191 találat a(z) visszaigénylés cimkére

Kishajókölcsönző – motorbenzin elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az volna a kérdésem, hogy kishajókölcsönző a bérbe adott motorcsónakokban elhasznált üzemanyag (motorbenzin) áfáját visszaigényelheti-e? Üdvözlettel: Horváthné Kádár Andrea

Személygépkocsi-lízing – áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk személygépkocsit szeretne nyíltvégű lízing formájában beszerezni. Egy előadáson azt mondták, hogy ha a társaság megfizeti a magánhasználatot, nem kell útnyilvántartást vezetni. Így viszont nem különül el a magánhasználat és az adóköteles tevékenységhez kapcsolódó használat. Ebben az esetben van-e lehetőség, és ha igen, milyen módon az áfa visszaigénylésére? Köszönöm válaszát.

Forrásadó visszaigénylése németországi osztalékadóból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozás Németországban, egy német pénzintézetnél is rendelkezik értékpapírszámlával. Az értékpapírok között több részvény is van, német, amerikai, svájci cégek részvényei. A részvényekre fizetett osztalékokból különböző mértékben vontak le forrásadót 0-35 százalék között. A kettős adóegyezmények alapján az osztalékból levont adó maximum 15 százalék lehet. Hol (országonként, Németországban, Magyarországon) és milyen módon tudjuk visszaigényelni a túlvont forrásadót? Mi a visszaigénylés menete? Válaszát előre is köszönöm.

Telekáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk építési telket szeretne vásárolni, amin nem szeretnénk építkezni, hanem egy konténer termelőműhelyt szeretnénk telepíteni. Két megfelelő telket is találtunk, az egyik magánszemély tulajdonában áll, a másik egy cégé. Kérdésem az lenne, hogy az áfát hogyan kell megfizeti, illetve a telek áfája visszaigényelhető-e?

Személygépjármű javítási anyagának és javításának áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: úgy tudtam, hogy az áfás cég tulajdonában lévő személygépkocsi javítási költségeinek számlájából az áfa fele igényelhető vissza, a javításhoz használt anyag költségéből az áfa viszont nem. Azt az információt kaptam egy autószerelő cégtől, hogy ez a szabályozás már régen megváltozott, most már a javítási anyagok áfájának fele is visszaigényelhető. Kérem legyen kedves megírni, hogy így van-e, vagyis helyes-e az autószerviz tájékoztatása! Köszönöm válaszát előre is.

Visszaigényelt jövedéki adó könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi gázolaj visszaigényelhetőségéről a jövedéki törvény rendelkezik, a 113. § (1) bekezdés 5. pontjában: "A 3. § (2) bekezdés 21. pontja szerinti jármű üzembentartója vagy – bérelt jármű esetében – bérlője jogosult a) az üzemanyagtöltő-állomáson üzemanyagkártyával megvásárolt, vagy b) belföldi telephelyén üzemanyag-tárolásra rendszeresített üzemanyag-tankoló automatával ellátott tartályból elektronikus mérőeszközön keresztül betöltött kereskedelmi gázolaj után a 110. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontja szerinti adómérték alkalmazása esetén literenként 7 forint, a 110. § (1) bekezdés c) pont cb) lpontja szerinti adómérték alkalmazása esetén literenként 17 Ft visszaigénylésére". Ugyanezen törvény 95. § (3) bekezdése az ilyen visszatérítést támogatásnak minősíti. "A 113. § (5) bekezdés szerinti adó-visszaigénylés a csoportmentességi rendelet 44. cikke alapján a 2003/96/EK tanácsi irányelv szerinti környezetvédelmi adókedvezmény formájában nyújtható támogatás." Ezek alapján hogyan kell helyesen könyvelni? Egyéb bevételként vagy anyagköltség-csökkentő tételként kell szerepeltetni a számviteli törvény 78. § (2) bekezdése alapján?

Kereskedelmigázolaj-visszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi gázolaj visszatérítésével kapcsolatban kérem válaszukat. 2017. április havi gázolaj-felhasználás után igénylem vissza a jövedéki adóból a 7 forint/liter összeget (a visszaigénylés egyéb engedélyhez kötött feltétele megvan több éve). 2018. május 2-án nyújtottam be az igényemet. A régi jövedéki törvény 57/C § (5) bekezdése alapján az adó-visszaigénylési jog a vásárlás napján keletkezik, és legfeljebb a vásárlás hónapját követő 12 hónapon belül érvényesíthető. 2018. április 30-a – a visszaigénylési jog utolsó napja – nem volt munkanap, áthelyezett pihenőnap volt, a következő munkanap május 2. Kérdésem: jogos-e a 2017. április hónapra vonatkozó visszaigénylésem vagy sem? Ezt a határidőt is az Art. szabályozza? Köszönöm!

Elévült NAV-túlfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítvány adótúlfizetéseit az adószámlán 2018. 01. 01-jei dátummal elévülés miatt törölték, vagyis a visszaigénylést elmulasztottuk időben benyújtani. Kérdésem: hogyan könyvelhetem le az elévült követelést? Az elévülés beálltának napja szerint önellenőrzöm a könyvelést (különböző 2017. év előtti évekre esik az elévülés beálltának napja) és összesítetten és egy összegben mutatom ki a 2017. évi közhasznúsági beszámoló középső oszlopában, esetleg ráfordításként elszámolhatom 2017. évre a 2017. évi eredménykimutatásban. Az elévült adótúlfizetésből eredő követelés összege összesítetten sem éri el a számvitel politika szerint meghatározott jelentős összeget, illetve vissza kell menni az egyes évekre, amikor az elévülés napja bekövetkezett. Mi van akkor, ha a ráfordítás miatti önrevízió miatt módosulnak a közhasznúsági mutatók, illetve annak elszámolása nem érinti azokat? Válaszát előre is köszönöm: Molnár Ilona.

Tárgyi eszköz – áfalevonás Kérdés

Kedves Szakértő! Segítséget szeretnék kérni tárgyieszköz-beszerzés áfájával kapcsolatban. Adott egy újonnan alakult kft., amely több nagy értékű gépet vásárol, rögtön az indulásnál. A kft. áfásként alakul. A gépek alkalmasak olyan embereken végzett beavatkozásokra is, amelyek kozmetikai jellegűek, tehát áfásak, és olyanokra is, amelyek orvosi jellegűek, tehát adómentesek. De mivel a cég csak most fogja kezdeni a tevékenységét, csak a jó Isten tudja megmondani, milyen arány várható. Az is lehet, hogy csak áfás bevételek lesznek. A kérdésem az lenne, dönthet-e úgy a vállalkozás, hogy a beszerzés teljes áfatartalmát visszaigényli? Továbbá a figyelési időn belül az áfatörvény 135-136. §-a szerint el kell végezni az előzetesen felszámított áfa arányosítását is. Ez tiszta. De azt írja, hogy abban az évben kell először arányosítani, amikor az eszköz teljes évben a tulajdonában volt. Tehát ez esetünkben 2019. évi az utolsó áfa bevallása. 2018-ban nem kell arányosítani semmit, akkor sem, ha esetleg jelentős lenne mégis az adómentes tevékenység aránya? Válaszát előre is köszönöm!

Importáfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk bérmunkát végez egy német vevő számára, aki Törökországból vásárolja az alapanyagot. Mivel sürgős lenne számára az áru, arra gondolt, hogy egyenesen Magyarországra szállíttatná az alapanyagot úgy, hogy a török szállító által kiállított számla az ő nevére szólna. Azt már kiderítettük, hogy az ATR megfelelő kitöltése esetén és a német parnertől kapott proforma számlával, mi itt Magyarországon vámoltathatunk, és a nevünkre kiállított vámhatározat alapján be is fizethetjük az importáfát. A kérdésem az lenne, hogy ezt vissza is tudjuk igényelni úgy, hogy a fizetős számla nem a mi nevünkre szól? Köszönettel, Kovarszki Zsuzsanna

Lízing áfa-visszaigénylés és cégautóadó kapcsolata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízing esetén az áfa visszaigényelhető. De mivel személygépkocsiról van szó, nyilvánvalóan van magánhasználat. A cég cégautóadót fizet, tehát útnyilvántartás nem kell. Viszont az nem világos, hogy a cégautóadó fizetése miatt a lízingdíj teljes áfája visszaigényelhető-e, vagy az áfa-visszaigényléshez útnyilvántartást kell vezetni, hogy megosztható legyen az áfa, és ez alapján havonta a céges használat arányában lehet levonni?

Közúti fuvarozó – gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése Kérdés

Igen Tisztelt Szakértő! Közúti teherfuvarozásban felhasznált kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának visszaigénylésével és a BEV_J02 nyomtatvány kitöltésével kapcsolatban felmerült kérdések megválaszolásában szeretném szíves segítségüket kérni. Társaságunk a visszaigénylést 2017. évre szeretné benyújtani. Az üzemanyagkártyás tankolásokról adott hónap végén egy számlát kapunk, amely az egyes tankolások adatait is tartalmazza. Szeretném megkérdezni, hogy – a visszaigényelhetõ adó mértékének és kódjának meghatározásakor az egyes tankolások idõpontját vagy a számla kiállításának dátumát kell figyelembe vennem, – illetve a 2017.04.01. elõtti (régi jövedéki törvény hatálya alá tartozó) számlák illetve tankolások esetében igényelhetek-e vissza támogatást, ha a számla, illetve a tankolás 12 hónapnál korább? Szíves segítségüket nagyon köszönöm! Maradok tisztelettel: Nyitrai Tamás

Személyi jövedelemadó visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2016. évben osztalékelőleget fizetett. A 2016. évi beszámoló mellékleteként csatolt határozatban nem rögzítették, hogy a tulajdonosok osztalékfizetésről döntöttek, ezért 2017-ben nem fizetett ki az osztalékot a társaság, és így az osztalékelőleget sem vételezte vissza. A tulajdonos 2017. évi szja-bevallási tervezetének 66. sorában szerepel az osztalékelőlegből levont szja összege (mivel a 1608-as bevallásban annak idején azt bevallotta). 2017. évben nem történt meg az osztalékfizetés, így az szja-bevallás szerint a 2016. évben az osztalékelőlegből levont szja visszaigényelhető. Osztalékfizetés 2018-ban lesz, ekkor rendeznék az osztalékelőleget. Mi a teendő a 1753-as bevallással kapcsolatban, javíthatjuk úgy, hogy töröljük a 66. sor adatát, vagy visszaigényelhetjük az osztalékelőlegből levont szja összegét? Válaszát köszönöm. Bognárné

Kereskedelmi gázolaj – változásbejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi gázolaj jövedéki adójának éves visszaigénylését kezdeményezem a 2017. évre. 2017. januárban lett nyilvántartásba véve egy Mol-kártyás autó, 2017 novemberben pedig lett egy másik autó, szintén nyilvántartásba lett véve egy Shell-szerződés. A NAVJ21 nyomtatványon a D lapon csak a Shell üzemanyagkártyát tüntettem fel. Mindkettőre megy a tankolás. Kérdés: változás esetén ismételten fel kell tüntetni minden kártyakibocsátót? Úgy gondoltam, hogy ha bejelentettem, az már a rendszerben van. Tartok tőle, hogy az éves visszaigénylésem jogtalan lehet, mert a változásbejelentő felülírta az elsőt e tekintetben. Van-e teendőm ebben az esetben, és mire kell odafigyelni? Köszönettel.

Személygépkocsi nyíltvégű pénzügyi lízingje III. Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! Egy hasonló témájú válaszban olvastam, hogy a lízing áfájának visszaigénylése bizonyos esetekben lehetséges. Az azonos című kérdésemben leírt esetben az első előlegrész 1 500 000 forint áfájának visszaigénylése lehetséges, amennyiben a cég tulajdonában fog maradni az autó, vagy nem ettől függ? Köszönettel: előfizető

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close