93 találat a(z) turizmusfejlesztési hozzájárulás cimkére

Turizmusfejlesztési hozzájárulás kerekítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! A turizmusfejlesztési hozzájárulást a könyvelésben forintban vagy ezer forintban kell a könyvelés során előírni? Mivel az áfabevallásban is szerepel erre vonatkozóan adat, ezért gondolom, az adóalap egyezőségét figyelni kell. A 18TFEJLH nyomtatvány kerekítésre nem ad opciót. Várom szíves válaszukat.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás elszámolása egyéni vállalkozónál Kérdés

Korábbi válaszban az olvasható, hogy a számviteli szabályok szerint a 8. számlaosztályban kell elszámolni egyéb ráfordításként a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Egyéni vállalkozónál el lehet számolni egyéb költségként?

Éttermi szolgáltatás továbbszámlázása Kérdés

Adott egy rendezvényszervező kft., amely üzleti találkozókat szervez, tevékenységét 8230 (konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése) TEOR-szám alatt végzi, meleg konyhával nem rendelkezik. A találkozókat meleg konyhával rendelkező éttermekben bonyolítják le, üzleti reggeli keretében. Az éttermek az ételfogyasztást 5%-os áfakulccsal számlázzák ki az adott kft.-nek. A kft. az üzleti találkozón résztvevők felé alkalmanként 2 darab számlát bocsát ki. Az egyik a konferenciaszervezést tartalmazza, 27%-os áfakulccsal, a másik a továbbszámlázott étel-italfogyasztást, 5%-os áfával. A kiállított számlában közvetített szolgáltatásként tünteti fel a reggeli árát. Kérdésem lenne, hogy a konferenciaszervező kft. továbbszámlázhatja-e kedvezményes, azaz 5%-os áfakulccsal, közvetített szolgáltatásként a reggelit, vagy 27%-os áfakulcsot kell alkalmaznia a vevői felé az ételfogyasztás után? Továbbszámlázott szolgáltatás esetében kell-e turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni?

TEAOR 5610 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vendéglős 2008-ban váltotta ki vállalkozását. NAV törzsadatában a kódja 5610. Éttermi szolgáltatást nyújt. Alkalmazhatja-e az 5 százalékos áfakulcsot, illetve fizetnie kell-e a turizmusfejlesztési hozzájárulást, mivel a törvény ezt az 5530 kódra írja elő. A NAV úgy tájékoztatott, hogy ők tartalmában vizsgálják a tevékenységet. Át kellene jelenteni esetleg az ügysegéden keresztül a TEAOR számot vagy maradhat így?

Turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem világos számomra, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulást 0 adatokkal is be kell vallani (az áfabevalláshoz hasonlóan), vagy csak akkor, ha fizetendő adó is van? Köszönettel.

Pecsenyesütés – turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. húsboltot üzemeltet, a kiskereskedelmi tevékenység mellett helyben pecsenyesütéssel foglalkozik. A vásárlók helyben fogyasztásának biztosítására mindössze pult áll rendelkezésre, ülőalkalmatosság nem. A terméket nem szolgálják fel, a pultban vásárolható meg. Kérdésem, hogy ebben az esetben a pecsenyesütés árbevételét terheli-e turizmusfejlesztési hozzájárulás?

Turiszmusfejlesztési hozzájárulás könyvelése Kérdés

Az új adónem könyvelése melyik számlaosztályban történik? Ha úgy viselkedik, mint az iparűzési adó, akkor gondolom, 8-asban. Felszolgálói díjból fizetendő turizmusfejlesztési hozzájárulás könyvelése?

Turizmusfejlesztési hozzájárulás: az adók és az árképzés Cikk

A turizmusfejlesztési hozzájárulás körül kialakult adójogi mizéria lehetséges okainak kutatása azt mutatta, nem zárható ki, hogy a bizonytalanság az adókötelezettség és az érintett termékek árazása kérdéseinek összemosódása nyomán jelent meg: mennyivel indokolt módosítani a termékek árát a turizmusfejlesztési hozzájárulás miatt?

Turizmusfejlesztési hozzájárulás: ifa vagy hipa? Cikk

Vajon miért jelent problémát a turizmusfejlesztési hozzájárulás a vállalkozásoknál és a szakembereknél egyaránt, hiszen van olyan régóta meglévő adónemünk, amely ugyanúgy működik, mint az új adónem és mégsem merültek fel soha hasonló dilemmák?

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk 5 százalékos adómérték alá tartozó étkezőhelyi vendéglátást is nyújt. Nem alkalmazzuk a kedvezményes kulcsot, miután elég körülményes a megkülönböztetés a helyben elfogyasztott és az elvitt ételek között. Változatlanul 27 százalékos mértékkel számlázunk. Kell-e turizmusfejlesztés hozzájárulást fizetnünk? Köszönettel!

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2018. január 01-jével bevezetésre kerülő turizmusfejlesztési hozzájárulás 4% mértékét kizárólag csak az éttermeknek (szolgáltatást nyújtónak) kell megfizetni, vagy azoknak a gazdasági társaságoknak is, akik az étel- és helyben készített nem alkoholtartalmú italokat közvetítés/továbbértékesítés céljából veszik igénybe? Köszönettel: Reményi Győzőné

Kusza szálak a turizmusfejlesztési hozzájárulás és az áfa között Cikk

Zavar támadt egy új teher, a turizmusfejlesztési hozzájárulás és az általános forgalmi adó kapcsolatának értelmezésében. A tisztánlátást nem segítette, hanem inkább gátolta a NAV minap (portálunkon is) közölt tájékoztatója.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2018. 01. 01-től hatályos turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatosan szeretném a segítségüket kérni. Több vállalkozást is érint a kérdés, egyikük hamburgeres, a másik vállalkozás lángos-, illetve kolbászsütő, további vállalkozó pedig a nyári időszakban szendvicset készít mindegyiküknek, 561006 a főtevékenysége Fenti esetekben alkalmazhatja-e bármelyikük is a kedvezményes adókulcsot, illetve köteles-e turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni? Illetve további kérdés, hogy amennyiben a vállalkozás alanyi adómentes státuszú, abban az esetben a turizmusfejlesztési hozzájárulást a teljes bevétel után fizeti, mivel azt áfaszempontból nem tudja elkülöníteni? Köszönettel: OÁ

Turizmusfejlesztési hozzájárulás – új kötelezettség 2018. január 1-jétől Cikk

2018. január 1-jétől az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló törvény új fizetési kötelezettséget állapít meg – írja honlapján a NAV.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy rendezvényszervező cég, amely a rendezvényekhez kapcsolódó étkeztetéseket egy az egyben továbbszámlázza. A 2017-es év folyamán 18 százalékkal, az idei évben pedig 5 százalékkal. Ehhez kapcsolódóan olyan kérdésem lenne, hogy terheli-e őt az idei évtől a turizmusfejlesztési hozzájárulás 4 százalékos mértéke, mivel nem ő a közvetlen szolgáltatásnyújtó? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close