92 találat a(z) áfakör cimkére

Ideiglenes iparűzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy francia cég a Sziget Fesztiválon ételeket fog árulni. A cég kér magyar adószámot és bejelentkezik a magyar áfakörbe ezúton. Kérdés, kell-e ideiglenes iparűzés hatálya alá bejelentkeznie? Az áfán és a turisztikai hozzájáruláson kívül lesz-e még valamilyen kötelezettsége a NAV felé? A 19T201-es nyomtatványon meg kell jelölni a képviselőt. Kérdés, hogy Magyarországon ki képviselheti a francia céget? Köszönettel.

Erdőértékesités és az áfa Kérdés

Magánszemélyek a tulajdonukban lévő 240 ha erdőt értékesíteni szeretnék. Az értékesítéssel ingatlanközvetítőt bíznának meg. Kérdésem az értékesítéssel kapcsolatban az lenne, hogy a magánszemély ezt adásvételi szerződéssel teheti meg, vagy be kell jelentkeznie ingatlanértékesítésre mint adószámos magánszemély. Illetve az értékesítés hogyan történhet? Ingatlant ad el vagy ingatlant + a rajta lévő lábon álló fát? Mentesen értékesít mint ingatlan, vagy be kell jelentkeznie áfakörbe? Van még a megbízási szerződés tervezetben az ingatlanközvetítőnek egy sikerdíja is, ami a minimum nettó ár (limitár) és a tényleges eladása ár közti különbözet, ami szintén áfás és a megbízott állítja ki. Ez így helyesen történik?

Családi gazdálkodás és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre kérném állásfoglalásukat. Van egy 7 tagú családi gazdálkodás, ahol 3 főnek van adószáma. Kompenzációs felárat választottak. A hét tag közül az egyik erdőtulajdonos (nem a családi gazdálkodás vezetője). Ebben az évben kezdte kitermelni a fát, és értékesíteni. A fa értékesítése nincs a kompenzációs felár között, ezért be kellene lépni az áfakörbe, mivel az értékesítés meghaladja az alanyi mentes határt (35-40 millió forint) ebben az évben. A számlát a vevő csak az erdőbirtokostól fogadja el, aki nem a családi gazdálkodás vezetetője. A kérdésem arra irányulna, hogy tudunk belépni az áfakörbe, kiknek kell belépnie? A belépés után a bevételt egyenlő arányban kell majd szétosztani? Kinek a nevében kell ÁFA be- vallást beadni? Jelenleg ÁFA szempontjából minden tag a kompenzációs felár és mellette alanyi mentesség hatá- lya alá tartozik. Minden tagot be kell az ÁFA körbe jelenteni, vagy csak aki az erdőt értékesíti? Az erdő értékesítéséből származó jövedelem a tagok között szétosztható? Segítségüket előre is megköszönöm. Zsuzsa

Kisadózó áfakörbe átlépése Kérdés

Van egy egyéni vállalkozó, aki: – kisadózó (katás), – alanyi adómentességet választott, – magánszemélyként ingatlan bérbeadásból is származik jövedelme, – mind a vállalkozási, mind az ingatlan-bérbeadási tevékenysége az áfa szempontjából folyamatos teljesítésű jogügylet, – bevételi nyilvántartást vezet. Az alábbi problémás helyzet van: 1. 2017. novemberig kiszámlázott és befolyt vállalkozási bevételei 6000 ezer Ft + 550 ezer Ft bérletidíj-bevétel. 2017. decemberben kiszámlázott 2017. 12. 15-ei teljesítéssel további 1 430 ezer Ft-ot, mely 2017. 12. 13-án be is folyt, ezen kívül befolyt 50 ezer Ft bevétele bérleti díjból 2017. 12. 15-én (a bérleti díjról számlákat nem állított ki). Illetve kiállított még ezt követően 2017. 12. 31-ei teljesítéssel további 150 ezer Ft-ot a vállalkozási tevékenységére, de ez csak 2018. január 16-án folyt be. Melyik időponttal és összeggel lépte át az alanyi adómentesség határát? 2. Sajnos az egyéni vállalkozó csak a vállalkozási bevétel megszerzését nézte, így az áfakörbe akkor lépett át, amikor a 2018. évben a 8 millió Ft-ot meghaladta 2018. júniusában. Hogyan lehet módosítani a korábbi bejelentést, hogy a megelőző időszakra vonatkozó áfabevallásokat is fel tudja dolgozni az adóhatóság? Segítségüket előre is köszönöm.

Alanyi adómentes kataalany, tevékenységét megszünteti, üzlethelyiségét értékesít Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2008. évben egyéni vállalkozó áfakörbe tartozott, üzlethelyiséget vett, áfakörbe tartozó adóalanytól, így áfa-visszaigénylése nem volt. 2015. évben kataalany lett és alanyi adómentességet választott. 2018. december 31. napjával tevékenységét megszüntette, ezt megelőzően üzlethelyiségét értékesítette magánszemélynek. Az áfatörvény 193. § (1) bekezdés a) pontja szerint helyesen járt-e el, amennyiben az értékesítéskor 27 százalék áfát számított fel az értékesített üzlethelyiség vételárára, függetlenül attól, hogy az áfa alanya a vevő, vagy sem.

Alanyi áfamentes Kérdés

Meddig lehet kijelentkezni az áfakörből 2018-ban, és bejelentkezni alanyi áfamentesnek?

Áfabevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes egyéni vállalkozó novemberben belépett az áfakörbe értékhatár átlépése miatt. December 31-éig visszajelentkezik alanyi adómentes státuszba. A november 30-ai és december hóban kiállított vevői számlák 2019. január 28-án és február hóban érkeznek, mert 60 napos fizetési határidők vannak. Mikor állítom be az áfabevallásba? A kilépés miatt a 2018. december havi (2019. 01. 20-áig) bevallásba, vagy annak ellenére, hogy már nem áfakörös, majd 2019. január és február hóra? Köszönöm válaszát.

Őstermelő tárgyi eszköz áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni! A napokban feltett két kérdésemet ötvözve: áfakörös őstermelő családi gazdaság tagja lesz. A tárgyi eszközeit térítés nélkül átadja a családi gazdaságnak, aki alanyi mentességet választott kompenzációs felár mellett. Ilyen esetben az őstermelő által a tárgyi eszközök után korábban levont áfát vissza kell-e fizetni arányosan a figyelési időszak szerint? Az őstermelő 2019-es évre kilépne az áfakörből, alanyi mentességet választ kompenzációs felár mellett.

Tárgyi eszköz áfája Kérdés

Egy vállalkozó 2019-től szeretne kilépni az áfakörből. Ha 2019 évben eladná a tárgyi eszközeit, hogy alakulnak az áfa fizetése? Válaszukat előre is köszönjük.

Pénzügyi áfás adóalany Kérdés

Pénzforgalmi áfaalany 2019-től alanyi adómentes szeretne lenni. A vevői követeléseit (melyeket áfaalanyként állított ki) 2019-ben egyenlítik ki, akkor az áfatartalom is bevételnek fog minősülni? Vagy az áfakörből való kilépése alkalmával be kell-e fizetnie a felszámított áfát?

Alanyi mentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy társaság, amely tavaly az alanyi mentességet választotta, idén sajnos megint átlépett az áfakörbe augusztusban. A kérdésem az lenne, hogy jövőre választhatja az alanyi mentességet újra? Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm!

Ingatlan áfa kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tárgyi eszközként vásárolt 2013-ban és 2017-ben ingatlanokat (irodaház, hűtőház, üzlet megnevezéssel). Vásárláskor a fordított áfát alkalmazták minden esetben, mivel minden fél megfelelt a feltételeknek. (Minden fél be volt jelentkezve a NAV-nál ingatlanértékesítés címén az áfakörbe.) Kérdésem abból adódik, hogy az ingatlanokat birtokoló cég értékesíteni kívánja az ingatlanokat. Mire kell figyelnünk az ingatlanértékesítésnél áfaszempontból, ha az ügylet létrejön (áfaarányosítás)? Keletkezik-e áfafizetési kötelezettségünk? Egyéb tudnivalónk van-e ebből kifolyólag? Várom válaszukat! Tisztelettel:

Áfakörből áttérés alanyi mentesség alá katás adózónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg katás adózó, áfa pénzforgalmi elszámolás alá tartozó bt. a jövő évtől alanyi mentességet kíván választani. Mi lesz a sorsa a kibocsájtott, de fizetetlen számláknak? Az áfa részt a decemberi áfabevallásban, fizetendő adóként el kell számolni? A nettó részt pedig a pénzügyi teljesítéskor (jövő évben) kell kata alá tartozó bevételként elszámolni? Kérem erősítse meg az előző gondolatokat, vagy adjon helyes választ az elszámolásra. Köszönöm válaszát!

Alanyi mentes határ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy horgász egyesület, amely vállalkozási tevékenységet is folytat (napijegyes horgászat). Eddig áfakörös volt, mert az előnyösebb volt, a vásárolt halak áfája magasabb volt, mint a vállalkozási bevétel áfája. Az egyesület bevételei – 5 millió tagdíjbevétel és 5 millió napijegybevétel. A kérdés, hogy az alanyi mentességi bevételi határba beszámít-e a tagdíjbevétel, illetve hogy egyáltalán választhat-e az egyesület a jövő évre áfa alanyi mentességet? Köszönettel!

Áfakörös katás nyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy katás egyéni vállalkozó, aki átlépte a 8 milliós bevételi határt, így bejelentkezik a NAV-hoz, hogy áfás lesz. Milyen nyilvántartási kötelezettsége lesz? Vezethet továbbra is bevételi nyilvántartást, azzal a kiegészítéssel, hogy abból megállapítható a nettó, áfa és bruttó számlaérték, ami az áfabevalláshoz szükséges? Bankszámlanyitáson kívül milyen egyéb teendői vannak, illetve milyen többlet teendője van a korábbi "sima" bevételi nyilvántartás vezetésén felül? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékfizetés 2021-ben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyod mellett társas vállalkozó ügyvezető

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Alanyi mentes küszöbérték túllépése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close