124 találat a(z) áfás számla cimkére

NAV által engedményezett online gép előlege Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV által "betiltott" gép előlegét megkapta az adóhatóságnak "megfelelő" cég (Micra) – ez nálunk fejlesztési célra folyósított támogatásként bevétel és követelés. Az eladónál a mi támogatásunk a pénztárgép számla szerinti eladási árának része lesz. A Micra beszámítás útján veszi figyelembe a 31 750 forint támogatást, melyet mi könyvelünk árbevételnek. Az a kérdésem, hogy helyesen tette-e a Micra, hogy a NAV által elutalt 31 750 forintról, mint előlegről, áfás számlát állított ki részünkre? Az előlegről kétszer kaptunk áfás számlát! Ez azt jelenti, hogy az áfát kétszer visszaigényelhetjük? Szerintem valami sántít. Várom válaszukat: Üdvözlettel Ujlakiné

Magánszemélytől vett ingatlan Kérdés

Kedves Szakértők! Egy magánszemély eladja ingatlanát (Balatonföldvár) egy áfás cégnek, amely jelenleg is be van jelentkezve a 08TAFA szerinti ingatlan-bérbeadás, eladás áfakörössé tétele alá. Az alábbi kérdéseim vannak: 1/ Mivel szerzéskor nincs levonható áfa, hiszen magánszemélytől vette a cég az ingatlant, így ha eladja, akkor áfamentesen adja el? Vagy mivel bejelentkezett a főszabálytól eltérően, ő csakis áfásan adhatja el az ingatlant? 2/ Vétel után, most felújítja (csempe, bútorok, sok-sok munka, anyag, stb.), ezen számlák áfáját le lehet vonni? Még esetleg akkor is, ha esetleg az 1-es pont szerint áfamentesen adhatja el? Persze, ha áfásan lehet csak eladnia, akkor gondolom levonhatja? 3/ Ha 2015-re kilép az ilyen jellegű áfakörből, azaz a főszabályt alkalmazza, akkor nem éri meg levonni a felújítási számlák áfáját (már, ha eleve lehet), mert akkor vissza kell fizetni év végén? Vagy le lehet most is, vonni, és akkor is, ha kijelentkezik? 4/ Ha kijelentkezik 2015-re az áfakörös részből, mint ingatlan-bérbeadás, eladás, és választja a főszabályt, akkor 2015-ben áfamentesen adhatja el a magánszemélytől vett ingatlant? 5/ Egy korábban bérbeadás céljából vett ingatlan (tárgyi eszközök között van kimutatva) miatt jelentkezett be a 08TAFA alá, ezért ha esetleg 2015-ben kilép e körből, akkor a régi ingatlant áfamentesen kell eladnia, ha valamikor eladja, csak vissza kell fizetni a 240 hónapból még hátralévő időre eső áfa összegét? Mikor? Majd eladáskor, vagy év végén?

Szolgáltatásnyújtás dán állami intézménynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábban feltett kérdésemhez kapcsolódóan kérdeznék még: Egy belföldi cég szolgáltatást nyújt egy dán vállalatnak, amelyről kiderült, hogy nincsen, és nem is lehet közösségi adószáma, mert állami intézmény, és Dániában az állami intézményeknek csak azonosító számuk van. Ilyenkor a magyar áfaszabályok szerint kell kiállítani a számlát (áfásan), vagy pedig határon kívüli szolgáltatásnyújtásként számlázható? Köszönöm válaszukat, Attila

Közös költség kiszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bérbeadó társaság tulajdonában áll egy társasházi üzlethelyiség, amelyet bérbe ad bérbevevő társaságnak. Bérbeadás tekintetében áfakörös a bérbeadó társaság. Kell-e számlát kiállítani a közös költség továbbterheléséről? Ha igen, akkor áfásan kell kiállítani? A bérbeadó társaság nem helyezhet levonásba áfát a közös költség jellegéből adódóan. Mi a helyzet akkor, ha a bérbeadó társaság nem áfakörös? Köszönettel.

Szobor térítés nélküli átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy zrt. magánszemélytől vásárolt egy szobrot 3 millió forintért. Ezt a szobrot a társaság térítés nélkül adja tovább egy önkormányzatnak. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a térítés nélküli átadásnak van-e áfavonzata? Véleményem szerint nem alkalmazható az Áfa tv. 11. §-a, merthogy a beszerzéshez nem kapcsolódott adólevonási jog (miután magánszemélytől vásároltunk). Akkor a térítés nélküli átadásról kell-e számlát kiállítani? Ha igen, akkor a számlában milyen címen tüntetek vagy nem tüntetek fel áfaösszeget? Válaszát előre is. köszönöm!

Bélyeg áfája Kérdés

A következő kérdésem lenne: a postai szolgáltatás, mint tudjuk, mentes az áfa alól. Mi a helyzet, ha ügyfelem bélyeget vásárol a postán, és arról kér áfás számlát.?Milyen tipusú bélyegekre lehet az áfavisszaigénylést alklamazni? Milyen jogszabály hivatkozik rá? Köszönettel.

Ingatlanbérlés Kérdés

Üdvözlöm! Egy ingatlant bérlünk magánszemélytől, eddig áfamentesen számlázott, és fizettük az szja-t és az ehót is helyette. Januártól azonban áfásan állította ki a számlát. Ilyenkor ugyanúgy kellene fizetni utána az szja-t és az ehót? Vagy hogyan tudunk jogszerűen eljárni?

Árufedezet-vásárlás számlázása Kérdés

Szerződés szerint, ha az eladó nem tud teljesíteni, akkor a vevő harmadik féltől megvásárolhatja az árut, melynek ellenértékét az eredeti eladóval megfizeti. Kérdésem lenne, hogy azt azt az értéket számlázni kell-e a szerződés szerinti eladónak, vagy a szerződés szerint követelhetem-e? Továbbá ennek az ellenértéknek van-e áfavonzata? Tehát a vevőnek kell-e kiállítani áfás számlát az eredeti eladó felé?

Bérbeadás áfa Kérdés

Magánszemély adózó ingatlant adott bérbe. A bérbeadást adókötelessé tette 2013.01.01.-től. A bérleti díj számla teljesítési és fizetési határideje 2013.01.31., mert a bérleti szerződésben így állapodtak meg. A bérleti díjat a 2012. decemberi időszakra számította fel. Ezt a számlát már áfásan kellett kiállítania?

Unióban megfizetett áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magyar vállalkozás az unióból, Hollandiából hozna be árut. A magyar cég uniós adószámmal rendelkezik, de az uniós partner ennek ellenére, csak áfás számlát hajlandó kiállítani. Ezt a megfizetett áfát vissza lehet igényelni, vagy levonásba helyezni Magyarországon? Köszönöm! Dénes Katalin

Újabb pofon Brüsszeltől! Felemás a magyar áfatörvény-módosítás? Cikk

Változnak január elsejétől az áfamentes termékexportra vonatkozó szabályok. A módosítás lényege, hogy ha a teljesítést követő 90 napon túl hagyja el a termék az országot, de 360 napon belül megtörténik a kiléptetés, akkor az adóköteles számlát utólag adómentesre lehet módosítani. A vállalkozások számára kedvező változás ellenére továbbra is kérdéses, hogy a vonatkozó szabályok mennyiben felelnek meg az európai uniós előírásoknak. A mai napon hirdette ki ítéletét az Európai Bíróság egy eddig kevés visszhangot kapott, releváns magyar áfaügyben.

Áfamentes-e az ingatlaneladás egy kft.-nél Kérdés

Egy kft. általános szabályok szerint adózik az áfában. 2009. decemberében lakóingatlant vásárolt iroda céljára. A kapott áfás számla áfatartalmát nem igényelte vissza. Kérdésem, hogy 2014-ben tervezett eladáskor helyesen járunk el, ha a számlánk nem tartalmaz áfát?

Földhaszonbérlet és áfa Kérdés

Egy ügyfelem családi gazdálkodó, áfás adószámmal rendelkezik. Ez évben vásárolt egy épületet, melyről az eladó fordított áfás számlát állított ki. A családi gazdálkodó az áfát bevallotta, és levonásba is helyezte, mivel az adásvételi szerződés előtt az ingatlan értékesítéseire és bérbeadásra adókötelezettséget választott. Az épületet bérbeadja, a bérleti díjat áfásan számlázza ki. Ugyanezen ügyfél rendelkezik olyan termőföldtulajdonnal, amelyet nem a családi vállalkozás használ, hanem bérbeadta egy kft.-nek mezőgazdasági termelésre. A kft.-vel haszonbérleti szerződést kötött még 2009-ben, a szerződésben az adóazonosítója szerepel, a bérleti díjat évente decemberben kapja meg. Kérdésem az lenne, hogy miután ingatlan-bérbeadásra áfakört választott, a termőföld-bérbeadás után is fel kell-e számolni az áfát? Ha igen, melyik időponttól - egész évre, vagy csak arányosan a bejelentkezéstől? Eddig nem adott számlát a haszonbérleti díjról, ezután azt is kell?

Kártérítési számla áfája Kérdés

Egy vetőmag-forgalmazó cégtől vetőmagot vásároltunk, melyet tavasszal elvetettünk. A növény növekedése során kiderült, hogy nem megfelelő minőségű vetőmagot kaptunk. Az eredeti vásárláskor fordított áfásan vásároltuk meg a vetőmagot. A vetőmag-forgalmazó (-előállító) cég hajlandó megtéríteni a kárunkat. Az a kérése, hogy állítsunk ki számlát. Mivel mennyiséget ez a számla már nem érinthet, a készletből kivezettük, kérdésem, milyen számlát állítsunk ki? Szerintem kártérítésnek is felfoghatjuk, és akkor nem kellene fordított áfásan kiállítani, hanem 27 százalékos áfával.

E-útdíj elszámolása Kérdés

Egy általam könyvelt Kft (áfakörös ) E-útdíj fizetésére kötelezett, amiről áfás számlát kap. Kérdésem ezzel kapcsolatban: az útdíjat hogyan számolhatom el költségként, valamint a számlán szereplő áfa levonható-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close