15 találat a(z) valuta cimkére

Pénztárgép: forint helyett valuta beütés Kérdés

Külföldi jutalék adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Én az Etoro nevű Cipruson, Izraelben és az Egyesült Királyágban bejegyzett cégtől kapok havi jutalékot. Az Etoro egy online kereskedési platform, ahol részvényekkel, valutákkal és sok más eszközzel lehet kereskedni. Én a platformon befektetők pénzét menedzselem hasonlóan mint egy bróker, de nem az ügyfelektől, hanem az Etorotól kapok érte jutalékot, amennyiben sikeres vagyok. A jutalékról semmilyen okmányt vagy papírt nem kapok, még egy e-mail-t sem és a pénzt sem a számlámra, hanem az Etoro accountomban helyezik el, nekem kell kikérnem a számlámra, amely amúgy egy londoni székhelyű banknál van. A kérdésem pedig az lenne, hogy kell-e adót fizetnem, bár gondolom igen, de akkor mi után? Hogyan igazolom, ha esetleg kérné a NAV?

A megengedettnél több készpénzzel érkezett az ukrán férfi Cikk

Több mint 300 ezer euró készpénzt találtak a pénzügyőrök egy ukrán férfinál a határon, amit nem jelentett be.

Magyarország sem teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket Cikk

Azon hét euróövezeten kívüli tagállamban, amelyek jogilag kötelezettséget vállaltak a közös valuta bevezetésére, jelentős előrehaladás tapasztalható a nominális konvergencia terén, de jelenleg egyikük sem teljesíti a csatlakozáshoz szükséges valamennyi formai és jogi feltételt – állapította meg Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa szerdán.

Szinte kamat nélkül dekkol a bankokban majd' 5000 milliárd forint Cikk

Csökkent tavaly a háztartásokban felhalmozott készpénzállomány, ami a valutában tartott megtakarítások apadásának köszönhető. A lekötetlen számlapénzek mennyisége és aránya viszont töretlenül növekszik – írja a Világgazdaság.

Valuta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkatársunk Olaszországban járt üzleti ügyben, ahol a szállást saját készpénzéből euróban fizette ki. Csak forint pénztárunk van, eurós nincs. Kérdés: el lehet-e számolni a számlát a kiállítás napján érvényes MNB középárfolyammal, illetve ki lehet-e fizetni a forint pénztárból az így kiszámolt forintot?

Tagi kölcsön visszafizetése: így lehet forint helyett valutában elszámolni Cikk

Egy kft. tagja forintban tagi kölcsönt nyújtott társaságának, melyet később a valutapénztárból, euróban fizettek neki vissza. Mi a helyes bizonylatolás módja? – kérdezte olvasónk. Sinka Júlia, okleveles adószakértőnk válaszolt.

Forintban nyújtott tagi kölcsön visszafizetése valutában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja forintban tagi kölcsönt nyújtott társaságának, melyet később a valutapénztárból, euróban fizettek neki vissza. Mi a helyes bizonylatolás módja?

Valutában fizetett osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély tagok a 2015. évi eredmény terhére hagynak jóvá osztalékot, amit 2016-ban vennének fel, de euróban. Mikor kell meghatározni, hogy a forintban jóváhagyott összeg mennyi eurónak felel meg? Elegendő akkor, amikor döntenek a kifizetésről, vagy a jóváhagyáskor ezt is meg kell határozni? Számolhatnak-e a számviteli politikában rögzített árfolyammal (ami a napi MNB árfolyam)? Bankszámláról felvesznek eurót a házipénztárba, és valutában fizetnek a tagoknak. Az összeg átlépi az 1,5 millió forintos korlátot, de mivel magánszemélyek a tagok, szerintünk nincs akadálya, hogy készpénzben fizessen a társaság. Erre a kifizetésre nem vonatkozik semmilyen bejelentési kötelezettség sem. Köszönettel.

Utólagos elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő kolléga! Arra lennék kíváncsi, hogy, ha egyik dolgozónknak 2016. január 10-én utólagos elszámolásra valutát adok ki a valutapénztárból, és ebből az összegből mondjuk kétszer vásárol (január 12-én és 15-én) és 2016. január 31-én elszámol, az egyes napokon milyen árfolyammal kell azt elszámolni. Az természetes, hogy a kiadás napján érvényes árfolyamon kell nyilvántartásba venni. Viszont kérdéses, hogy a visszavétel napján milyen árfolyamot alkalmazok. A számviteli törvény lehetővé teszi azt is, hogy a valuta felvételének időpontjában (könyv szerinti értéken) számolunk el, de azt is megengedi, hogy a napi árfolyamon számoljunk el. Felmerül az a kérdés is, hogy a felvétel és az elszámolás időszakában vásárolt tételeket milyen árfolyamon kell figyelembe venni? Véleményem szerint nem a vásárlás napján, hanem a visszavétel napján meglévő árfolyamon és a visszavétel dátumával. Várom tisztelt válaszukat Tisztelettel: S.Cs.Gy.

Újabb pofon Magyarországnak az uniótól Cikk

Sérti az uniós jogot az a szankciórendszer, amelyet Magyarország alkalmaz azokkal szemben, akik az Európai Unió külső határának átlépésekor elmulasztják bejelenteni, hogy sok készpénz van náluk – mondta ki csütörtökön nyilvánosságra hozott ítéletében az Európai Bíróság.

valuta váltás forintra Kérdés

Tisztelt szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy ütközik-e valamilyen jogszabályba, ha egy kft. a deviza szükségletét nem a banki forgalomban váltja át, hanem felveszi a forintot a bakszámlájáról, hivatalos pénzváltóhelyen valutára váltja, erről bizonylatot is kap, és a valutát a kft. deviza bakszámlájára befizeti? Az előzetes kalkulációk alapján a készpénz ki- és befizetések költségeit is figyelembe véve még így is kevesebbe kerülne a váltás, mint a bankon keresztüli váltás. köszönettel.

Valuta átváltása Kérdés

T. Szerkestőség! Egy vállalkozás rögzítette a számviteli politkájában, hogy az öszes külföldi pénzértékre szóló eszközöket a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, hívatalos devizaárfolyamon számolja át forintra. Kérdésem: ha hivatalos pénzváltónál vált át valutát forintra, mi a helyes eljárás a pénzmozgás rögzítésében? Köszönöm válaszukat.

Valutában adott előleget munkavállalójának? Figyeljen az árfolyamokra! Cikk

Ha a munkavállaló valutában kap elszámolásra előleget, amelyet nem teljesen költ el, milyen árfolyamon kell elszámolni az adott és a visszakapott összeget? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

Valutaelszámolás online pénztárgéppel Kérdés

Tisztelt Cím! Egy pénztárgépet üzemeltető cégnek időnként vannak euróban is készpénzes bevételei. Megengedi-e a jogszabály, hogy egy pénztárgépbe lehessen beütni a forint- és a valutabevételeket? Mire kell figyelni a nyugták kiállításakor az eurós bevételeket érintően? Valutás bevételek esetén a visszajárót ugyanabban a pénznemben lehet kiadni, vagy lehet akár forintban is? Milyen árfolyamon kell átváltani a valutabevételeket forintra, és melyik árfolyamon kell átváltani forintra, ha hitelkártyás eurós tételt ütünk be a pénztárgépbe, és nyugtát állítunk ki róla? Az megfelel a jogszabályoknak, ha a pénztárgéphez közel tart a cég euró tárolására alkalmas zárható kasszát, hogy ne keveredjen a forinttal? Amennyiben előre nincsenek euróban meghatározva az árak, de egy vevő úgy dönt, hogy euróban szeretne fizetni, akkor az aznapi Ft/EUR árfolyammal át lehet váltani euróra a termék, szolgáltatás forintértékét? Előre is köszönöm a válaszukat! Üdvözlettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági támogatás elszámolása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close