségét, akkor annak indokolását. Lieb Mátyás

Káresemény számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk egy németországi anyavállalat magyarországi fióktelepeként eszközöket ad bérbe, jellemzően pár napra, ritkábban pár hétre vagy hónapra. Az eszközök az anyavállalat tulajdonában vannak, illetve előfordul, hogy olyan eszközt adunk bérbe, amelyeket korábban mi is bérbe vettünk másik vállalkozástól. Az eszközök természetesen a használat során sérülnek, vagy hiányoznak alkatrészek adott esetben, mikor visszakerülnek a bérlés végén. Ilyenkor az ügyfél kap egy jegyzőkönyvet, hogy milyen sérüléssel kaptuk vissza az eszközt, és számlát állítunk ki a káreseményről. A jelenlegi gyakorlat szerint ezt minden esetben áfamentesen tesszük meg, és egyéb bevételként kezeljük a könyvelésben a bevételt. A káresemény összege azon alapszik, hogy adott esetben mennyibe kerül harmadik fél által megjavíttatni az eszközt, vagy mennyibe kerül pótolni a hiányzó vagy sérült alkatrészt, illetve van, amit saját magunk tudunk javítani, de ennek az összegszerűsége nincs számszerűsítve. Kérdés: helyes-e, hogy a fentiekben felsorolt esetekben áfamentesen számlázunk, és egyéb bevételként könyveljük a bevételt, vagy sem? Külön kéne választanunk az olyan eseteket, amikor javíttatjuk az adott eszközt vagy pótalkatrészt vásárolunk, és azokat áfásan számlázni? Köszönöm előre is.

EU-ból igénybevett oktatási szolgáltatás teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. az értékesítői részére a kft. székhelyén értékesítési stratégiákról szóló oktatást szervezett. Az oktató más EU-országból érkezett, és cége áfamentesen állította ki a számlát a kft. részére. A kiállító cég székhelye más EU-országban van, nem Magyarországon. Mi a helyes eljárás áfa szempontból? Ez az eset az áfatörvény 42. § alá tartozik? A kft. az áfát +- szerepeltetheti a bevallásában? Köszönöm a válaszát!

Ingatlanértékesítés adókötelessé tétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adóalany a lakóingatlannak minősülő, illetve nem lakóingatlannak minősülő beépített, illetve egyes beépítetlen ingatlanai értékesítésére – külön-külön és együtt is – választhatja az adókötelessé tételt, amelyet öt évig nem módosíthat. Kérdésem az, hogy lehetősége van-e az adóalanynak az első választást követően 9 év után kizárólag csak a lakóingatlannak tekinthető ingatlanra vonatkozóan megszüntetni az adókötelessé tételt akkor, ha együttes volt az eredeti választás (mind lakóingatlanra, mind lakóingatlannak nem minősülő ingatlanra vonatkozott)? Amennyiben igen, úgy a "maradó" lakóingatlanra vonatkozó adókötelessé tétel mikor változtatható meg újra? 2. Abban az esetben, ha az adóalany megváltoztatja, megszünteti az ingatlanok értékesítésére vonatkozó adókötelessé tételt, úgy ezen megszüntetés után mikor tudja újra adókötelessé tenni az ingatlanok értékesítését? Ehhez mindenképpen meg kell várnia az év végét? Köszönöm a válaszukat.

Nem lakáscélt szolgáló ingatlan (raktárépület) értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2016. februárban vett egy raktárépületet, nem továbbértékesítési céllal, vállalkozási tevékenységéhez. Az áfát levonásba helyezte. "Kinőtte" a raktárépületet, ezért eladja, és újat vásárol. Kérdésem: milyen áfával tudja továbbadni (fordított áfa vagy áfamentes...)? Ha adómentes, akkor a figyelési időszak – 240 hónap – miatt kell-e korrekciózni a levont áfát? Ha fordított áfásan adja el, akkor be kell-e jelentkezni, hogy adókötelesen adja el az ingatlant? Ezt a bejelentkezést csak decemberben lehet megtenni vagy év közben is van rá lehetőség? Fel kell-e vennie a tevékenységi körbe az értékesítés Teáor számát (6810)? Ha fordított áfásan adja el, akkor mind a két félnek – az eladónak és a vevőnek – be kell jelentkezni az adókötelezettség alá ingatlanértékesítés tekintetében? Várom szíves válaszát! Üdvözlettel. G

Áfás időszakra vonatkozó számla áfamentesség időszakában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnerünk a 2018. évre alanyi mentességet választott az áfában. A 2017. decemberben szállított termékeiről a 2018. évben állította ki a számlát felénk. A számlán áfamentesen szerepelnek a termékek. Ez így nem helyes, jól gondoljuk? Köszönöm.

Személygépkocsi értékesítésének áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy adóalany gazdasági társaság értékesíteni kívánja a korábban magánszemélytől vásárolt személygépkocsiját. áfamentesen számlázhatja-e? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Svájci letelepedési engedéllyel rendelkező magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem ajtó- és ablakbeépítéssel kapcsolatos szolgáltatást nyújtott egy svájci letelepedési engedéllyel rendelkező magyar állampolgárnak. Az ablak beszerelése magyarországi lakcímén történt. A szolgáltatásról szóló számlát áfával növelt összegben állítottuk ki számára, azon megfontolásból, mivel a szolgáltatás teljesítési helye Magyarország. A számlát megkifogásolták a következőkre hivatkozva: "Csak infóként, a jelzett információk helyesek az Európai Unió területén, Svájc, mint NEM Európai Uniós ország nyújt egyedül lehetőséget az áfamentes szolgáltatás igénybevételére. 11. éve, már svájci letelepedési engedéllyel rendelkező rezidens, magyar állampolgár áfamentes Magyarország területén a magyarországi szolgáltatások tekintetében, emiatt a kiállított számla hibás". Kérdésünk: a számlát helyesen állítottuk ki áfával növelt összegben?

Áfamentesség határa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem volt az alanyi mentesség választásával kapcsolatban, melyre az alábbiak szerint választ kaptam, melyet ez úton is köszönök: http://adozona.hu/kerdesek/2017_12_17_afamentesseg_valasztasa_hdi#utm_source=dailypost&utm_medium=email&utm_campaign=notice Kérdésem még mindig erre vonatkozna: az ellenérték alatt egy jelenleg áfás cég esetén mit értünk? Ön azt írta, hogy adóalapot. De az ellenérték a fizetett ár, nem? Az pedig a bruttó. Kérem erősítsen meg abban tehát, hogy Ön valóban ezt írta-e: egy jelenleg áfás cég akkor választhatott volna 2018-ra alanyi mentességet, ha a NETTÓ árbevétele volt 8 millió forint alatt! Köszönöm.

Ingatlan falfelületének bérbeadása reklámcélokra Kérdés

Egy vállalkozás az általa üzemeltetett vendéglátóhely ingatlanának külső homlokzati felületét (fal, illetve üveg portál) bérbe kívánja adni egy másik vállalkozásnak, hogy ott hirdetőtáblát, plakátot helyezzen el. Ingatlan-bérbeadásról van-e szó? A vállalkozás nem tette adókötelessé az ingatlan-bérbeadási tevékenységét, akkor adómentesen (áfamentesen) számlázhat?

Lehet-e kivás cég alanyi mentes? Kérdés

Egy kft. szeretne belépni 2018-tól a kiva alá. Éves bevétele nem haladja meg a 10 millió forintot. Mivel 2018. évtől az áfamentes értékhatár 12 millió forintra emelkedik, lehet-e a kft. kivás és alanyi áfamentes? (Az Adózóna megjegyzése: egyelőre nincs döntés arról, hogy az áfamentes értékhatár 2018-tól 12 millió forint legyen.)

Kábelhálózat ingatlannak minősül-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. rendelkezik egy televíziós kábelhálózattal, amit bérbe ad és a későbbiekben ezt értékesíteni is szeretné. A kft. áfakörös, az ingatlan-bérbeadást az általános szabályok szerint számlázza, mentes megjelöléssel (nem választotta az áfássá tételt). A kábeltévé-hálózat hatósági engedéllyel rendelkezik, de kábeljog ehhez kapcsolódóan nem lett bejegyezve. Ingatlannak minősül-e a kábelhálózat? Ha igen, akkor a hálózat bérleti díját áfamentesen kell kiszámlázni? Illetve ha értékesítésre kerül a sor akkor az is áfamentese leszi? Válaszát előre is köszönöm: Pintérné Enikő

Szolgáltatásnyújtás – közösségen belül – három szereplő Kérdés

Tisztelt Adószakértő! 2017.12.02-én feltett kérdésemre megkaptam a választ, köszönöm! A kérdés az alábbi volt: Tisztelt Szakértő! Magyar kft. egy német adóalanynak (kft.-nek) végez Magyarországon szolgáltatást. A szolgáltatás számítógépes programozás, szoftverfejlesztés, egyéb számítástechnikai tevékenység. Mindketten rendelkeznek közösségi adószámmal. Ebben az esetben a szolgáltatást áfamentesen kell leszámlázni? Azaz közösségi szolgáltatásról van szó, és a megrendelőnek kell az áfát megfizetnie? Köszönöm!" Azóta tovább körvonalazódott a helyzet, ezért kérem, tájékoztassanak, hogy ez a helyet hogyan alakul, amennyiben a szolgáltatás megrendelője egy német cég, a szolgáltatás nyújtója magyar, de a szerződésből tudni lehet, hogy a német cég ezt a szolgáltatást tovább "közvetíti" egy magyar cégnek. Ebben az esetben is áfamentesen kell számlázni? Nincs valami eltérés, mint például a háromszögügyleteknél? Köszönöm!

Szolgáltatásnyújtás – közösségi adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. egy német adóalanynak (kft.-nek) végez Magyarországon szolgáltatást. A szolgáltatás számítógépes programozás, szoftverfejlesztés, egyéb számítástechnikai tevékenység. Mindketten rendelkeznek közösségi adószámmal. Ebben az esetben a szolgáltatást áfamentesen kell leszámlázni? Azaz közösségi szolgáltatásról van szó, és a megrendelőnek kell az áfát megfizetnie? Köszönöm!

Német cég magyar adószámmal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy német cég Magyarországon bérel raktárt, rendelkezik magyar adószámmal, az adószám vége -2-51. Számomra ez azt jelenti, hogy áfaalany. Szállítmányozással foglalkozunk, belföldi szállítást rendeltek tőlünk. Véleményük szerint áfamentesen kell kiállítanunk a számlát. Segítségüket kérem abban, hogy milyen számlát kell kiállítanunk? Köszönettel várom válaszukat. Mekler Lászlóné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed – naptári napi alap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkabér módosítása gyes alatt

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Katás beltag

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs