215 találat a(z) továbbszámlázás cimkére

Ügyvédi letéti számla bankköltsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evatörvény/katatörvény hatálya alá tartozó ügyvéd letéti számláján nagy pénzforgalmat bonyolít. A banki átutalás és készpénzfelvétel költségei, amelyeket az ügyfél érdekében teljesít, nagyon magasak. Mi a helyes eljárás? Az így felmerült bankköltséget áfával növelten tovább kell számlázni? Katás egyéni ügyvéd esetében ez az összeg katás bevételnek minősül? Köszönettel: Szombatiné

Költségek átterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy üzletkötő (német), aki más testvérvállalatunknál (Hollandia) van alkalmazásban DE mind az utazási költségeit, mind a bérét átszámlázzák nekünk (megállapodás alapján). Ezt hogyan kell kezelnünk? Milyen adózás (például áfa, tao stb.) alá esik? Esetlegesen milyen adóvonzata van? Hogyan, mi módon tudjuk ezeket az átszámlázott költségeket a könyveinkben szerepeltetni? Várom válaszukat.

Közüzemi díj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (kft.) irodák bérbeadásával foglalkozik. Azt szeretném tudni, hogy amennyiben a bérlők felé továbbszámlázzuk a közüzemi díjakat, úgy ezt fel kell-e venni a tevékenységi körünkbe, és milyen TEÁOR-kód alatt? Válaszát előre is köszönöm!

Közvetített szolgáltatás áfamegítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég elvállalja egy cégcsoport részére az IT-feladatok ellátását (telekommunikációs szolgáltatás). Ebben a cégcsoportban vannak uniós és harmadik országbeli vállalkozások is. Van azonban egy magyar cég is. Az IT-cég a magyar cégnek számlázza le az IT-költséget, nettó plusz áfa értékben. A magyar cég pedig közvetített szolgáltatásként szétdobva, továbbszámlázza a többi cég felé. Kérdés, hogy ez a továbbszámlázás áfa nélkül történik-e, besorolva az áfatörvény 37. paragrafusába, vagy áfásan, besorolva a 15. paragrafusba? Köszönettel várom válaszukat.

Áfamentes szolgáltatás továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy ügyvédi iroda közjegyzői hitelesítést számláz tovább, áfamentesen teheti-e? Az ügyvédi megbízási szerződésben szerepel, hogy ezen díjakat a megbízó fizeti. Járulékos költségnek (és így áfásnak) kell-e tekinteni minden esetben (külön megbízás, külön számla esetleg)? Köszönettel: Papp Éva

Továbbszámlázott külföldi konferencia áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi társaságunknak egy szintén belföldi társaság továbbszámlázza egy Ausztriában igénybevett konferencia díját. A továbbszámlázást végző belföldi társaság a konferencia díjának osztrák áfáját Ausztriában visszaigényli. A társaságunk részére történő továbbszámlázás során – az áfatörvény 42. paragrafusára hivatkozva a Magyarországon nem létező – osztrák áfamértéket tünteti fel a számlán. Helyesen jár-e el? Köszönöm.

EU-s adóalany felé értékesített szállás, étkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar áfaalany (érvényes közösségi adószámmal rendelkezik), német áfaalany részére (érvényes közösségi adószámmal rendelkezik) értékesít szállást, étkezést, rendezvényre, kiállításra belépőjegyet. Ezen szolgáltatásokat a német adóalany Magyarországon veszi igénybe. A magyar adóalany fenti szolgáltatásokat belföldi adóalanyoktól vásárolja, és adja tovább, mint közvetített szolgáltatást a német adóalany felé. Kérdés: a fent jelzett szolgáltatásokat az áfatörvény különös szabályai szerint, vagyis a 38-45. § szerint magyar áfakulcs alkalmazásával kell-e továbbszámlázni? (Véleményem szerint igen.) Ügyfelem szerint az általános szabályok alapján, vagyis a 37. § vonatkozik rá. Válaszát előre is köszönöm.

Gépkocsi költségeinek továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. 100 százalékban tulajdonosa "B" Kft.-nek. "B" Kft. vásárolt egy személygépkocsit. Van-e arra lehetőség, hogy a "B" Kft. által vásárolt személygépkocsi fenntartásával kapcsolatos költségeket (tankolás, autópályadíj, szervizdíjak, biztosítás stb.) "B" továbbszámlázza "A" Kft. felé? Ha igen, akkor elegendő-e ehhez egy két cég közötti írásbeli megállapodás? Válaszukat előre is köszönöm!

EU-n belüli szolgáltatás igénybevétel továbbszámlázása belföldi partner felé Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-n belüli szolgáltatás (minőségi kifogás miatti költségek) továbbterhelése belföldi partnerre történhet-e áfamentesen, vagy felszámítandó az áfa? Válaszát köszönöm! Kovács Erzsi

Váltóolaj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autószerelő műhely vagyunk, a vàltóolajat, amit megvásárolunk, milyen módon tudjuk továbbszámlázni a partnereknek? A jövedéki adó miatt kérdezem. Köszönettel.

Építményadó továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem ingatlan-bérbeadással foglalkozik, mely áfás tevékenység. Most úgy döntött, hogy az építményadót is továbbszámlázza bérlőknek. Kérdésem lenne, hogy ez, mint mellékszolgáltatás, felveszi a főszolgáltatás, vagyis a bérlés áfáját, vagy mint építményadót, áfa hatályán kívüliként kell továbbszámlázni? Válaszát előre is köszönve, tisztelettel.

Közüzemi díjak továbbszámlázása 2016-tól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk (nem lakó)ingatlanok bérbeadásával foglalkozik, tevékenységére adókötelezettséget választott. (Áfásan számlázza a bérleti díjakat). A bérleti szerződés értelmében a felmerült közüzemi díjakat továbbhárítja a bérlő felé. Kérdés: 2016-tól, hogyan kell a továbbszámlázott közüzemi díjak számláinak teljesítési időpontját meghatározni az életbe lépő határozott idejű elszámolás figyelembe vételével? - A legegyszerűbb esetben például az áramszolgáltatók számláin a tényleges (leolvasott) óraállás alapján a tényleges múltbeli fogyasztás adatai szerepelnek, ám a következő havi rendszerhasználati díj kerül kiszámlázásra - Van olyan szolgáltatónk, amely átalánydíjat számláz havonta (vagy előre, vagy utólag) és évente egyszer készít elszámolást, illetve - havonta kiállít egy részszámlát, majd utólag egy elszámoló számlát, vagy - a tárgyidőszakot jóval meghaladóan kapunk csak számlát az adott havi teljesítésről. Az egyéb, szerződésben meghatározott költségek átterhelésére ugyanezen számlázási szabályok vonatkoznak? Köszönettel

Szolgáltató által távhő továbbszámlázása bérbeadás esetén Kérdés

Ugyanattól a cégtől bérlünk üzlethelyiséget, amely cég a bérlemény részére a távhőt is adja (vagyis ugyanaz a cég a távhőszolgáltató és a bérbeadó cég is, a távhőszolgáltatást saját tevékenységként végzi). A bérbeadó bérbeadás esetében az általános szabályok szerint adózik, vagyis a bérleti díj 27 százalékos áfát tartalmazza. Kérdésünk: A bérbeadás során felmerült közüzemi szolgáltatás (szolgáltatások), különös tekintettel a távhőre (melegvíz + fűtés) milyen áfakulccsal adózik, a távhőre vonatkozó 5 százalékos kulccsal, vagy mint a bérleti díj járulékos költsége 27 százalékkal (az áfatörvény 70. paragrafusa alapján)? Köszönettel.

Kapcsolt szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízóm ingatlant ad bérbe. Az ingatlan-hasznosításra áfaalanyiságot választott. Tevékenységének végzése helyén bevezette az önkormányzat az építményadót, amelyet a bérbevevővel egyeztetve a részére továbbhárít. Mivel az ingatlan-bérbeadáshoz kapcsolódik az építményadó, ezért azt kértem a megbízómtól, hogy azt is áfával növelve számlázza tovább. Kérem iránymutatását, hogy az építményadó továbbszámlázásakor helyes-e az, hogy áfával növelve hárítják át. Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Továbbszámlázott internetszolgáltatás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunknak van mobilinternet-előfizetése, mely tartalmaz internethasználatot és telefon-előfizetést is. Nem vezetünk nyilvántartást a magán- és nem magáncélú használatról, ezért ezen telefonszámlák bruttó összegének az 1,19-szerese után meg kell fizetni a 16 százalék szja-t és a 27 százalék ehót. Azonban társaságunk bérel egy épületet, melyhez kapcsolódóan a vezetékes telefonköltséget és internet-szolgálatási díjat továbbszámlázzák részünkre. Az lenne a kérdésem, hogy a vezetékes internetszolgáltatásnál ez esetben is meg kell fizetnünk a 16 százalék szja-t és a 27 százalék ehót? Nem egyértelmű számunkra az szja-törvény szerinti meghatározás ebben az esetben. Mert elvileg kizárható a magáncélú használat nem mobil eszköz esetén társaságunknál. Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvoktatás számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Megbízás teljesítése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close