18 találat a(z) terven felüli értékcsökkenés cimkére

Beruházás egy részének terven felüli értékcsökkenése Kérdés

Terven felüli értékcsökkenés? Kérdés

Közhasznú kft. terven felüli értékcsökkenés adója Kérdés

Támogatásból vásárolt tárgyi eszköz terven felüli értékcsökkenése Cikk

Káresemény miatt megrongálódott egy támogatásból vásárolt tárgyi eszköz. Hogyan lehet ezt szabályosan elszámolni? Olvasói kérdésre Kis Gábor a Finacont Kft. számviteli és adótanácsadó szakértője válaszolt.

Terven felüli értékcsökkenés kiva alatti cég esetében Kérdés

Terven felüli értékcsökkenés, vagy a hasznos élettartam felülvizsgálata? Kérdés

Tao-alap csökkentése tevékenységet nem végző kft.-nél Kérdés

Viharkár káresemény kártérítése, helyreállítása Kérdés

Nyíltvégű pénzügyi lízing lezárás Kérdés

Bérelt ingatlanon végzett felújítás Cikk

Sokszor előfordul, hogy a vállalkozás által bérelt ingatlan nem teljesen felel meg a bérlő elképzelésinek, így az átalakítást, felújítást végez a bérleményen. Ilyenkor a költségek kit terhelnek, és hogyan lehet könyvelni a felmerült felújítási költségeket? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Terven felüli értékcsökkenés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk egy öntözéses beruházásra kívánt pályázni. A korábbi évek tapasztalatai alapján, a pályázat mielőbbi benyújtása érdekében, ill. a pályázhatóság feltételeként még a kiírását megelőzően erveket készítettünk, szakértői díjakat, vízjogi engedélyeket fizetettünk. A pályázat megjelenésekor viszont kiderült: nem vagyunk jogosultak a részvételre, legalábbis abban a formában, ahogy mi szerettünk volna, így inkább elvetettük a lehetőséget, a jövőben sem kívánjuk megvalósítani. Vállalkozásunk a 2015-ös évben kifizetettet díjakat, engedélyeket befejezetlen beruházásként vette nyilvántartásba, 2016-ban jelent meg a pályázati kiírás, amely alapján kiderült: nem fogjuk megvalósítani a beruházást. A befejezetlen beruházást terven felüli értékcsökkenésként kivezettük a könyveinkből 2016-ban. Az lenne a kérdésünk, hogy ezt társasági adóalap-növelő tételként figyelembe kell-e vennünk?

Bérelt ingatlanon végzett beruházás kivezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk bérelt ingatlanon végzett beruházást, amit tárgyi eszközként vett nyilvántartásba. Időközben a bérbeadó rendkívüli felmondással élt (2016 márciusa) és 72 órán belül a bérleményt el kellett hagynunk. Azóta is jogi vitában állunk és várhatóan perre kerül a sor. A kérdésem az, hogyan számoljuk el helyesen a gazdasági eseményt, amit eddig még nem tettünk meg, és most, az évzáráskor akarunk könyvelni. Helyes az, hogy szimplán terven felüli értékcsökkenést számolunk el és egyéb ráfordításként könyveljük a felmondást követően fennmaradó könyv szerinti értéket, majd ezzel egyidejűleg ki is vezetjük a könyvelésből, ugyanúgy mintha selejtezés történt volna? A társasági adó kiszámításánál be tudom állítani adóalap-növelő és -csökkentő tételként is? Köszönöm előre is.

Terven felüli értékcsökkenés visszaírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéskörben szeretném kérni a segítségét. 2015-ben terven felüli értékcsökkenést számoltunk el egy tárgyi eszközre. A társasági adó alapját ezzel a terven felüli értékcsökkenés ráfordításként elszámolt összegével növeltük, de mivel az adótörvény nem ismeri el „ezt” a terven felüli értékcsökkenést, mivel nem vis major okán keletkezett, így társasági adóalapot nem tudtunk vele csökkenteni. 2016-ban a tárgyi eszköz visszaírásra került, 2016-ban milyen hatással lesz a tárgyi eszköz visszaírása a társasági adóra? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Ez az értékcsökkenés tényleg terven felüli, így kell elszámolni Cikk

Aki autóba ül, számoljon vele, hogy hamar megesik a baj, még ha meg is ússza ép bőrrel. Javító megjavítja, biztosító fizet is, de hogy számoljon el vele, mármint a számvitel szabályai szerint. Olvasónkat is ez érdekli, és még az is, hogyan kell elszámolni a használattal járó kisebb-nagyobb javításokat. Ha egy cégnél több gépjármű van, ott többször előfordulhat javítás, káresemény, közúti baleset. Mi a helyes elszámolás? Szakértőnk Tirpák Anita válaszol.

Így befolyásolhatja az értékcsökkenéssel az adóalapot Cikk

Terv szerinti, terven felüli értékcsökkenés: melyik, mikor és hogyan alkalmazható? Hogyan lehet eltérni az előírt normától? Cikkünk összefoglalja a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és az azokra adandó válaszokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás, munkaviszony, járulék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kisgyermekes szülő távmunkavégzése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink