98 találat a(z) utalvány cimkére

Élelmiszerbolti utalvány a dolgozóknak: így lehet adni és elszámolni Cikk

Hogyan lehet elszámolni a cég dolgozóinak vett élelmiszerbolti utalványt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Utalvány Kérdés

Dolgozói kávé Kérdés

Résztvevőnek adott ajándék Kérdés

Kupon vagy utalvány? Vásárlás után adott, később levásárolható kedvezmény Kérdés

Katásokkal szerződés, béren kívüli juttatások: így úszhatja meg a bírságot Cikk

A kisadózókkal kötött szerződések és a béren kívüli juttatásként nyújtott utalványokkal kapcsolatos kötelezettségek vizsgálatára kiemelten fókuszál az adóhatóság. Erről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal külön tájékoztatást is adott ki.

Béren kívüli juttatásként adott utalványokat ellenőriz a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) célzott ellenőrzéssorozatba kezd az utalványokkal visszaélő cégeknél – írja honlapján a NAV.

Alapítványi juttatás Kérdés

Utalvány Kérdés

Emelte a posta a házhoz kézbesíthető utalványok összeghatárát Cikk

A Magyar Posta 150 ezer forintra emelte az utalványok háznál történő kézbesítésének összeghatárát – közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

Utalványok adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a tavalyi évben vásárolt számítógép-használati utalványt és többcélú utalványt a dolgozók részére. A kérdésem, hogy a cégnek a számítógép-utalvány és a többcélú utalvány kiadása után van-e adó- és járulékfizetési kötelezettsége? Várom válaszukat.

Kapott utalvány nyilvántartásba vétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Vállalkozás meghatározott értéket meghaladóan vásárol a beszállítótól, így vásárlási utalványt kap az utalvány névértékének nagyjából 5 százalékáért. A kapott számlán szerepel az utalvány, mint áfa körön kívüli tétel, feltüntetve az utalvány értéke (pl. 5000 forint értékű), a számlázott összeg 350 forint. Miként vehető nyilvántartásba az utalvány? Milyen értéken? Mi a könyvelési tétele? Amennyiben a vállalkozás továbbadja partnereinek, mint üzleti ajándék, úgy az adó alapja (szja, szocho 1,18) a névérték lesz? Köszönöm!

Pontgyűjtő akció Kérdés

Kereskedő a magánszemély vásárlóinak pontgyűjtést hirdet. A pontok év végéig felhasználhatók, a fel nem használt pontok törlődnek. A pontok három módon használhatók fel. Kérdés (1): mivel a pontszerzéskor nem lehet tudni, hogy a vásárló mire használja fel a pontot, felhasználja-e, ekkor nincs bevétele a magánszemélynek, és nem lehet egycélú utalványként sem kezelni az ügyletet? 1.) Árengedmény: a vásárló a pontjait egy későbbi vásárlása során árengedményként felhasználhatja (az áfatörvény 71. § 1/b szerint). Az akció egyébként mindenben megfelel a 71. § 2-ben leírt üzletpolitikai célnak. K (2): ebben az esetben az aktuális számlán feltüntetve az engedmény összege csökkenti az adóalapot? 2.) A vásárló kéri a pontok értékének pénzbeli visszatérítését. a) Önálló tevékenységből származó jövedelemként számfejtve a nettó összeget megkapja, VAGY b) a kapott pontokkal az addigi vásárlásai miatt kifizetett ellenértéket utólag kívánja csökkenteni. K (3): mivel az utólagos engedményre jogosító vásárlás beazonosítható, az eredeti vásárlás számláját – számlával egy tekintet alá eső okirattal – módosítjuk, és a keletkező különbözetet a vásárlónak visszautaljuk. A visszautalt összeg nem adóköteles jövedelme a magánszemélynek. 3. Adomány: a pontok értéke karitatív célokra felajánlható. A kereskedő a pontok után járó összeget karitatív szervezet részére átutalja, erről a kereskedő kap adományigazolást. K (4): így sincs adóköteles jövedelem, hiszen nincs bevétel, és az adományigazolást sem ő kapja.

Béren kívüli juttatásként adott utalványokat ellenőriz a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt időszak ellenőrzései és az egyéb eljárásai során azt tapasztalta, hogy a béren felüli juttatásként adott utalványokkal visszaéltek. Az utalványokat – sok esetben az átadást követő rövid időn belül – készpénzben visszaváltották, ezzel bérükön felül jövedelemre tettek szert. Az utalványt vásárló gazdálkodó szervezet ezen összegek után sem az adókat, sem a járulékokat nem vallotta be és nem fizette meg – írja honlapján a NAV.

Gazdasági társaságnak, egyéni vállalkozónak (esetenként katás) adott ajándék adózása Kérdés

Kedves Adózóna! Egy kft. egyéni és társas vállalkozóknak (esetenként katás) karácsonyi ajándékként 10 000 Ft utalványt adott. Az általuk végzett szolgáltatásról számlát adnak a kft. részére, melyet eladott (közvetített) szolgáltatás értékeként könyvelünk. Kérdésünk a következő: az így adott utalványra vonatkozik-e az a kitétel, hogy: "Azonban nagyon fontos jól kidolgozni az adott promóció részleteit, mivel előfordulhat, hogy az adóhatóság a kapott „ajándékot” ingyenes termékátadásnak minősíti, amely fájdalmas lehet a juttató cég szempontjából. Ez esetben ugyanis az ajándékozó céget társaságiadó-fizetési kötelezettség terheli, amennyiben nem rendelkezik a juttatásban részesülő nyilatkozatával, hogy az ajándék értékét bevételként elszámolta, a bevétel nélkül az adózás előtti eredménye nem lesz negatív, és az e bevételre jutó társasági adót megfizeti (melyet a társasági adóbevallás elkésztése után szintén igazol)." A cikk megtalálható: https://szakszervezetek.hu/dokumentumok/munkajog/12629-hogyan-adozik-a-ceges-ajandek

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony

Széles Imre

tb-szakértő

Nonprofit kft. iparűzési adója

Pölöskei Pálné

adószakértő

Gyed melletti foglalkoztatás

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close