12 találat a(z) termőföld eladása cimkére

Őstermelő ingatlanértékesítése átminősítést követően Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tételes elszámolást választó, alanyi adómentes, nyugdíjas őstermelő 2012-ben magánszemélyként vásárolt egy termőföldet. A NAV-tól megkapta az igazolást arról, hogy az illetékmentesség feltételeinek eleget tett. A termőföldet a birtokbaadástól folyamatosan (2019-ben is) maga művelte, azon más tevékenységet nem végzett. A föld megművelésére tekintettel évente igényelt és kapott területalapú támogatást, mint őstermelő. 2019 év végén az ingatlan művelési ág átvezetés eredményeként termőföldből művelés alól kivett területté válik az ingatlan, és ezt követően értékesítésre kerül 2019-ben. A vevő egy kft. Kérdésem, hogy fenti ingatlan értékesítéséből származó bevételt az szja-törvénynek az ingatlanértékesítés szabályai (59-64. §) szerint kell elszámolni, amely esetében a bevételből megállapított jövedelem az évek múlására tekintettel csökkenthető, vagy jelen értékesítés kimeríti az ingatlan értékesítése gazdasági tevékenység keretében esetkört, és így a bevételt az őstermelői tevékenységből származó bevétel részeként kell tekinteni? (Az eladó nem választott adókötelessé tételt ingatlanértékesítésre az áfatörvény előírásai szerint.) Amennyiben az őstermelői tevékenység bevételének kell tekinteni az ingatlaneladásból származó bevételt, és így az őstermelői bevétel meghaladná a kistermelőkre vonatkozó értékhatárt, abban az esetben helyesen értelmezem, hogy a kiszámított jövedelem után 15% szja- és 17,5% szochofizetési kötelezettség merül fel? Egyéb adónemben lesz-e fizetési kötelezettsége az eladónak? Válaszukat előre is Köszönöm!

Ingatlan értékesítéséből származó jövedelem bevallása Cikk

A szerzés időpontjától függően kell meghatározni a jövedelmet a számított összegből (a bevétel és a költség különbözete) az ingatlan, az ingatlanra vonatkozó vagyoni értékű jog 2018. évi átruházása esetén.

Termőföld eladása Kérdés

2018.02.20-án elhunyt az édesanyám, a 2018.05.31-ie hagyatéki végzés szerint 772 260 forint értéken termőföldet örököltem, amit 2018.11.28-án eladtam egymillió forintért. Majd 2019.03.18-án, 967 400 forintért szántót vásároltam. Hogyan kell ezeket az szja-bevallásban szerepeltetnem?

Termőföld Kérdés

Tisztelt Szakértő! Valaki magánszemélyként vett egy földet több, mint tíz éve, amit évekig magánszemélyként adott bérbe. 2017-ben kiváltotta az őstermelőit és innentől ő maga hasznosította. Ez évben (2019) megszünteti az őstermelőit és eladja a földet. Hogyan adózik ez után az őstermelői tevékenység megszüntetésének évében? Keletkezik-e adóalapja, hogyan történik a termőföld elszámolása? Mi történik, ha jövőre (2020) adja el a földet (ekkor már ugye nem lesz őstermelő), akkor hogyan alakul az adózása? Köszönöm.

Amikor adómentes az ingatlanértékesítés Cikk

Ingatlan átruházásakor egyes esetekben nem kell tekintettel lenni az idő múlására, mivel az ingatlan átruházásából kapott bevételből származó jövedelem részben vagy egészben adómentes. A 2018. évi bevallás kitöltése előtt érdemes áttekinteni az alábbi rendelkezéseket.

Tervezett termőföldeladás nehézségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként felesbérleti szerződéssel 2018-ban 10 évre bérbe adtam 12 éve a tulajdonomban lévő szántót földműves magyar állampolgárnak. (Egy településen lakunk, de nem vagyunk földszomszédok.) A kapott terményt adómentesen eladom. (Évi 600 ezer forint alatti a bevételem.) A felesbérleti szerződés tartalmazza, hogy azt rendes felmondással nem lehet megszüntetni, csak közös megegyezéssel. Jelenleg viszont anyagi okok miatt el kellene adnom a szántóterületet. Az általam igényelt eladási árat a bérlő és a helyben lakó ingatlanszomszéd is megadná. De a bérlő csak 3 év múlva venné meg a földet, akkor kerülne az elővásárlási sorrendben a szomszéd elé. Jelenleg a szomszédnak vagy más vevőnek a bérlő javára bejegyzett 10 éves földhasználati jog miatt nem tudom eladni a földet, amiről a bérlő nem kíván lemondani. Az agrárkamara is soknak találhatja az eladási árat. (Sokan évek óta pereskednek ilyen miatt.) Közös megegyezés hiányában van-e mód a felesbérleti szerződés megszüntetésére, a földhasználati jog töröltetésére? Van-e bármilyen lehetőségem a termőföld maximum 1 éven belüli eladására? Mit tudok tenni, hogy az agrárkamara miatt ne kelljen a földet alacsonyabb összegért eladnom, mint amit azért a vevők megadnának? A felesbérleti szerződés megkötését követő 5 éven belüli eladás esetén mennyi adó, késedelmi kamat, egyéb közteher megfizetése válik esedékessé, milyen bevallási és befizetési határidőkkel? Várom javaslatát legkésőbb 2018.11.18-ig.

Termőföld eladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. évben közös őstermelői igazolvánnyal eladott termőföld őstermelői bevételnek minősül-e? Előre is köszönöm válaszukat.

Termőföldeladás adózása Kérdés

Termőföld-értékesítésnél számít-e, hogy mikor és mennyiért történt a beszerzés? Ha 15 évvel ezelőtt került az eladó tulajdonába, akkor az ingatlanértékesítés szabályai szerint már nem kell bevallani az annak eladásából származó jövedelmet? Az adásvételi szerződés megkötése 2016-ban történt, de a kifüggesztés miatt valószínűleg 2017-ben lesz a kifizetés. Ha adózni kell, melyik évi adóbevallásban kell szerepeltetni? Változik-e 2017-ben 2016-hoz képest a termőföldeladás és annak adózása?

Termőföld-értékesítés Kérdés

Őstermelő termőföldet értékesít. A vételár felét 2014. évben vételárelőlegként megkapta. Ezt az összeget nem vallotta be 2014-ben. Az adásvételi szerződés elkészült 2015-ben. A kifüggesztés után utalja a vevő a fennmaradó összeg 25 százalékát még 2015-ben, és a fennmaradó összeget a földhivatali benyújtáskor 2016-ban. Mikor, mennyi összeget vallok be? Jól gondolom, hogy 2016. évi bevétel lesz az egész összeg? A 2014. évi előleg és a 2015. évi 25 százalék is csak 2016. évi bevétel lesz?

Termőfóld értékesítése Kérdés

Tisztel Szakértő! Egy idős házaspár közös tulajdonú termőföldet (6 hektár) értékesít. A föld 25 éve a tulajdonukban van, egyéb jövedelmük nincs. Keletkezik-e szja-fizetési kötelezettség? Válaszát tisztelettel köszönöm!

Jogalap nélküli gazdagodás visszatérítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz: 1998-ban külterületi ingatlanok (termőföldek) vásárlására került sor az alábbi konstrukcióban: a vevői oldalon két személy volt, egy állagvevő, aki szerzőképes magyar állampolgár és egy Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság, amely a haszonélvezeti jogot vásárolta meg. A vételár megoszlása az állagvevő és a haszonélvezetijog-vevő között 10-90 százalék volt a haszonélvező javára az ingatlanok megvásárlásakor. A haszonélvezeti jog, mint vagyonértékű jog a társaság könyveiben szerepel. A haszonélvezeti jogot és a tulajdonjogot a földhivatal az ingatlan-nyilvántartásba is bejegyezte. Az ingatlan 2014. évben értékesítésre került nagykorú magyar állampolgárok részére. A haszonélvezeti jog jogszabály által történt megszüntetése folytán az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. tv. 72. § (3) bekezdésében foglalt számítási szabályra tekintettel a haszonélvezeti jogot a vételár 25 százalékában határozták meg. Ugyanakkor az állageladók 1998-ban a vételár 10 százalékát fizették ki a tulajdonjogért. Az ügyben kaptunk egy jogi szakértői véleményt, amely szerint a 2014-ben eladó (eredetileg állagvevő magánszemélyek) jogalap nélküli gazdagodás címen a vételár 65 százalékának a visszatérítésére kötelezettek. Kérdés: ez a visszatérítés áfaköteles-e? Ha igen, akkor a számlát milyen címen állíthatjuk ki? Köszönettel: Trembeczky Magdolna könyvelő

Termőföld-értékesítés Kérdés

Tisztelt Cím! 1993-ban juttatás jogcímén tulajdonomba került termőföldet (külterületi szántó) szeretném 2014. évben magánszemély részére értékesíteni. Adómentes lesz-e az eladásból származó bevétel, vonatkozik-e rám az Szja. tv. 1. számú melléklet 9.5.1. c pontja vagy más rendelklezést is figyelembe kell venni, például azt, hogy a szerzés ideje több mint 15 év? Csak abban az esetben leszek adómentes, amennyiben a vevő megfelel a fent említett jogszabálynak? Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozási besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Megbízási díj

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close