96 találat a(z) áfamentes számla cimkére

Felsőoktatás, alvállalkozás Kérdés

Ügyfelem egy cég (C), mely áfás, az általános szabályok szerint adózik. Van egy felsőoktatási intézmény (A), amely oktatóinak képzését vállalta egy másik cég (B). Az oktatói tevékenységet igazából a C cég végzi, amely beszámláz B-nek, majd az tovább A-nak. Kérdésem, hogy C cég a felsőoktatási oktatást áfásan vagy áfamentesen fogja-e kiszámlázni? (B cég A egyetemnek mentes számlát állít ki.) Válaszukat előre is köszönöm.

Áfás vagy áfamentes számla? Ezt is érdemes tudni a teljesítés helyéről Cikk

Áfás vagy áfamentes számlát kell-e kiállítania egy másik uniós tagországban bejegyzett cégnek, ha Magyarországon hirdetési felületet bérel? – kérdezte olvasónk. dr. Csobánczy Péter szakértőnk válaszolt.

Ingóság bérbeadása – áfa Kérdés

Tisztelt Cím! A kérdésem az lenne, hogy abban az esetben, ha egy cég egy másik cégnek bérbead ingóságokat, akkor a számlát áfásan vagy mentesen kell-e kiállítani? Válaszukat előre is köszönöm!

Áfás vagy nem áfás Kérdés

Szeretném tudni, ha én áfás költséget továbbszámlázok egy külföldinek (a teljesítés helye Magyarország), áfával vagy anélkül kell továbbszámláznom? Például szállás, étkezés költsége.

Fordított adózás: egyáltalán nem minden áfamentes, ami annak látszik! Cikk

Jár-e tényleges adófizetési következménnyel az, ha a számlán a „fordított adózás” szerepel. Nem feltétlenül. A következőkben azt vizsgáljuk meg, hogy mikor igen, s mikor nem.

Külföldi rendezvények Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk különböző rendezvényekre belépőjegyek értékesítésével foglalkozik bizományosi szerződés keretében. Az eladott jegyekről számlát állítunk ki a vevőinknek, majd ugyanezekről a jegyekről bizományosi díjjal csökkentett számlát kapunk a szervezőktől, így a nyereségünk az ügyleten a bizományosi díj. Előfordul, hogy a rendezvényt külföldön rendezik meg, és ezzel kapcsolatos a kérdésünk. Az áfatörvény szerint ugyanis, ha jól tudjuk, ebben az esetben a teljesítési hely a rendezvény helye, vagyis külföld, és ez az ügylet a magyar áfatörvény hatályán kívüli értékesítésnek minősül. A kérdésünk, hogy milyen számlát kell kiállítanunk a vevőinknek a megvásárolt jegyekről külföldi rendezvény esetén? Áfamenteset, vagy pedig be kell jelentkeznünk az illetékes külföldi adóhivatalhoz (kérnünk kell külföldi adószámot), és fel kell számítanunk a számlában az adott országban érvényes áfát? Van-e a számlázásban különbség, ha belföldi magánszemély, belföldi adóalany, külföldi magánszemély, külföldi adóalany a vevőnk? Melyik esetben, hogyan kell számláznunk? A szervező által levont bizományosi díj felveszi a belépőjegyek áfakulcsát? Van-e áfa szempontjából különbség, ha a szervező (tehát, aki megbízza cégünket a jegyek értékesítésével) külföldi, vagy ha belföldi adóalany?

Teljesítés helye – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy önálló magyar céget (nem leány, nem kapcsolt) arra a célra hoztak létre, hogy egy bizonyos témában készítsen médiaműsorokat. A támogató egy EU-s országban bejegyzett cég, az ő megbízásából készülnek a műsorok, melyeket a magyar médiában sugároznak (ezek nem reklámok, csak ismeretterjesztők). A magyar cég havonta számláz a műsorkészítésért az EU-s országbeli megbízó cégnek. Adhat-e áfamentes számlát erről? Köszönettel: Vasvári Erzsébet

Szállodai szolgáltatás áfája közösségen belüli adózónak Kérdés

Magyar társaság magyarországi panziójában közösségen belüli társaságnak nyújt szállodai szolgáltatást. A magyar társaság rendelkezik közösségi adószámmal. Hogyan történik a közösségen belüli társaság számára a számla kiállítása, áfával, áfa nélkül? Ha a szállásszolgáltatás mellett éttermi szolgáltatás nyújtására is sor kerül, azt hogyan kell számlázni, áfával, áfa nélkül?

Személygépkocsi értékesítése Romániába Kérdés

Tisztelt Szakértő Segítségét szeretném kérni a következőkben: Cégünk személygépkocsi márkakereskedés és szerviz egyben. Főleg belföldre értékesítünk új személygépkocsikat, de előfordul az EU-ba és azon kívüli értékesítés is. Megkeresett minket egy belföldi magánszemély új személygépkocsi vásárlása ügyében. A gépjárművet úgy szeretné átvenni, hogy ne helyezzük Magyarországon forgalomba, hanem Z rendszámmal kivinné Romániába (EU-ba) és ott – mivel diplomáciai testület tagja – helyezné forgalomba. Az autó egy diplomáciai román rendszámot kapna, és így használná ügyfelünk az autót. Ügyfelünk állandó lakcíme nem Magyarországon van, hanem Romániában. Regisztrációs adót nem tartalmazna a kimenő számlánk. Kérdésem az, hogy az áfatörvény 107. § 1/a bekezdése alapján mentes számlát kell-e kiállítanunk ügyfelünknek? Köszönettel.

Áfa olasz szállás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kaptam ma egy számlát 240 euróról (árfolyam megadva) egy olaszországi kiküldetés szállásáról. Áfamentes a számla, nekem fizetnem kell utána áfát? A cég magyarországi kft.-je állította ki. Kicsit elbizonytalanodtam. Köszönöm a segítséget!

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt dr. Csobánczy Péter Úr! Megkaptam a válaszát, amit nagyon köszönök, de sajnos nem teljesen világos még mindig a különbözeti áfa. A kereskedő váltig állitja, hogy ha EU-ból beszerzett számlán szerepel, hogy külömbözet szerint adózik a például osztrák cég, akkor belföldi értékesités esetén itt sem kell áfát felszámolnia a számlában, csak különbözet szerint adózik. Kérem szíves válaszát: ha minden kétséget kizáróan fel van tüntetve a bejövő EU-s számlán, hogy a külföldi vállalkozó különbözet szerint adózik, akkor belföldi értékesités esetén mindenképpen áfával kell-e továbbszámlázni, vagy a fentiek alapján lehetséges az áfa nélküli, különbözet szerinti értékesités? Köszönettel: T.K.

Használt ingatlan bérbeadása, értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk egyéb ingatlan bérbeadásával foglalkozik, mely tevékenységet „áfásította”, azaz bejelentkezett az áfa általános szabályai szerinti adózásra és ennek megfelelően áfával növelten állította ki folyamatosan a bérleti díjakról szóló számlákat. A bérlő és a bérbeadó közös megegyezése (írásos megrendelés) alapján az ingatlanon felújítási munkákat végeztek folyamatosan, mely munkálatokról egy összegben (természetesen a munkák elvégzését a bérbeadó részéről is leigazoló mellékletekkel) állítottak ki elszámoló számlát, természetesen áfával növelt értékben. Ezen munkálatok építési engedélyhez nem voltak kötve. Időközben a bérbeadó úgy döntött, hogy értékesíti a bérbeadott ingatlant egy másik gazdasági társaságnak (tehát nem az eddigi bérlőnek adta el). Mivel a használt ingatlan értékesítését nem az áfatörvény általános szabályai szerint teheti meg (azaz nem jelentette be áfa hatálya alá az értékesítési tevékenységet), ennek megfelelően áfamentesen állította ki a számláját. A fentiekben leírt felújítási számla teljesítési időpontja nagyon közel van az értékesítési időponthoz (7 nap múlva lett eladva az ingatlan áfamentesen), ugyanakkor az akkor még érvényben lévő bérleti szerződés utolsó napjával esett egybe a felújítási számla teljesítésének napjára. Kérdésünk: levonásba helyezheti a bérbeadó a felújítási számlában lévő áfát, annak ellenére hogy 7 nap múlva értékesítették az ingatlant? Várom válaszukat. üdv: Fülöp Péter

Bérleti díj és továbbszámlázott közüzemi díj Kérdés

Tisztelt Címzett! Szeretném állásfoglalásukat kérni. Ügyfelem áfakörbe bejelentkezett adóalanytól bérel ingatlant. A bérbeadási tevékenysége kapcsán a bérbeadó nem választotta az áfát, így a kapott bérletidíj-számlák mentesek az adó alól. Kérdésem az lenne, hogy a közüzemi díjak továbbszámlázása kapcsán is mentes státuszban kell számlázni? A közüzemi órákat nem írták át a bérlőre, és jelentős összegű számla érkezett elszámolásként az első negyedévre. A továbbszámlázás során mentes számlát kaptunk, kérdésem, helyesen járnak el a továbbszámlázás kapcsán, hogy nem számolnak fel áfát? Várom megtisztelő válaszukat! Köszönettel: Sz. A.

Csapatépítő tréning külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk csapatépítő tréningre vitte dolgozóit külföldre. Csak a szállást fizette a cég, a számla is erről szól, ami tudomásom szerint teljes egészében elszámolható költségként, szja-, ehovonzat nélkül. Kérdésem az lenne, hogy jó-e a szlovák cég által áfamentesen kiállított számla? A számlát, az Áfa tv. 37. § 1. alapján nekünk kell megfizetnünk? (Természetesen levonásba nem helyezhetem.) Köszönettel!

Bérbeadás számlázása Kérdés

A magyar kft. bérbe adja a román vállalkozásnak a teherautóját. Jól gondolom, hogy az áfatörvény 37. § (1) alapján nettó módon kell feltüntetni a bérleti díjat a számlán? Valamint a közösségi adószámokat is?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs