27 találat a(z) trafik cimkére

Az e-cigaretta eszközeit is csak trafikok árulhatják, csökken a töltőfolyadék jövedéki adója Cikk

A jövőben csak a trafikokban lehet kapni az e-cigaretta, a dohányzást imitáló elektronikus eszköz és az új dohánytermékek kiegészítő termékeit is – döntött ma az Országgyűlés.

Valuta kezelése pénztárgépes értékesítésnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás trafikot üzemeltet, melynek jellemzői, hogy (1) vannak 0%-os és 27%-os áfakulcs alá tartozó termékértékesítések, (2) a forgalom egy része készpénzben, egy része bankkártyán bonyolódik, és (3) a termékek ellenértékének egy részét forintban, egy részét euróban egyenlítik ki. A vállalkozás minden pénztárnyitáskor rögzíti az általa aznap használt forint/euró elszámoló árfolyamot, amely jellemzően kevesebb, mint az MNB-árfolyam, vagy a választott pénzintézet valutavételi árfolyama. A pénztáros az értékesítési folyamat végén kiválasztja a valutanemet, azaz euróban történő kiegyenlítéskor a forintérték átszámítódik a vállalkozás által alkalmazott árfolyamon. A pénztárgépszalagon látszódik az összes forgalom forintban kifejezve, majd ezt alábontjuk forint készpénzre, euró készpénzre (valutaösszegre és a választott árfolyam), illetve a banki terminálon keresztül megfizetett ellenértékre. A pénztárzárás egy másik részén látszódik az összes forgalom forintban kifejezve, majd ez alábontásra kerül 0%-os és 27%-os kulcs alá tartozó termékértékesítésre. Kérdéseim a következők: 1. Szabályos-e az a könyvelési eljárás, hogy első lépésben az összes ellenérték megjelenik a forintpénztárban, majd a valutában befolyt ellenértéket átvezetem az európénztárba? 2. Alkalmazhat-e a trafik általa választott elszámoló árfolyamot, vagy az értékesítésnél az áfatörvény szerinti MNB-, EKB- vagy devizaeladási árfolyamok valamelyikét kell alkalmazni?

A trafikosok üdvözölték az egységes csomagolás bevezetésének elhalasztását Cikk

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége (MDKSZ) üdvözölte az egységes cigaretta-csomagolás bevezetésének 2019. május 20-ai határidejét elhalasztó kormányzati rendelet-módosítást az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményben.

Trafiklobbi: több terméket szeretnének árulni a dohányboltosok Cikk

A forgalmazható termékek vagy szolgáltatások körének további bővítésére van szükség a dohány-kiskereskedelmi rendszer hosszú távú stabil és eredményes működéséhez, a dohánytermékek esetében pedig fontos lenne az egységcsomagolások 2019-re tervezett bevezetésének elhalasztása – szorgalmazzák a dohány-kiskereskedők.

Zugtrafikot és telefonboltnak álcázott házipatikát lepleztek le Cikk

Mintegy hetvenmillió forint értékű egészségügyi terméket és ötmillió forint értékű illegális dohányterméket foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói az egyik budapesti piacon, telefonboltnak álcázott zugtrafikokban.

Bérpótlék ünnepnapon trafiknál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy trafikot üzemeltet a cég, a két dolgozó fix havi bért kap (bőven minimálbér felett), a ténylegesen ledolgozott heti óraszám nem éri el a 40 órát. A munkarend szerint hétfő, kedd, szerdai napon X, csütörtök, péntek, szombati napon Y, s a hét egy napján a tulajdonos dolgozik. Néha cserélnek napokat, de a kereten belül. A ledolgozott napok számától függetlenül minden hónapban megkapja a fix bért a két alkalmazott (ez helyes így?). Egyikük március 15-én dolgozott, munkaügyi ellenőrzés volt, aznapra dupla pénz számfejtését kérte a cégtulajdonos. Már nincs fizetett ünnep, a trafik rendeltetése folytán nyitva tart piros betűs napokon. A munkaszerződés nem tér ki erre, de a Mt. szerint jár-e a 100% pótlék? A választ előre is köszönöm.

Dohánybolt Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! A nemzeti dohánybolt (trafik) ünnepnapi nyitvatartása esetén a munkavállaló dolgozhat-e rendes munkaidőben? Ha igen, milyen pótlékot kell részére kifizetni, valamint dolgozhat-e 22 óra után?Tájékoztatásukat előre is köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Trafik üzemelhet vasárnap efós dolgozóval?

Tabak jogutódlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg egyéni vállalkozó működtet egy tabakot. A kérdésünk a következő: jogutódlással átalakulhat-e egy koncessziónyertes egyéni vállalkozó betéti társasággá? Válaszukat előre is köszönjük.

Számlázó program bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó nemzeti dohányboltot üzemeltet. Az üzemeltetéshez kötelezően meg kellett vásárolniuk egy számlázó, készletnyilvántartó programot. A programfejlesztő cég megküldte részére a szükséges adatokat a számlázó program NAV felé történő bejelentéséhez, de a levele végén azt írta, hogy amennyiben a cég még nem állított ki számlát, úgy nem kell a programot bejelenteni a NAV-nak, majd csak ha számlát állít ki, az azt követő 30 napon belül. Ön szerint sem kell bejelenteni ebben az esetben? Ha egy vállalkozó tulajdonában van olyan számlázó program, amit nem használ, akkor azt be sem kell jelenteni?

Trafikmutyi: mi derül ki holnap? Cikk

Pénteken átadja a fejlesztési tárca a dohánykoncessziós pályázati anyagokat a DK-nak, eleget téve annak a jogerős ítéletnek, amely a párt által, közérdekű adatok kiadása miatt indított perben született - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerdán az MTI-vel.

Egyszerűsített foglalkoztatás munkabér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatban szeretném megkérdezni az alábbiakat: Ha valaki egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozik trafikban, vendéglátóhelyen akkor dolgozhat-e napi 12 órát? Ebben az esetben kell-e valamilyen pótlékot fizetni a garantált bérminimun esetén számított 679 Ft/óra órabérre? Egyszerűsített foglalkoztatás keretében az 5 nap alatt összesen hány órát lehet dolgozni? Ha valaki szombaton és vasárnap dolgozik egyszerűsített foglalkoztatásban, akkor kell-e valamilyen pótlékot fizetni a fent említett bérre a hétvégi munkavégzés miatt? Mi a helyzet akkor, ha ezeken a napokon 12 órát dolgozik, emiatt kell-e valamilyen plusz pótlékot fizetni? Válaszukat és segítségüket előre is nagyon köszönöm!

A trafikhelyzet fokozódik Cikk

2014. május 30-a után szigorodnak a nemzeti dohányboltok létesítésére, illetve működtetésére vonatkozó szabályok – derül ki a NAV közleményéből.

Trafikpályázatok: nyilvánosságra kell hozni az adatokat Cikk

A Demokratikus Koalíció (DK) másodfokon, jogerősen is megnyerte azt a pert, amely a trafikpályázatok minden lényeges iratának nyilvánosságra hozatalára kötelezi a nemzeti fejlesztési minisztert.

Merre, hány méter? Tiltott zónák trafikoknak Cikk

Május 30-ától szigorodnak a dohányboltok elhelyezésének szabályai. Erről és a korábbi előírások értelmezéséről adott ki tájékoztatást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szociális adó

Széles Imre

tb-szakértő

Jubileumi utazás elszámolása

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Használt személygépkocsi – környezetvédelmi termékdíj

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close