29 találat a(z) választás cimkére

Választók listázásával kapcsolatos ügyet vizsgált a NAIH Cikk

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) honlapján elérhető döntés szerint Eger Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában 2020. év januárjában iratselejtezés történt, melynek során a fellelt dokumentumok egy részét az Egri Ügyek Hírportál szerkesztőségéhez továbbították. Az alábbiakban az ügy adatvédelmi tanulságait mutatjuk be.

Megjelent a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény Cikk

A Magyar Közlöny 242. számában megjelent a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló 2020. évi CIX. törvény.

Az ÁSZ szerint szükséges a választási plakátok szabályozásának átalakítása Cikk

Az Állami Számvevőszék tapasztalatai is alátámasztják, hogy szükséges a választási plakátok szabályozásának átalakítása. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöki tisztségéről lemondott Pálffy Ilona közölte, hogy az NVI javasolja a választási eljárásról szóló törvény átdolgozását a választási plakátok szabályozására vonatkozóan. Az ÁSZ évek óta szorgalmazza a plakátpiac esetében is a médiapiachoz hasonló szabályozási környezet megalkotását és elfogadását, olvasható az ÁSZ honlapján.

Volt evások, figyelem! Be kell jelenteni, hogyan akarnak áfázni Cikk

A volt evásoknak január 15-éig be kell jelenteniük az adóhatóságnak, ha alanyi adómentességet kívánnak választani, vagy az áfamegállapítás valamely különleges módját alkalmaznák. Ha ezt nem teszik meg, akkor az általános áfaszabályok vonatkoznak rájuk – hívja fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Rokkant ellátásból öregségi nyugdíj Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert Úr! Korábbi cikkére kérdeznék rá. 1955. május hóban született nő 2012. január 1. előtt rokkantnyugdíjas volt, amit átminősítettek rokkant ellátásra. Jól értelmeztem, hogy csak az 1955. január 1. előtt születettek választhatják ha öregségi nyugdíj megállapítást kérnek, hogy a kedvezőbb összeget kapják? Akinek a rokkantnyugdíj megállapításakor csak 21 év és 45 napja volt, 2012 után 4 órában dolgozott munkaviszonyban és a mindenkori minimálbér felét kapta, jobban jár-e, ha most öregségi nyugdíj megállapítását kéri? Ha kevesebbre jön ki a megállapítás, mint amit most kap, akkor tényleg nem választhat? Köszönöm előre is válaszát

Fiktív számla 20 millióról: 300 ezer forint pénzbüntetéssel megúszta a volt pártelnök Cikk

Húszmillió forintos költségvetési csalás miatt ítélték el jogerősen egy parlamenten kívüli párt elnökét – közölte ma a Fővárosi Főügyészség.

Mikrogazdálkodói beszámoló készítés időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás mikrogazdálkodói beszámolót készített 2017-ben, a Szt. szerinti mérlegkészítés időpontja 2018. 05. 20. volt. A 2018-as mikrogazdálkodói beszámoló készítéséhez választhat ettől eltérő, egészen pontosan 2019. 03. 31-ei időpontot? Van ezzel a választással valami teendője? Köszönöm válaszát!

Új elnököt választott a szállodaszövetség Cikk

Január elsejétől Flesch Tamás, a Continental Group tulajdonos ügyvezetője, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) jelenlegi alelnöke tölti be a szállodaszövetség elnöki tisztségét a szervezet közgyűlésének csütörtöki döntése értelmében.

Áfa: alanyi mentesség választása Kérdés

Tisztelt Cím! Az egyéni vállalkozó 2017. májusban alakult alakulásnál alanyi mentességet választott az áfa tekintetében. 2017-ben átlépte az értékhatárt, ezért áfás lett. A kérdésem az lenne: a 2019.évre választhatja újra az alanyi mentességet?

A férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról döntenek Cikk

A férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról dönt Románia csaknem 19 millió választópolgára a szombaton és vasárnap megrendezendő kétnapos alkotmánymódosító népszavazáson.

Kiva-választás lehetősége egy volt kapcsolt vállalkozásnál Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egyik ügyfelem jelenleg nem lehet kivás, mivel kapcsolt vállalkozás tagja, egyébként megfelelne a feltételeknek (létszám, árbevétel, mérlegfőösszeg). Elképzelhető, hogy eladják ezt a céget egy idegen cégnek vagy magánszemélynek, és akkor már nem lesz kapcsolt vállalkozás. Kérdésem, hogy mikortól lehet a régi cég az új tulajdonossal kivás cég? Mikortól kérheti, feltételezve, hogy a létszám, árbevétel és mérlegfőösszeg feltételeknek megfelel? A tulajdonváltás után azonnal vagy meg kell várni egy évet? Az idézett feltételt hogyan kell értelmezni? "Az adóévet megelőző adóévben elszámolandó bevétel (a kapcsolt vállalkozások bevételével együtt), továbbá a mérlegfőösszeg várhatóan nem haladja meg az 500 millió forintot"? Ha már nem kapcsolt vállalkozás például 2018 decemberében, de 2017-ben még az volt, akkor 2018 decemberében lehet-e kérelmezni a kivát? Előre is megköszönve a válaszukat. Tisztelettel: M.Viktor

Töröltethető-e visszamenőleg a pénzforgalmi elszámolás? Cikk

Elkerülte az új könyvelő figyelmét, hogy ügyfele korábban pénzforgalmi elszámolást választott. Utólag és visszamenőleg semmissé tehető-e a választás. Olvasói kérdésre dr. Verbai Tamás jogász, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Önellenőrzés – kiva Kérdés

A vállalkozás kivára történő áttéréskor alkalmazta a jogutód nélküli megszűnéssel kapcsolatos előírásokat, de nem élt a (Katv.) 28. § (5) bekezdése szerinti választási lehetőséggel (növelte az adózás előtti eredményt a könyv szerinti érték és a számított nyilvántartási érték különbözetével), és emiatt több társasági adót fizetett. Ebben az esetben van-e mód önellenőrzésre? A rendelkezés alkalmazásával a könyv szerinti érték és a számított nyilvántartási érték azonos lett. Van-e jelentősége annak, hogy ez a két érték azonos? Válaszukat előre is köszönöm.

Eva választása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy evát egyéni vállalkozó is választhatja-e vagy csak társaságok? Ha igen, akkor itt is van 2 év úgymond türelmi idő? Válaszát köszönöm!

Munkavédelmi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 25 fő munkavállalóval működő cégnél 2016. novemberben felhívás készült a munkavédelmi képviselő választásra, de eredménytelen volt, jegyzőkönyv készült. Évente újra meg kell ismételni a felhívást? Határideje van az előzőhöz képest, vagy minden év végéig az új évre vonatkozóan meg kell tenni? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó szocho elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan ajándékozása utáni szja

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close