157 találat a(z) turizmusfejlesztési hozzájárulás cimkére

Turizmusfejlesztési hozzájárulás újabb ellenőrzés után Kérdés

Segítséget szeretnék kérni. Egy pékségnek könyvelek, ahol helyben is készítenek szendvicseket, kávé, teát, forró csokit. Büfé, reggeliző jelleggel asztalokat helyeztek el az eladó térben. Van vendégmosdó, az asztalokat tisztán tartja a személyzet, de konkrét felszolgálás nincs. A pultnál a vendég kérheti helyben fogyasztásra és elvitelre is a szendvicset, pékárut. Az év elején, a változáskor kértünk a NAV honlapján ezzel kapcsolatban tájékoztatást. A válasz a meleg konyha hiányára hívta fel a figyelmünket, így nem mertük alkalmazni a kedvezményes adókulcsot. A héten a NAV ellenőrei meglátogatták a boltot, és jegyzőkönyvben arra kérik az üzemeltetőt, hogy a pénztárgépben legyen helye a kedvezményes kulcsnak a helyben fogyasztott termékekhez, becsüljük meg év elejéig visszamenőleg az ilyen jellegű bevételt, készítsük el a turizmusfejlesztési bevallásokat, és fizessük meg a hozzájárulást. Arról nincs szó, hogy önellenőrizzük az áfát a becslés alapján. Valamint kérik, hogy innentől ennek megfelelően gyűjtsük a bevételeket és adózzunk. Hát, kicsit le vagyok döbbenve, mert most sincs meleg konyha, nem változott semmi. Nem értem sajnos, így kérem a segítségüket! Köszönettel: Hohmanné Győri Ildikó

Szállodai reggeli adózása az áfa szempontjából. Kérdés

Tisztelt Szakértő, mik a pontos feltételei, hogy egy szálloda a reggelire az 5 százalékos áfakulcsot + turizmusfejlesztési hozzájárulást alkalmazzon? Segítségét előre is köszönöm.

Új adónem, figyeljen rá! Cikk

A NAV több ellenőrzés alkalmával tapasztalta, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett adózók adóbevallási és megfizetési kötelezettségeiket számos esetben elmulasztják, amely többnyire a tájékozatlanságra vezethető vissza, olvasható az adóhatóság honlapján.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban várnám szíves állásfoglalását: Idén január 01-jétől turisztikai hozzájárulást kell fizetni minden olyan gazdálkodónak, aki az 5%-os kedvezményes áfakulcsot használhatja a vendéglátásban. Engem a NAV állásfoglalása zavar meg, ezt írják: Az Áfa tv. 70. § (1) bekezdésének a) pontja alapján szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába beletartoznak az adók, vámok, illetékek, járulékok, hozzájárulások, lefölözések és más, kötelező jellegű befizetések, kivéve magát az e törvényben szabályozott adót. A két rendelkezés összevetéséből adódóan a turizmusfejlesztési hozzájárulás összegét az áfaalapba nem kell beszámítani. Abban az esetben, ha a hozzájárulás-köteles szolgáltatást nyújtó adóalany a hozzájárulás-fizetési kötelezettségére tekintettel a szolgáltatás ellenértékét a hozzájárulás összegével növelten állapítja meg, a hozzájárulás, mint az Áfa tv. 65. §-a szerinti ellenérték része lesz az áfa alapja. Kérdésem az, hogy miképpen tudom ezt a gyakorlatban alkalmazni úgy, hogy lehetőség legyen arra, hogy a kapott ellenértékből leszámolhassam a 4%-ot és csak ez alapján állapítsam meg a fizetendő áfát? A termék árát külön gyűjtőbe kell talán ütni a pénztárgépben és külön a 4%-ot? Válaszát köszönöm.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás kerekítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! A turizmusfejlesztési hozzájárulást a könyvelésben forintban vagy ezer forintban kell a könyvelés során előírni? Mivel az áfabevallásban is szerepel erre vonatkozóan adat, ezért gondolom, az adóalap egyezőségét figyelni kell. A 18TFEJLH nyomtatvány kerekítésre nem ad opciót. Várom szíves válaszukat.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás elszámolása egyéni vállalkozónál Kérdés

Korábbi válaszban az olvasható, hogy a számviteli szabályok szerint a 8. számlaosztályban kell elszámolni egyéb ráfordításként a turizmusfejlesztési hozzájárulást. Egyéni vállalkozónál el lehet számolni egyéb költségként?

Éttermi szolgáltatás továbbszámlázása Kérdés

Adott egy rendezvényszervező kft., amely üzleti találkozókat szervez, tevékenységét 8230 (konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése) TEOR-szám alatt végzi, meleg konyhával nem rendelkezik. A találkozókat meleg konyhával rendelkező éttermekben bonyolítják le, üzleti reggeli keretében. Az éttermek az ételfogyasztást 5%-os áfakulccsal számlázzák ki az adott kft.-nek. A kft. az üzleti találkozón résztvevők felé alkalmanként 2 darab számlát bocsát ki. Az egyik a konferenciaszervezést tartalmazza, 27%-os áfakulccsal, a másik a továbbszámlázott étel-italfogyasztást, 5%-os áfával. A kiállított számlában közvetített szolgáltatásként tünteti fel a reggeli árát. Kérdésem lenne, hogy a konferenciaszervező kft. továbbszámlázhatja-e kedvezményes, azaz 5%-os áfakulccsal, közvetített szolgáltatásként a reggelit, vagy 27%-os áfakulcsot kell alkalmaznia a vevői felé az ételfogyasztás után? Továbbszámlázott szolgáltatás esetében kell-e turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni?

TEAOR 5610 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vendéglős 2008-ban váltotta ki vállalkozását. NAV törzsadatában a kódja 5610. Éttermi szolgáltatást nyújt. Alkalmazhatja-e az 5 százalékos áfakulcsot, illetve fizetnie kell-e a turizmusfejlesztési hozzájárulást, mivel a törvény ezt az 5530 kódra írja elő. A NAV úgy tájékoztatott, hogy ők tartalmában vizsgálják a tevékenységet. Át kellene jelenteni esetleg az ügysegéden keresztül a TEAOR számot vagy maradhat így?

Turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem világos számomra, hogy a turizmusfejlesztési hozzájárulást 0 adatokkal is be kell vallani (az áfabevalláshoz hasonlóan), vagy csak akkor, ha fizetendő adó is van? Köszönettel.

Pecsenyesütés – turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. húsboltot üzemeltet, a kiskereskedelmi tevékenység mellett helyben pecsenyesütéssel foglalkozik. A vásárlók helyben fogyasztásának biztosítására mindössze pult áll rendelkezésre, ülőalkalmatosság nem. A terméket nem szolgálják fel, a pultban vásárolható meg. Kérdésem, hogy ebben az esetben a pecsenyesütés árbevételét terheli-e turizmusfejlesztési hozzájárulás?

Turiszmusfejlesztési hozzájárulás könyvelése Kérdés

Az új adónem könyvelése melyik számlaosztályban történik? Ha úgy viselkedik, mint az iparűzési adó, akkor gondolom, 8-asban. Felszolgálói díjból fizetendő turizmusfejlesztési hozzájárulás könyvelése?

Turizmusfejlesztési hozzájárulás: az adók és az árképzés Cikk

A turizmusfejlesztési hozzájárulás körül kialakult adójogi mizéria lehetséges okainak kutatása azt mutatta, nem zárható ki, hogy a bizonytalanság az adókötelezettség és az érintett termékek árazása kérdéseinek összemosódása nyomán jelent meg: mennyivel indokolt módosítani a termékek árát a turizmusfejlesztési hozzájárulás miatt?

Turizmusfejlesztési hozzájárulás: ifa vagy hipa? Cikk

Vajon miért jelent problémát a turizmusfejlesztési hozzájárulás a vállalkozásoknál és a szakembereknél egyaránt, hiszen van olyan régóta meglévő adónemünk, amely ugyanúgy működik, mint az új adónem és mégsem merültek fel soha hasonló dilemmák?

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk 5 százalékos adómérték alá tartozó étkezőhelyi vendéglátást is nyújt. Nem alkalmazzuk a kedvezményes kulcsot, miután elég körülményes a megkülönböztetés a helyben elfogyasztott és az elvitt ételek között. Változatlanul 27 százalékos mértékkel számlázunk. Kell-e turizmusfejlesztés hozzájárulást fizetnünk? Köszönettel!

Turizmusfejlesztési hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2018. január 01-jével bevezetésre kerülő turizmusfejlesztési hozzájárulás 4% mértékét kizárólag csak az éttermeknek (szolgáltatást nyújtónak) kell megfizetni, vagy azoknak a gazdasági társaságoknak is, akik az étel- és helyben készített nem alkoholtartalmú italokat közvetítés/továbbértékesítés céljából veszik igénybe? Köszönettel: Reményi Győzőné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Passzív gyed bevallásban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs