15 találat a(z) vállalkozás indítása cimkére

Egyéni vállalkozás adózása éven belül Kérdés

Egyéni vállalkozás indítása Kérdés

A nap kérdése: mit tehet az egyéni vállalkozó, ha akarata ellenére nem átalányadózást választott? Cikk

Mit tehet egy kezdő egyéni vállalkozó, ha a webes ügysegéden beküldte a vállalkozásának a megkezdését, de nem jelölte be az általányadózást, amit választani szeretett volna? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Rokkantsági ellátás melletti vállalkozás Kérdés

Vállalkozásindításhoz szükséges végzettség Kérdés

Egyre több az új vállalkozás, de a céghalmozók sem nyughatnak Cikk

Csak minden negyedik új vállalkozás indul tiszta lappal, a friss vállalkozások 75 százaléka továbbra is korábbi cégekhez köthető, ugyanakkor változás körvonalazódik a magyar cégalapítási gyakorlatban – közölte az Opten céginformációs szolgáltató.

Nyugdíjas vállalkozó katás, alanyi áfamentes szeretne lenni Kérdés

Kiegészítő tevékenységet folytató nyugdíjas egyéni vállalkozó szeretné megszüntetni a vállalkozását, majd újraindítaná azt katás alanyi áfamentesként. Eddig a vállalkozó az áfakörbe tartozik, 2019. I. negyedévi áfabevallást is nyújtott be. Ha katás, alanyi áfamentes vállalkozást szeretne indítani, a megszüntetés és az újraindítás között mennyi időnek kell eltelnie? Milyen bejelentési kötelezettségei lesznek a vállalkozónak, ha megszünteti a vállalkozást? Hova kell bejelentenie, és milyen bevallásokat kell készítenie? Az új vállalkozással kapcsolatban a vállalkozás kiváltása után hová kell még bejelentést tennie az új vállalkozással kapcsolatban? Előre is köszönöm a segítő válaszát.

Vállalkozás indítása előtt beszerzett eszközök utáni áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérem szíves segítségét. 2019. március hónapban induló szálláshely-szolgáltatással foglalkozó egyéni vállalkozás számláinak költségként való elszámolása esetén a vállalkozás indulása előtt mennyi idővel kiállított számlákat lehet elszámolni? A vállalkozás az áfakörös adószám kiváltása előtt 2 évvel kezdett el felújítani egy lerobbant épületet, mely felújításról névre szóló számlával rendelkezik. Ezen számlák után az áfa-visszaigénylési jog is érvényesíthető? Ha igen, a vállalkozás indítását megelőzően mennyi idővel korábbi számlát lehet az első áfabevallásba levonásként beállítani? A felújítás olyan lakóépületen történt, melyben nem lakik senki, kifejezetten az adóköteles tevékenység folytatása érdekében merült fel a felújításhoz, átalakításhoz beszerzett anyagok, eszközök költsége. A vállalkozás indításakor telephelyként lett bejegyezve. Tehát a kérdésem, hogy mennyivel korábbi számlát lehet költségként elszámolni, és mennyivel korábban keletkezett számlának lehet az áfáját visszaigényelni, ha a vállalkozás bevételszerző tevékenysége érdekében merültek fel a kiadások? Köszönöm segítségüket! Kaizer Éva

Vállalkozás indítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk gyermekei csak német állampolgárok. Tanulás céljából Magyarországra jöttek 2009-ben, itt is érettségiztek, s onnan felvételiztek a Zeneakadémiára. A Zeneakadémián a tanulás megkezdésénél aláírattak velük egy szerződést arról, hogy az államilag finanszírozott képzés után 5 évig munkaviszonyt kötelesek létesíteni Magyarországon. A „munkaviszony“ szó szerinti idézet. A gyermekek kaptak már egy számlát, amin fel van sorolva, hány napot kell munkaviszonyban tölteniük Magyarországon és azután szociális járulékot fizetni. A gyermekek most végzett karmesterek, de állásban egészen biztosan nem tudnak elhelyezkedni egyelőre, se Magyarországon, se máshol (most posztraduális képzésre járnak Németországban. Arra gondoltak, hogy elkezdik a visszafizetést úgy, hogy zenét tanítanának önálló vállalkozásban. Ezért gondoltunk a katára. Ehhez viszont taj szám kell, amit az OEP feltételhez köt: vagy ki kell lépni a német betegbiztosítóból, vagy kell a német betegbiztosítótól egy igazolás, hogy magyarországi munkaviszony esetén átvállal minden költséget. Na mármost: egyrészt kilépni nem lehet, hiszen a gyermekek Németországban élnek, születésüktől fogva ott biztosítottak, másrészt viszont a német betegbiztosító nem ad olyan igazolást, amilyet az OEP kér. Most tehát patthelyzet van, nem tudnak a gyermekek kata szerint önálló kisvállakozást indítani. Szeretnének bevételszerző tevékenységet folytatni, de taj szám kiadása nélkül ez nem lehetséges. Erre a helyzetre keresünk megoldást. Köszönöm.

Egyéni vállalkozás indítása: milyen képesítés szükséges? Cikk

Mielőtt valaki egyéni vállalkozói tevékenységet kezd folytatni, gyakran merül fel kérdésként, hogy az adott tevékenységhez milyen képesítés szükséges.

Katás egyéni vállakozás indítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérésben szeretném szíves segítségét kérni. Magánszemély, aki katás bt. beltagja volt, adó nemfizetése miatt "felszámolásba vitte" a céget, amit nem is tervez "megmenteni" (talán már törölték is az adószámot). A konkrét kérdés az lenne, hogy indíthat-e most katás egyéni vállalkozást, abban az esetben, ha a kata követelményeinek egyébként megfelel (nincs adótartozása, nem bérbeadási tevékenységet végez majd stb...)? Válaszát előre is megköszönve, tisztelettel!

Bt. megszűnése, egyéni vállalkozás indítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. Egy bt. végelszámolás alatt áll. A végelszámolás záró dátuma 07. 31. A záróbevallások elkészítése még folyamatban van. A bt. beltagja egyéni vállalkozóként folytatná a tevékenységét. Szabályos-e, ha a 161041-essel kijelentem 07. 31-én, és 08.01-én egyéni vállalkozást indít a volt beltag? Vállalkozásindításkor nyilatkozni szükséges, hogy nem korlátlanul felelős tag más vállalkozásban. Viszont a cégnyilvántartásból a törlés időt vesz igénybe, több hét is lehet. Köszönettel.

Egyéni vállalkozás indítása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Férjemmel egyéni vállalkozás keretein belül használt gyermekruha értékesítésével szeretnénk foglalkozni. Melyik adózási forma lenne nekünk a legkedvezőbb? (Kilós áron, zsákokban megvennénk, majd darabáron tovább értékesítenénk interneten, bababörzéken.) Férjem nevén futna, neki van napi 8 órás bejelentett munkahelye. Kell-e vállalkozói számlát nyitnunk? Mikor kell számlát adni, és mikor elég a nyugta? Érdemben én foglalkoznék vele, be kell-e jelentenie engem, mint alkalmazottat? Miután az okmányirodában létrehoztuk az ügyfélkaput, mik a további teendőink? Hová, és hogyan kell még bejelentkezni? Válaszukat előre is köszönöm!

Vállalkozásindítás: erre figyelmeztet az NGM Cikk

Egy vállalkozás elindítása izgalmas, de egyben bonyolult és felelősségteljes munka. Érdemes már a tevékenység megkezdése előtt végiggondolni, mit kell ahhoz cégvezetőként tenni, hogy a munkavállalók foglalkoztatása és a munkavégzés a szabályoknak megfelelő, biztonságos legyen – figyelmeztet az NGM.

Passzív KHR-státusz hátránya induló vállalkozás számára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként évek óta adóstárs vagyok ismerősöm lakáshitelében. Voltak fizetési elmaradások, melyek már kiegyenlítésre kerültek, de jelenleg én, mint adóstárs is szerepelek emiatt a KHR-rendszerben passzív státusszal. A közeli jővőben egy vállalkozás elindítását tervezem, egyéni cég formájában. Érdeklődni szeretnék, hogy KHR-státuszom miatt kell-e bármilyen hátrányra, egyéb nehézségre számítanom a vállakozás indítása/üzemeltetése kapcsán? Érdeklődnék továbbá, hogy ha egyéni cég elindítását tervezem, ehhez előbb az egyéni vállalkozói engedély kiváltása szükséges, vagy egyből alapíthatok egyéni céget is? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5