131 találat a(z) ukrán válság cimkére

Fontos élelmiszer behozatalát engedélyezte a kormány Ukrajnából Cikk

A mai naptól ismét lehet ukrán mézet importálni, miután a kormány engedélyezte a behozatalát.

Ukrajna megépíti Európa legnagyobb atomerőművét Cikk

Ukrajna idén megkezdi a legnagyobb európai atomerőmű építését a lengyel határtól mintegy 180 kilométerre fekvő Hmelnickij városnál – jelentette be hétfőn Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter.

Blokáddal fenyegetnek a román gazdaszervezetek Cikk

Az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó, szeptember 15-én lejáró uniós behozatali korlátozások meghosszabbítását követelik a román gazdaszervezetek, kilátásba helyezve, hogy eltorlaszolják a konstancai kikötőt és a határátkelőket, ha követeléseiket nem teljesítik.

Ősszel igényelhetik az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt a gazdák Cikk

Ősszel igényelhetik az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt a gazdák, az agrártárca a célzott felhasználás figyelembevételével határozza meg a Brüsszel által az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelésére megítélt, jelképes összegű, 15,9 millió eurós kompenzáció igénybevételi feltételeit – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Orosz-ukrán háború: nem alkalmazhatók tovább a szankciók alól mentesített szállításokra vonatkozó igazoláskódok Cikk

Nem lehet alkalmazni a vámeljárásoknál azokat az „Y” kezdetű igazoláskódokat, amelyeket a mentesített szállításokhoz alakítottak ki, és a mentesség (átmeneti rendelkezés) határideje lejárt.

Olcsóbban kaphatják az áramot a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltató, illetve raktározási vállalkozások Cikk

Megjelent a Magyar Közlöny 87. számában a villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kérdésekről szóló kormányrendelet, amelynek révén 2023. július 1-jétől december 31-éig a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltatási, illetve raktározási, szállítást kiegészítő tevékenységet végző vállalkozások csökkentett, maximum nettó 200 euró/megawattóra árat fizetnek majd a villamos energiáért. Ez az ár még így is a kétszerese a jelenlegi tőzsdei árszintnek.

Fontos változás az orosz-ukrán háború miatt elrendelt szankciók alól mentesített szállítások igazoláskódjaiban Cikk

Az orosz–ukrán háború miatti szankciós rendeletek meghatározott esetekben lehetővé teszik a termékek szankciók alól mentes szállítását Oroszország, Belarusz vagy Ukrajna nem kormányzati ellenőrzés alá eső területei és az Európai Unió között.

Hullámvölgyben az építőipar, kevés cég számít forgalomnövekedésre Magyarországon Cikk

Tavaly az építőipari vállalkozások 55,56 százalékának nőtt az árbevétele az előző évihez képest, idén azonban csupán a 38,89 százalékuk forgalombővülésre – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Gazdasági növekedés, infláció: kész a kormány új konvergencia programja Cikk

A magyar gazdaság a veszélyes nemzetközi környezetben is elkerüli a recessziót, 2023 egészében 1,5, jövőre 4 százalékkal növelheti teljesítményét – áll a Pénzügyminisztérium által az Európai Bizottságnak megküldött Konvergencia Programban. Az infláció csökkenése az év második felében felgyorsul, az év végére az áremelkedés üteme egyszámjegyűre mérséklődik a tárca szerint. A kormány tervei szerint a költségvetési hiány jövőre 3 százalék alá, az államadósság aránya 66,7 százalékra mérséklődik.

Ellenőrzik a Magyarországra érkező ukrán gabonaszállítmányok útját Cikk

Minden Ukrajnából Magyarországra közúton és vasúton érkező gabonaszállítmány útját ellenőrzik és csak a tranzitforgalmú járműveket engedik át az országon – jelentette be az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára mára virradó éjjel a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen, ahol tájékozódott a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos intézkedések végrehajtásáról.

Ukrajnából Magyarországra menekültek nyugdíja Cikk

Az Ukrajnában dúló háború kezdete óta több tízezren menekültek el az országból, köztük számos idős, nyugdíjaskorú személy érkezett Magyarországra ideiglenes vagy végleges letelepedés szándékával. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy ezen idős, nyugdíjas, vagy nyugdíjas korú menekültek Magyarországon hogyan juthatnak nyugdíjhoz, jogosultak lehetnek-e Magyarországon nyugdíjra, és ha igen, nyugellátásuk milyen összegben állapítható meg.

Gabonapiaci krízis: lenyomták az árakat az olcsó ukrán termények, munkacsoport vizsgálja a helyzetet Cikk

Kamarai munkacsoport alakul az ukrán gabona okozta terménypiaci krízis vizsgálatára – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Zuhanórepülés a nyugdíjpénztáraknál, a jövő biztatóbb Cikk

Átlagosan 6,8 százalékot veszítettek értékükből 2022-ben a nyugdíjpénztári befektetések. A beszakadás okai a gyors kamatemelések miatti kötvénypiaci leértékelődés, illetve az energiakrízis és az orosz-ukrán háború miatti részvénypiaci pesszimizmus. A megtakarítók abban bízhatnak, hogy a legtöbb portfólió hosszú távon – a tavalyi veszteségek és az extrém infláció ellenére – képes reálhozamot felmutatni – írja elemzésében a Bankmonitor.hu.

Első taj igénylése Kérdés

Oroszország is felkerült az EU adózási feketelistájára Cikk

Felülvizsgálta és frissítette az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékét az Európai Unió illetékes tanácsa: több országot törölt, ugyanakkor felvette Oroszországot, Costa Ricát, a Brit Virgin-szigeteket és a Marshall-szigeteket; a listán tizenhat joghatóság található.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3