25 találat a(z) vasárnapi munka cimkére

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Kereskedelemben szombati és vasárnapi munkavégzés esetén milyen pótlékokat kell fizetni a munkáltatónak? Illetve túlóra esetén szintén milyen pótlék merül fel, ha hétközben vagy ha hétvégén, szombaton, illetve vasárnap végez munkát, túlmunkát a dolgozó? Segítségüket köszönöm. Pné

Vasárnapi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szeretne háromműszakos (8 órás) munkarendet bevezetni, jelenleg kétműszakos munkarendet alkalmazunk, működésünk eléri a heti 80 órát, vasárnapra is beoszthatók a munkavállalók, illetve háromhavi munkaidőkeretet alkalmazunk. Az éjszakai műszak az egyik esetben vasárnap 22 órakor kezdődne, és hétfőn 6:20-ig tartana, ilyenkor ezt a napot lehet hétfői munkanapnak minősíteni? A 22-24 óra közötti időszakra meg kell-e adni a vasárnapi 50 százalékos pótlékot? Ha a munkavégzés vasárnap 21:20-tól kezdődne (a tömegközlekedést figyelembe véve), és hétfőn 5:40-ig tartana, abban az esetben lehetne-e hétfői munkanapnak minősíteni ezt a napot? Ha nem lehet hétfői munkanapként figyelembe venni, akkor vasárnapi munkanap szerint kell kezelni? Ilyenkor milyen időszakra jár a vasárnapi pótlék? A 21:20-24 óra közötti időszakra, vagy mind a 8 óra munkaidőre? Köszönöm előre is a válaszukat. Kertész Mónika

Efós alkalmi munkavégzés – vasárnapi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Házi betegápolással foglalkozó bt. alkalmi munka keretében is foglalkoztat munkavállalókat. Tevékenysége jellegéből fakadóan, amennyiben hétvégén (szombat-vasárnap) is dolgoznak az efós alkalmi munkavállalók,(például kedd-szombat-vasárnapra van beosztva), köteles-e a munkáltató vasárnapi pótlékot fizetni? Jól értelmezzük-e azt, hogy mivel ez társadalmi közszükségletet ellátó feladat, így nem vonatkozik rájuk a vasárnapi pótlék megfizetése az Mt. 102. § (3) a.) szerint? Illetve nem vonatkozik rá a Mt.101. § (1) bekezdés d), e), i) pontjai alapján fizetendő vasárnapi pótlék sem? Válaszát előre is megköszönve.

Hétvégi munkavégzés Kérdés

Kormánytisztviselő részére hétvégére, konkrétan vasárnapra, elrendelte a intézmény igazgatója a hétvégi munkavégzést. Kérdés: vasárnapra elrendelhető-e a rendkivüli munkavégzés, milyen formában (szóban, irásban) mettől-meddig tarthat, hány nappal előtte lehet elrendelni, milyen bérezéssel? Amennyiben a kormánytisztviselő erre nemet mond, milyen szankcióval sújtható? Köszönettel várva válaszukat.

Egyszerűsített foglalkoztatás vasárnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi kérdésben: Zöldség-gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó egyéni vállalkozó alkalmi munkára vesz fel egy fő gépkocsivezetőt egy vasárnapi napra. Az alkalmi munkás foglalkoztatása azért szükséges, mert bár az egyéni vállalkozó a nagybani piacon vasárnap nem árusít, ezen a napon megy el a szegedi nagybani piacra az árut beszerezni, s ehhez foglalkoztatja a gépjárművezetőt. A napi foglalkoztatás időtartama 12 óra, indulástól érkezésig. Útközben felváltva vezetnek, de természetesen az egyszerűsített foglalkoztatottnak a teljes napi díját fizeti. Kérdésem: mennyi munkabér jár az egyszerűsített foglalkoztatottnak, ha a törvényben meghatározott legkevesebb összeget szeretné fizetni, figyelemmel a garantált bérminimumra, a 8 óra feletti munkavégzés esetén járó pótlékra és a vasárnapi munkavégzésre? Kérdésként merül még fel, hogy jogszerűen lehet-e napi 12 órában foglalkoztatni egyszerűsített foglalkoztatás keretében, illetve lehet-e vasárnap napi 12 órában foglalkoztatni? Nem vagyunk tisztában azzal sem, hogy a vasárnapi pótlék ebben az esetben jár-e vagy sem. Ha van rá mód, szíveskedjék a válaszban kitérni arra is, hogy a munkavállalónak keletkezik-e szja-fizetési kötelezettsége a kapott pótlékok miatt, tekintettel arra, hogy jövedelemként csupán a törvényben rögzített minimumot kapja, ami egyébként adómentes volna. Szíves válaszát köszönöm. Tisztelettel: Győri Erika

Panziótakarítók vasárnapi pótléka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy Budapesten található panzióban a takarító személyzetet gyakran vasárnap is behívják takarítói munka végzésére. Kérdésünk az, hogy ebben az esetben jár-e számukra a vasárnapi 50 százalékos pótlék? Mi a helyzet, ha munkaszüneti napon végzik a takarítást? A panzió egész évben, minden nap nyitva van. Tekinthető-e ez alapján rendeltetése folytán vasárnap és munkaszüneti napon működő munkahelynek? Gondolom, ha igen, akkor a pótlékok is máshogy alakulnak.

Jár-e vasárnapi pótlék? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy virágboltnak könyvel, amely vasárnap is nyitva van. Kérdésem, hogy a dolgozóknak jár-e vasárnapi pótlék? Válaszát előre is köszönöm.

Alkalmi munka munkaszüneti napon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég alkalmi munkavállalót foglalkoztat –vendéglátás a tevékenysége –, akkor úgy értelmezem, hogy vasárnapi munka esetén nem jár neki bérpótlék, viszont a munkaszüneti napon való foglalkoztatás 100 százalékos bérpótlékot jelent számára? Amennyiben bérpótlékot számfejtünk neki, akkor a mentesített keretösszeget már emiatt túllépjük, ami szja-alapot eredményez? Köszönöm válaszát.

Szépségápolás munkaszüneti napon: nyitva lehetnek-e a szalonok? Cikk

Szolárium stúdió – ami a hét minden napján nyitva tart – munkaszüneti napon, illetve húsvét-/pünkösdvasárnap nyitva tarthat-e? Milyen pótlékok illetik meg a dolgozót? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Pótlékok halmozódása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy pékség bérszámfejtését vettük át január 1-jétől. Az előző helyen a bérszámfejtésnél éjszakai és vasárnapi pótlékokat számfejtettek. A kérdésem az, hogy ha egy dolgozó vasárnap és éjszaka dolgozik, akkor az 50 és a 15 százalékos bérpótlék is jár neki, vagy csak a magasabb? A pékség esetén szerintem nem kellene vasárnapit sem adni nekik. A pótlékok halmozódása az előző bérszámfejtésnél teljesen egyértelmű. A fizetett ünnepnapra járó 100 százalékos pótlék esetén is kérdéses, hogy ha éjszaka dolgozik, jár-e neki még a 15 százalék is. Várnám válaszát. köszönöm

Azonnali járulékcsökkentést sürgetnek a munkáltatók Cikk

A gazdasági növekedést leginkább segítő szektorokban, az iparban és a mezőgazdaságban azonnal meg kell kezdeni a munkához kapcsolódó vállalkozói adóterhek érdemi csökkentését – közölte a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

Munkaidőkeret: hatékony foglalkoztatás szigorú szabályokkal Cikk

Kiküszöbölheti a munkáltató a hullámzó hatékonyságú foglalkoztatást, ha okosan átgondolva – és persze a munkavállalók érdekeit is figyelembe véve – akkor veszi igénybe a dolgozót, amikor szükség van a munkájára. Erre ad lehetőséget a munkaidőkeret, amely ugyan rugalmas foglalkoztatási forma, ámde szigorú szabályokhoz is kötött.

Vasárnapi pihenőnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munka törvénykönyve alapján: 54. A heti pihenőnap 105. § (1) A munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg (heti pihenőnap). (2) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a heti pihenőnapok egyenlőtlenül is beoszthatók. (3) A (2) bekezdésben foglaltak alkalmazásakor - a megszakítás nélküli, a több műszakos vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalót kivéve - a munkavállaló számára hat munkanapot követően egy heti pihenőnapot be kell osztani. (4) A munkavállaló számára - a 101. § (1) bekezdés f) pont kivételével - havonta legalább egy heti pihenőnapot vasárnapra kell beosztani. Ezek alapján a kérdésem, hogy a havonta egy vasárnap kiadása meg tud-e valósulni abban az esetben, ha a munkavállaló egyenlőtlen időbeosztásban dolgozik, és a műszakja például a következőképpen alakul: szombaton 22 órakor végez a munkával, majd vasárnap este 22 órakor jön dolgozni? Ebben az esetben kiadottnak lehet tekinteni a havi egy vasárnapot? (A többi vasárnapon szintén dolgozik). Ebben az esetben nem 0-24 órában kell vizsgálni azt, hogy egy vasárnap teljesüljön az előírás szerint? Köszönöm!

Egyszerűsített foglakoztatás folyamatos nyitvatartás idején Kérdés

Dohánybolt folyamatos nyitvatartással, egyenlőtlen munkaidőkeretben foglalkoztatja alkalmazottjait. Esetenként egyszerűsített foglalkoztatá keretében külső alkalmi munkavállalót is alkalmaz. Jár -e pótlék a vasárnap vagy munkaszüneti napon dolgozó alkalmi munkavállalóknak?

Pünkösd vasárnapi bérpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2008. óta dolgozom a jelenlegi munkáltatómnál. A 2011-ben kiadott tájékoztatás szerint "a pozícióhoz tartozó munkarend folyamatos, az irányadó munkaidőkeret 174 óra/hó". Az idei évtől a munkáltató nem fizet bérpótlékot húsvét és pünkösd vasárnapon történő munkavégzésért, de az összes többi munkaszüneti napért megkapjuk a 100 százalékos pótlékot. Hivatkozhatok a 2012. évi 1. törvény 140. § (3) pontjára, vagy esetleg van-e más jogszabály, ami miatt valóban nem vagyunk jogosultak a pótlékra? Válaszát előre is köszönöm: Virtás Dénes

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kártérítés

Lepsényi Mária

adószakértő

KATA 2021 - 3 millió forintos értékhatár

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close