130 találat a(z) vállalkozás szüneteltetése cimkére

Így változnak a kata szabályai 2021-től – példa a büntetőadóra Cikk

Jelentősen átszabja a katásokra vonatkozó szabályokat a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló, T/10856. számon benyújtott törvényjavaslathoz a törvényalkotási bizottság által csütörtökön benyújtott összegző módosító javaslat.

Járulékkedvezmény Kérdés

Kistermelő jogviszonya Kérdés

Szja-bevallás: az egyéni vállalkozói tevékenységet szüneteltetők szabályai Cikk

Az egyéni vállalkozókra vonatkozó május 20-ai adóbevallási határidő közeledtével érdemes áttekinteni azokat a szabályokat is, amelyek a tevékenységüket szüneteltetőkre vonatkoztak a 2019. évben.

Jár-e táppénz? Kérdés

Ezt kell tudni az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetéséről Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésére vonatkozó tudnivalókról, a szünetelés időtartamára érvényes korlátozásokról, külön kitérve a veszélyhelyzet idejére, s az adóbevallással kapcsolatos teendőkről.

Szüneteltetés választásakor a foglalkoztatott munkaviszonyának helyzete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás, kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó a válsághelyzet miatt üzlethelyisége bezárására kényszerült. Tevékenysége nem tartozik a támogatotti körbe. Egy fő 40 órás munkaviszonnyal rendelkező alkalmazottat foglalkoztat. Ha úgy dönt, hogy szünetelteti a tevékenységét, az alkalmazott munkaviszonya hogyan szüntethető meg jogszerűen, vagy a vállalkozási tevékenység szüneteltetése a munkaviszony automatikus megszűnését eredményezi? Bevétele várhatóan több hónapig nem keletkezik, így a munkavállaló foglalkoztatása a teljes anyagi ellehetetlenülést eredményezné. Várom megtisztelő válaszukat.

Szünetelő egyéni vállalkozó alkalmazottja Kérdés

Egyéni vállalkozó (háztartásigép-szerelő) a koronavírus miatt szünetelteti a vállalkozását, egy alkalmazottja van; jól gondolom, hogy ki kell léptetni?

Gyeden lévő, katás egyéni vállalkozó Kérdés

Főállású katás egyéni vállalkozó, aki jelenleg gyedet is kap (férfi, a felesége nem volt ellátásra jogosult, ezért a férj kapja a gyedet) szüneteltetni akarja a vállalkozását. Keletkezik a későbbiekben ebből valamilyen hátránya? Nem esik el a gyedtől vagy más kedvezménytől? Válaszukat előre is köszönöm.

Táppénz szünetelés alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó 2020. február 27-én kórházba került, március 1-jétől vállalkozói tevékenységét sajnos betegségére való tekintettel szüneteltetnie kellett. Egészségügyi szolgáltatási járulék bejelentési kötelezettségének eleget tett. Kérdésem az lenne, hogy táppénzre jogosult-e, valamint a kórházi ellátása így rendezett-e?Köszönettel: Fazekasné

Kata és külföldi biztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású katás egyéni vállalkozó Svájcba költözik (magyar állampolgár). Beiratkozik egy nyelvtanfolyamra, ahol kikötés, hogy Svájcban kell biztosított legyen, nem Magyarországon, ezért be kell jelentkeznie a kinti egészségbiztosítás hatálya alá. Bejelentett lakcíme is kint lesz, és a tanfolyam után el is szeretne majd helyezkedni, 4-6 órában. Ilyen esetben a vállalkozásával hogyan kell eljárni? A vállalkozását mindenképpen szüneteltetni kell? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Egyéni vállalkozó szünetelés alatti bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki másfél éve szünetelteti a működését, 2020-ban 1 millió forint bevételhez jutott. Ez az összeg egy része annak a vevői követelésnek, amiért a vállalkozó pert indított. Ez a per – 10 év után – a fenti összeg kifizetésével zárult. Hogyan kell elszámolnom a fenti összeget, ha a vállalkozás szünetel? Van-e lehetőség költséget (például végrehajtónak fizetett összeg, illeték) elszámolni ? Köszönöm.

Tárgyi eszköz áfája szünetelés alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2017. januárban vásárolt egy tehergépkocsit, melynek az áfáját levonta. 2018. és 2019. évben szünetelt a vállalkozás, majd mivel nem indította újból, így a törvény erejénél fogva a vállalkozás megszűnt. Kérdéseim a következők: 1. Az áfatörvény 135. §-a alapján a levont áfa 1/5 részét vissza kell-e fizetni? 2. Ugyanakkor a megszűnés miatt pedig a piaci érték után is meg kell fizetni az áfát?

Biztosított őstermelő járulékbevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal kapcsolatban érdeklődöm, hogy egy őstermelőként biztosított ügyfelem esetében 2020 januárjától változik-e az 58-as járulékbevallás gyakorisága? Illetve, ha valaki magasabb összegű járulékalap után szeretne fizetni, akkor azt mikor és miként kell jeleznie a NAV felé, valamint 2020-ban van-e felső határa a járulékfizetésnek? Továbbá annak a nyugdíjas egyéni vállalkozó, aki szünetelteti a tevékenységét, kell-e beadnia 58-as bevallást? Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Katás bevétel a vállalkozás szüneteltetése alatt: hogyan kell adózni utána? Cikk

A katatörvény hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó tavaly decemberben nyújtott szolgáltatás ellenértékét idén januárban kapja meg, 2020. január 1-jétől viszont szünetelteti a vállalkozását. A 2019. évben teljesített gazdasági esemény alapján 2020-ban érkezett ellenérték melyik évben számít bevételnek – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nagyszülői gyed melletti munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kapcsolt vállakozások összeszámítási kérdései

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Munkavégzés előre betervezett állásidő helyett

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close