172 találat a(z) áfás számla cimkére

Családi gazdálkodó fordított adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi kérdésben. Áfakörös, kőműves egyéni vállalkozó építésiengedély-köteles munkát végez családi gazdálkodónál. Helyes-e, ha a kőművesmunkáról kiállított számlát fordított áfásan állítja ki a vállalkozó?

Marketingszolgáltatás – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk mezőgazdasági tevékenységet folytató kft., melynek szervezésében egész napos szakmai rendezvényre kerül sor. A rendezvényen a vetőmag-kereskedő cégek képviselői jelennek meg, akikkel marketingszolgáltatási szerződést szeretnénk kötni. Ennek értelmében társaságunk lehetőséget biztosít a reklámanyagaik (például plakát, szórólap) kihelyezésére, illetve a rendezvényhez kapcsolódó sajtómegjelenések során megemlítjük az adott céget. Ennek ellenértékeként fix összeget fizet társaságunknak a "szponzor" cég (cégek). Helyesen gondolom-e, hogy ebben az esetben áfás számlát vagyunk kötelesek kiállítani (27 % áfával növelten) marketingszolgáltatás megnevezéssel? Amennyiben az egész napos rendezvény végén az összes vendéget meghívjuk egy vacsorára, ennek a költsége reprezentációnak minősül, és az áfája nem vonható le, illetve szja, valamint ehoköteles lesz? A szakmai részhez kapcsolódóan felmerülő szállítási költség (a központunkból a szakmai rendezvény helyszínére) elszámolható költségként, és az áfája levonható? Segítségét előre is köszönöm! Tímea

Áfa felszámítása EU-s adóalanynak Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-s tagállambeli adóalany megrendelt média-megjelenést, reklámkampányt, egy Z nevű belföldi cégtől. Ez a belföldi cég pedig megrendelte a média-megjelenést meg minden egyebet, ami kell a médiakampányhoz itt Magyarországon. Kérdés: hogyan számlázza szolgáltatását Z, belföldi kft. az EU-s tagállambeli adóalany felé, áfafelszámítással vagy sem? Köszönettel: Ildikó

Pályázati díj áfakulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy alapítvány áfaalany, és egy pályázatot hirdet (céljának megfelelően), amelyre nevezési díjat szed, úgy áfás-e a nevezési díjról az alapítvány által kiállított számla?

Külföldön bérbadott gép értékesítése belföldi partnernek Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" társaság belföldi (magyar) cég, "B" társaság román székhelyű cég. "C" társaság szintén belföldi cég. "A" cég bérbeadott egy termelőgépet "B" társaságnak úgy, hogy a gépet "B" székhelyére, Romániába elszállította. A bérleti szerződés "A" és "B" között felmondásra került. "A" társaság a gépet – amely még mindig Romániában van – eladja "C" társaságnak, és gondoskodik a Romániából Magyarországra ("C" székhelyére) történő elszállításról. Kérdés, hogy "A" cég milyen – áfás vagy nem áfás –számlát kell, hogy kiállítson a gépértékesítésről "C" társaság felé, miután a terméket Romániából Magyarországra szállítják? Válaszát köszönöm!

Alanyi mentes cég ingatlaneladása Kérdés

Alanyi mentes cég eladná a lakóingatlanát. Áfásan vagy áfa nélkül kell számláznia? Beleszámít-e az értékhatárba az ingatlan eladása? A cég eva hatálya alatt, támogatással vette az ingatlant. (Megfizette utána az evát.) Most alanyi mentességet választva a társasági adó alanya. Áttéréskor a nyitó mérlegben kimutatott bekerülési érték 5,8 millió forint volt. Most is hasonló áron tudná értékesíteni a cég. Segítségüket előre is köszönöm.

Kukorica Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem mezőgazdasággal foglalkozó általános áfaadóalany kft. (kazán- és fűtőanyag-értékesítés fő profillal) takarmányozásra nem alkalmas, vegyszermentes kukoricát vásárolt, amiről az eladó cég fordított áfás számlát állított ki. A kft. ezt a kukoricát már fűtőanyagként fogja értékesíteni. Kérdésem, hogy neki is fordított áfás számlát kell-e kiállítania, vagy az általános áfaszabályok szerint kell számláznia, tehát áfa felszámításával?

Reklámszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk hirdetési kampányt rendelt meg Magyarországon. Lehetősége van az igénybe vett szolgáltatást EU-n kívüli, külföldi partnerének átszámlázni, mivel a kampányban ő is érintett. Kérdésem, hogy erre az esetre vonatkozik-e a 38. §, azaz, hogy a szolgáltatás helye Magyarország, s áfásan kell kiszámlázni? Köszönöm.

Számlázás Kérdés

Egy magyar kft. kereskedelmi árut vásárol Romániában (szállítója a magyar kft.-nek)? Ezt az árut eladja Romániában (vevője a magyar kft.-nek). Az áru nem jön be Magyarországra, hanem úgy szól a megállapodás, hogy egyből a román vevőhöz szállítják. Kérdés, hogy ilyen esetben a magyar kft. milyen számlát állít ki áfa szempontjából: áfásat vagy áfamenteset? Adó Fórum 2010 Kft.

Bérmunka uniós cégnek, de magyarországi leszállítással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk („A” Kft.) bérmunkát végez uniós adószámmal rendelkező, német GmbH részére. A megmunkáláshoz szükséges anyagot a német megrendelő biztosítja. A megmunkált terméket fuvarozó elszállítja egy magyar székhelyű, magyar adószámmal rendelkező vállalkozáshoz, „B” Kft.-hez. „B” Kft. tovább munkálja a terméket. A német GmbH nem rendelkezik Magyarországon se székhellyel, se telephellyel, ugyanakkor rendelkezik magyar adószámmal. Kérdés az, hogy „A” Kft. a német GmbH részére az elvégzett munkáról egyenes vagy fordított áfás számlát kell, hogy kiállítson? Köszönettel: Dénes Katalin

Munkagép bérleti díjának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk gépkocsik és munkagépek bérbeadásával foglalkozik. Bérbevennének tőle egy lánctalpas kotrógépet. A bérlő azt kéri, hogy a bérleti díjat fordított áfás számlával állítsuk ki. Tudomásom szerint a munkagép önmagában történő bérbeadása/kölcsönzése az áfatörvény szerint bérbeadásnak minősül, ami nem tartozik a fordított adózás szabályai alá. Van ebben esetleg valami változás? Kérhet ilyen számlát a bérlő? Köszönöm szépen a segítséget!

Motoros és vitorlás kishajó – oktatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. motoros és vitorlás kishajót vásárolt, mellyel oktatási tevékenységet szeretne végezni. Kérdésem az lenne, hogy a vitorlás és motoros hajóval történő oktatásra alkalmazható-e az áfatörvény 85. § 1) bekezdése alapján az áfamentesség, vagy az oktatásról kiállított számlán 27 százalékos áfát kell szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Konszignációs raktár Kérdés

Tisztelt Szakértő, a segítségét kérem. Ügyfelemnél egy másik magyar cég konszignációs raktárat üzemeltet. Eddig, amikor ügyfelem vett a termékből, azt rögtön kiszámlázták neki. Lehet-e olyan szerződést kötni a két cég között, hogy nem alkalmanként történik a számlázás, hanem időszakonként, mondjuk 60 naponta? Ha igen, milyen számlát kell kiállítani, az 58. § szerintit? A konszignációs raktár termék tulajdonos szeretné a fizetendő áfáját tolni, mivel EU-ból szerzi a terméket. Esetleg találok valahol erről leírást? Köszönöm.

Alanyi áfamentes katás egyéni vállalkozó külföldi szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Alanyi áfamentességet választó katás egyéni vállalkozó egy másik EU-tagállambeli (Egyesült Királyság) cég számára nyújt szoftverfejlesztő szolgáltatást, a számlát fontban állítja ki. Szükséges-e közösségi adószám az egyéni vállalkozónak? Ha a felek ellenértékként 1000 fontban állapodtak meg, mekkora összeget kell a számlán feltüntetnie az egyéni vállalkozónak? Lesz-e a számlának áfatartalma? Hogyan, és milyen mérték szerint alakul az áfa/vat bevallása és megfizetése? Köszönettel!

Áfás számla kiállítása magánszemély részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílászáró-vásárlásnál a szerződő fél én vagyok, a gyártás megkezdéséhez szükséges előleg átutalása a testvérem bankszámlájáról történt (közleményben fel lett tüntetve a nevem), a fizetendő végösszegről áfás számlát a férjem nevére szeretnék kérni. A cég elmondása szerint csak az előleget átutaló nevére tudnak kiállítani áfás számlát. Szeretnék érdeklődni, hogy ez valóban így van? Jelen esetben milyen megoldással lehetne a számlát a férjem nevére kiállítani? Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Ivett

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemélyek közötti kamatmentes kölcsön adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Átmeneti bányászjáradékos munkaideje

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs