73 találat a(z) utazási költségtérítés cimkére

Együttműködési megállapodás alapján foglalkoztatott utazásiköltség-térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan juttathatót diák számára távolsági és helyi bérlet, vagy téríthető meg annak az ára?

Alkalmazottak és szerződött partnerek utazási költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Oktatással foglalkozó cég vagyunk, oktatóinknak egy részét alkalmazásban, másik részét szerződéssel foglalkoztatjuk. Az oktatott anyag témájából fakadóan oktatóink szerte a világban tartanak képzéseket és előadásokat. Az utazással, szállással és ellátással kapcsolatos költségeket cégünk fedezné. Kérdésem az lenne, hogy egyik (alkalmazott költségei), illetve másik (szerződéssel foglalkoztatott költségei) esetben milyen bizonylatok alapján számolhatja el a cég a felmerülő költségeket, és a szerződéses oktatóknak milyen módon térítheti meg azokat? A probléma azért merült fel, mert míg Magyarországon a szállodák, éttermek stb. többnyire tisztában vannak a szigorú bizonylatolási szabályokkal, így nem probléma, ha a cég nevére kérik a számlát, külföldön sok esetben lehetetlen a magyar cég nevére szóló számlát kérni, és például egy szállodában a vendég oktató nevére állítják ki a számlát, az étkezésről nem cégnévre szól a számla, hanem "nyugta" kérhető csak, helyi utazásról csak elismervény vagy jegy van, és így tovább. Hogyan oldható ez meg alkalmazottak esetében? Szerződéses oktatóknál megoldás-e az, hogy a különféle bizonylatokat összegyűjtve, azokat forintosítva, költségtérítés címén külön beszámláznak a cégnek? Vagy el lehet-e járni csak azon bizonylatokkal így, amelyek nem a cég nevére szólnak? Válaszukat előre is köszönöm!

Napi munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk közigazgatási határon kívüli lakóhelyéről saját gépjárművel utazna a legközelebbi településig, ahonnan busszal tudna bejutni a munkahelyre. Így a lakóhelye és a legközelebbi buszmegálló között utazási költségtérítést, a buszra pedig bérletet igényelne. A kérdésem, hogy ilyen formában adható-e adómentesen az utazási költségtérítés és a bérlettérítés?

Utazási költségtérítés könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk munkába járásához cég nevére szóló számlát szeretnénk elszámolni. A munkavállalónak a bérlet 86 százalékát térítjük adómentesen, a 14 százalékot áfásan leszámlázzuk részére. Ennek a könyvelése bérfeladással történik T 551-K 471. A bérlet vásárlásáról a számlát pedig T 52- K 381., illetve T 4661. Úgy érzem, hogy így kétszeres költségelszámolás történik. Kérdésem, hogyan tudom helyesen könyvelni a fenti eseményt? Segítségüket előre is köszönöm. Üdvözlettel:

Hazautazás heti háromszor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérem a segítségét. A munkavállaló hazautazásra költségtérítést kap, havi négyszer oda-vissza, vagyis nyolc alkalommal. Jelenleg kilencszer kéri, vagyis egy héten három utat jelölt be, mert, hogy "berendelték", de a visszautat már nem jelölte. A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet szerinti, a hazautazásra a munkahelyről legfeljebb hetente egyszer – az általános munkarendtől eltérő munkaidő-beosztás esetén legfeljebb havonta négyszer – a lakóhelyre történő oda- és visszautazás fizethető ki. Ebben az esetben szabályszerűen járunk el, ha erre az egy napra nem engedélyezzük a kifizetést, vagy akár egy külön kérelem és munkáltatói döntés alapján kifizethető? Köszönöm válaszát.

Utazási költségtérités Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy erdőbirtokossági társulás vezető tisztségviselője vagyok, a társulás tagjaként, megbízási jogviszonyban. Feladatom többek között az erdőterületek időszakos ellenőrzése. Az erdőterületek lakóhelyemtől – ami egyben a cég székhelye is – 20-22 kilométerre találhatók. Kérdésem: lehet-e kiküldetési rendelvényt alkalmazni az utazási költség megtérítésére?

Hazautazás – autópálya-matrica Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégem munkavállalói román állampolgárok. Hazautazásukat a cég teljes mértékben támogatni kívánja. Olvasom a törvényt, mely szerint havonta két alkalommal a lakóhely és a munkahely között megtett út költségét a munkáltató adómentesen átvállalhatja a munkavállaló helyett. Ennek elszámolása történhet menetjegy vagy bérlet ellenében, illetve minimum 9, maximum 15 Ft/ km-enkénti üzemanyag kifizetésével. Utóbbi esetben felmerült a kérdés: ha ehhez hozzá tartozik az autópályamatrica, kifizetheti-e a munkáltató ennek összegét is? Ha igen, van-e ennek adóvonzata? Továbbá hogyan számolandó a külföldön, más pénznemben vásárolt üzemanyag vagy menetjegy? Köszönöm válaszát.

Utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk nonprofit közhasznú kft., pályázaton nyert támogatást az erdélyi magyar műveltség megőrzésére, támogatására. A lehetőségekről és igényekről folytatott megbeszélésre román állampolgárságú magánszemélyek jönnek irodánkba. Társaságunkkal nem állnak jogviszonyban. Milyen feltételek mellett fizethetünk nekik utazási költségtérítést? (Vonat vagy saját autó használata esetén.) Köszönettel: Bleier Györgyi

Utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hivatali, üzleti utazás esetén a kiküldetési rendelvény alapján fizetett költségtérítés összegéből igazolás nélkül elszámolható elismert költségnek minősül a kiküldetési rendelvényben feltüntetett kilométertávolság szerint a jogszabályban meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint 15 forint/kilométer általános személygépkocsi normaköltség alapulvételével meghatározott összeg [szja-törvény 3. számú melléklet II./4. és 6. pont; 60/1992.kormányrendelet]. Szeretném kérdezni, hogy a kilométerenkénti 15 forint általános személygépkocsi-normaköltség egy fix összeg, vagy az a kifizető által "adómentesen" fizethető maximális összeg, amitől a kifizető akár el is térhet, ennél alacsonyabb összegben is meghatározhatja? Válaszát előre is köszönöm!

Utazási költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy belföldi kiküldetés tömegközlekedéssel történő utazási költségét elég, ha jeggyel igazolja a dolgozó, amit a kiküldetési útnyilvántartáshoz csatol, vagy számlát is kell hoznia a munkáltató nevére? Kérdésem az is, hogy a munkába járást is elég-e bérlettel, jeggyel igazolni vagy kell a számla? Az is érdekes, hogy kedvezményes jegyről, bérletről adnak-e számlát a cég nevére (úgy tudom, nem, mert a kedvezményt a személy veszi igénybe)? A december 10-étől bevezetendő kedvezményes e-jegyek elszámolhatók? Előre is köszönöm a válaszát.

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: a munkavállaló állandó lakcíme 200 kilométerre van a munkahelyétől. A munkába járás helyben torténik. Ebben az esetben kell-e a dolgozó részére a havi maximum négy alkalom hazautazási költséget megtéríteni, és mennyi a fizetendő minimum térítés a négy alkalomból? Csak közösségi közlekedési költségtérítés lehetséges, vagy alkalmazható a 9 Ft/km költségtérítés, ha a dolgozó állandó lakhelye Budapesten van, a munkavégzés helye pedig Miskolcon? Ha a dolgozó nem adott le nyilatkozatot, hogy honnan jár be dolgozni, de utólag több hónapra visszamenőleg megigényli a 9 Ft/km költségtérítést, jogos-e az igénye, adómentesen kifizetheti-e utólag ezt az összeget a munkáltató? Köszönettel a választ.

Utazási költségtérítés: amikor a távmunkás is kiküldetésben van Cikk

Távmunkás az őt foglalkoztató cég székhelyétől eltérő városban dolgozik. Havonta egy-két alkalommal ellátogat a cég székhelyére (értekezletekre). Ez kiküldetésnek minősül? Megtéríthető a munkavállalónak a saját gépjárműhasználat, illetve az autópálya-matrica költsége? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Hazautazás Kérdés

Ha egy munkavállaló nem kéri a hazautazás költségét, azt akkor is kötelező számára kifizetni? A munkavállaló tavaly jött a kft.-hez. Ha kéri a hazautazás térítését, az az elmúlt évre is jár neki? És ha idén fizetem ki a tavalyi költséget, ami adómentes, az ebben az évben is adómentes vagy terheli a kft.-t valamilyen adó?

Önkéntes utazási bérlet térítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: alapítvány önkénteseket foglalkoztat, regisztrálva van mint fogadó szervezet. Az egyik önkéntes nyugdíjas, rendszeresen önkénteskedik, heti 3-5 napot. Szerződése írásba van foglalva, költségeit megtéríti az alapítvány. Helyi közlekedési bérlettel jár az önkéntes munka végzésének helyszínére. Nyugdíjas bérlete van, számlát csak az ő nevére adnak. Ez esetben meg lehet-e téríteni részére a bérlet árát adómentesen? Ha jegyet venne, az a duplájába kerülne az alapítványnak. Várom megtisztelő válaszukat! Köszönöm.

Utazási költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra szeretnénk választ kapni, hogy köznevelési intézmény, nyertes hazai pályázatának részeként hogyan számolhat el utazási költséget "külső megbízottak" részére. Intézményünk találkozót szervez, ahol a környező országokból néhány iskolás csoport lesz jelen. Az egyes csoportok szintén oktatási intézményekből jönnek, jellemzően Erdélyből, tanárok néhány diákkal. Utazásuk költségeként elszámolható-e a saját gépkocsi használata a NAV által megadott fogyasztási norma és a kilométerenkénti 15 forintos amortizációs díj számításával? Ha igen, milyen dokumentáció szükséges mindehhez? Például megbízási szerződés a tanár részére, aki egyben a sofőr is? Számla ellenében – gondolom – nem lenne akadálya az utazási költség elszámolásának, de a számlás költségként megoldott utazás valószínűleg megdrágítaná és megnehezítené utazásukat. Minden megoldás érdekel. Segítségét köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close