32 találat a(z) vagyoni értékű jog cimkére

Alapítás-átszervezés Kérdés

Szellemi termék vagy vagyoni értékű jog Kérdés

Vagyoni értékű jog használatának átengedése III. Kérdés

Vagyoni értékű jog használatának átengedése II. Kérdés

Vagyoni értékű jog használatának átengedése Kérdés

Munkaerő elszámolása üzletág-átruházásnál Kérdés

Vásárolt szoftver Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk vásárolt Windows10 OEM szoftvereket a meglévő számítógépekre, ami tulajdonképpen csak az adott gépeken futtatható. Rá kell-e aktíválni a gépekre vagy, pedig vagyoni értékű jogként elszámolható? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Andrea

Alapítvány – elengedett kötelezettség és üdülési térítés számlázása II. Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea! https://adozona.hu/kerdesek/2019_11_22_Alapitvany_elengedett_kotelezetts_huj - a mellékelt hivatkozásban feltett kérdésre adott válaszát kérem szíveskedjen kiegészíteni, pontosítani! A válasz így hangzott: "Kedves Kérdező! Az ajándékozási illetéknek tárgyát képezi a vagyoni értékű jogról ingyen történő lemondás." A kérdésemben követelésről való lemondás szerepel. Esetleg nem a következő szabály érvényes? "A követelés gazdálkodó szervezetek közötti ajándékozása – ideértve a követeléselengedést és a tartozásátvállalást is – illetékmentes. A mentesség csak a gazdálkodó szervezetek közötti vagyonmozgást mentesíti, azaz mind a követelést engedményezőnek, illetve követelést elengedőnek, mind pedig az engedményesnek, illetve a tartozástól szabadulónak gazdálkodó szervezetnek kell lennie." ... Az Ön válasza: "Igen jól gondolja, nem lesz bevétel, a magánszemélyeknél lesz ingyenesen juttatott bevétel kedvezményes szolgáltatásnyújtás címén." Kérdésem: Alanyi áfamentesként számlázott térítési díj mi lenne az alapítványnál, ha nem bevétel? Nem vállalkozási, hanem egyéb bevétel? A magánszemély által meg nem fizetett rész, a kedvezmény lesz az ingyenesen juttatott bevétel? Kérem tájékoztatását a kiszámítás módjáról (adóalap meghatározásáról) és az adóvonzatáról! Várom mielőbbi válaszát! Köszönöm!

NAV: változtak az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemre vonatkozó szabályok Cikk

Az év elejétől változtak az ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelemre vonatkozó szabályok – hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.

Vagyoni értékű jog értékesítése – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély tulajdonában lévő, 15 éve megszerzett ingatlanhoz kapcsolódóan 2017. évben használati jogot értékesített egy vállalkozás részére. A használati jogot bejegyezték az ingatlannyilvántartásba. Kérdésem, hogy a vagyoni értékű jog, használati jog értékesítése a fenti esetben adómentes jövedelem-e arra tekintettel, hogy a magánszemély az ingatlant már 15 éve szerezte? Válaszát előre is köszönöm.

Webshop létrehozásának számvitele Kérdés

Hogyan számoljuk el a számvitelben a webshop készítéséről szóló számlát? Egyéb szolgáltatás, vagy a vagyoni értékű jogok között tartsuk nyilván?

Vagyoni értékű jog értékesítése katában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó tevékenységét bérelt üzletben végzi, melynek használati/bérleti jogát megvásárolná egy másik vállalkozás. Az ügyletnek nincs szerződési akadálya a tulajdonos részéről. Az ügyletet 2018-ban bonyolítanák a felek akképpen, hogy a katás egyéni vállalkozó leszámlázza a bérleti jog értékesítését – 12 millió forint plusz áfa –, majd év végéig fenntartja a vállalkozását, hogy a katás értékhatárba beleférjen. Szabályos-e a fent leírt ügylet?

Haszonélvezeti jog adózása Kérdés

2002-ben édesanyám nekem ajándékozott egy földterületet, az ajándékozási szerződésben az ingatlan együttes forgalmi értékét 9000 forint/aranykoronában jelölték meg. Sajnos az illetékpapírok elvesztek, így nem tudom, milyen érték után fizettem illetéket. 2016-ban eladtuk a földterületet egy magánszemélynek, aki mezőgazdasági műveléssel foglalkozik. Gondom az adózással van. Úgy gondolom, a szerzéskori értékem a földterület 2002-es együttes forgalmi értéke, csökkentve édesanyám haszonélvezeti jogának akkori értékével. Ezt az értéket kell levonom az eladási árból, majd – mivel 14 év eltelt az eladásig – a törvény szerinti 90 százalékkal csökkenteni azt, és így megkapom a jövedelmet, ebből levonhatok még 200 ezer forintot, és ez az adóalapom. Jól gondolom? Édesanyám esetében pedig a vagyoni értékű jog után kapott összeg mind adóalapot képez?

Földhasználati jog és ráépítési jog Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számviteli elszámolással kapcsolatban a következő kérdést szeretném tisztázni. Építőipari kft. apartmanházakat épít értékesítési céllal. A kivitelezéshez szükséges terület nem a kft. tulajdona, ezért földhasználati jogot és ráépítési jogot engedélyező megállapodást kötött a földterület tulajdonosával. A szerződő felek rögzítették, hogy a földhasználati jog a felépítmény fennállásáig megmarad. A két jogért fizetett ellenérték elszámolásával van gondom. Miként tudom költségek között elszámolni a két vagyoni értékű jogot? Értékcsökkenéssel kell elszámolni, vagy esetleg a ráépítési jogért fizetett ellenértéket beszámolhatom a kivitelezés önköltségébe?

Figyeljen, visszakaphatja az illetéket! Cikk

Gyakran előfordul, hogy termőföldön vagyoni értékű jog áll fent. Ha ez a jog törvényi rendelkezésből adódóan 2014. május 1-jén megszűnt, akkor néhány esetben lehetőség van illeték-visszatérítést kérni – közölte a NAV.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close