30 találat a(z) áfa felszámítása cimkére

Jövedéki adó számlázása és áfa felszámítása Kérdés

Oktatói tevékenység Kérdés

Taxiszolgáltató cég Kérdés

Tárgyi eszközök végelszámolásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy alanyi adómentes kft.-ről van szó, amely a tárgyi eszközeit (magánszemélyektől és adóalanyoktól is történt beszerzés) a vagyonfelosztási javaslat szerint a tagnak adja ki, ebben az esetben kell-e áfát felszámítani? Ha kell, akkor milyen esetekben nyílik meg az adózó áfalevonási joga? A következő példát találtam, de úgy gondolom, ez az alanyi adómentes vállalkozásokra nem vonatkozik: "A társaság saját üzleti használatra egy magánszemélytől beszerzett egy számítógép konfigurációt, melynek beszerzési ára 350 000 Ft volt. A végelszámolási záróbeszámolóban és a vagyonfelosztási javaslatban a konfiguráció értékét 250 000 Ft-ban állapították meg. Tekintettel arra, hogy a számítógép konfigurációt nem áfaalany magánszemélytől vásárolta a társaság, ezért a társaságot nem illette meg adólevonási jog a beszerzéshez kapcsolódóan, hiszen áfa nem is került felszámításra. Ennek megfelelően a végelszámolás befejezésekor, a társaság megszűnésekor, ha az eszköz a megszűnéskor a társaság tulajdonában van, nem kell általános forgalmi adót fizetni." 2. Szeretném megérteni, mi a logika abban, ha egy áfás cég szerez be magánszemélytől tárgyi eszközt, akkor annak értékesítésekor nem kell áfát felszámítania, viszont, ha egy alanyi mentes, akkor fel kell számítania az áfát? Köszönöm szépen szíves válaszát!

Személygépkocsi eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személygépkocsi értékesítés után nem lett általános forgalmi adó befizetve, mivel a beszerzés után jogszerűen nem lehetett volna az áfát visszaigényelni. Adóellenőrzés során derült ki, hogy a jogszerűtlenség ellenére az áfa a beszerzés után levonásba lett helyezve. Emiatt jogszerűtlennek minősül-e, hogy az értékesítés után nem lett áfa felszámolva? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

EU-n kívüli értékesítés magyar adóalanyok között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar belföldi áfaalany társaság (A) vásárol egy fehérorosz cégtől (B) (vegyi) árut, -terméket- majd eladja egy belföldi áfaalanynak (C), aki kéri, hogy az árut közvetlenül Ukrajnába szállítsa le egy adóalanynak (D), mert a (C) társaság oda adja el. A két belföldi adóalany (B) és (C) között kell-e magyar áfát felszámítani, ha a termék nem jön be Magyarországra? Szükséges-e (B) adóalanynak Fehéroroszországban vagy Ukrajnában adószámot kérnie? A fuvarozást (B) cég szervezi és bonyolítaná le egy szállítmányozó társasággal. Köszönöm válaszát előre is!

Webshop áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft .webshopon keresztül végez kereskedelmi tevékenységet. A vevőkört belföldi és külföldi magánszemélyek adják. A külföldre történő értékesítés havi volumene kb. 20 ezer EUR. Kérdésem, hogy helyes-e az az eljárás, ha a külföldi vevők felé magyar 27 százalékos áfás számlát ad a cég, vagy pedig adóregisztráció kellene a célországokba és az adott ország áfáját felszámítani?

Áfa közösségen kívüli szolgáltatás esetén Kérdés

Cégünk (belföldi adóalany) szállítmányozási megbízást teljesít egy másik belföldi adóalany megbízásából. Az áru feladási helye EU-n kívül van, az érkezési hely EU-n kívül, illetve EU-n belül is lehet, de Magyarországot egyik esetben sem érinti. Kérdés: 1) a szállítmányozási díj számlázásakor kell-e áfát felszámítani (EU-n belüli, illetve kívüli érkezési hely esetében), 2) ha igen, akkor a megbízó milyen esetben igényelheti vissza a felszámított áfát (mindkét adóalany áfaalany)?

Áfa területi hatályán kívüli szállásszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk mexikói szállást tervez értékesíteni magyar magánszemélyek részére. 1/ Amennyiben ehhez a szállást egy német adóalanytól vásároljuk meg, kell-e a német adóalanytól beszerzett mexikói szállásra EU-s szolgáltatás igénybevétele címén áfát bevallanunk és befizetnünk, vagy tekintettel a tényleges teljesítés (Mexikó) helyszínére, az az áfa területi hatályán kívül esőnek minősül, és nem terheli áfafelszámítási kötelezettség a beszerzett szolgáltatást? Amennyiben fel kell számítani az áfát, akkor a továbbértékesítésre tekintettel levonásba is helyezthető-e? A magánszemélyek részére áfa felszámításával kell értékesítsük a mexikói szállást, vagy adómentesen értékesíthető? 2/ Változna-e az áfa megítélése, ha a szállást közvetlenül mexikói partner adóalanytól szereznénk be? 3/ Amennyiben utazási csomag részeként kerülne a szállás értékesítésre, úgy más megítélés alá esik-e az áfa felszámítása tekintetében a közösségi vagy a harmadik országbeli adóalanytól beszerzésre kerülő szállás? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Kártyatranzakciós jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiskereskedő SZÉP-kártya befogadó. Hó végén pl. az OTP SZÉP-kártya tranzakciós jutalékát kiszámlázzák. A jutalékról áfás számlát kapunk. Jól értelmezem, hogy a jutalék áfáját nem lehet levonásba helyezni? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm.

Áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk nyomástartóedény-gépész hatósági jellegű képzést tart a 2/2016. (1. 5.) NGM r. 2. számú mellékletének megfelelően. Kérdés: a számlán kell-e áfát felszámítanunk? Üdvözlettel: Fix Kft.

Egyesület bérelt ingatlanon végzett beruházása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyesület támogatást nyert tájház felújítására. A ház négy magánszemély tulajdonában van. A magánszemélyek bérleti szerződés keretében – bérleti díj fizetése nélkül – 10 évre bérbeadták a házat az említett egyesületnek. Befejeződött a beruházás és az Szt. szerint a bérelt ingatlanon végzett felújítást aktiváljuk majd értékcsökkentjük. Kérdésem az áfához kapcsolódik. Az egyesület alanyi adómentes vállalkozás. Az áfatörvény 193. §-a értelmében nem járhat el alanyi adómentes minőségben a 11. § (2) a) pontja alapján: az adóalany vállalkozásán belül végzett saját beruházása során, ha ennek eredményeként tárgyi eszközt állít elő. Vagyis az aktiváláskor áfát kell felszámítani. Azonban a 195. § (2) a) pontja alapján levonásba helyezhetnénk ezt az áfát. Sajnos az említett ingatlan lakóingatlan, így úgy látom, csak fizetendő áfa keletkezik, a levonást nem lehet érvényesíteni. Kérdésem: hogyha ez az egyesület a támogatást az alapszabályban meghatározott cél szerinti tevékenységéhez kapta, akkor is az áfatövény hatálya alá tartozik, vagy ez esetben áfatörvényen kívülinek kell tekinteni? Köszönettel: Szabóné Sós Ildikó

Vitorlás hajó értékesítésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Általános szabályok szerinti áfás adózó kft. 2011. évben vásárolt magánszemélytől bérbeadás céljából VTSZ. 8903 alá sorolt vitorlás hajót. Azt szeretném megtudni, hogy, ha el akarja adni a hajót, áfát fel kell-e számítania? (A hajó értékesítését terheli-e áfafizetési kötelezettség?) Köszönettel: Kauker Zsoltné

Használt tehergépjármű-értékesítés – áfa felszámítása Kérdés

Egy kft. adóalanya az áfatörvénynek. Öt évvel ezelőtt magánszemélytől vásárolt kisteherautót (áfa nélkül). Most szeretné eladni. Kérdésem, hogy áfát fel kell számolni az eladási árra, vagy áfa nélkül kell értékesíteni? Köszönettel: raczildi

Személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önkormányzat saját tulajdonú személygépkocsit (amit előtte magánszemélytől vásárolt 2010-ben) elad egy nonprofit civil szervezetnek. Kell-e felszámítani áfát az értékesítés után?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs