114 találat a(z) termékértékesítés cimkére

EU áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar ablakos cég ablakokat szállítana Németországba, amit ott be is szerelne. Álláspontunk szerint a szerelés része lenne a termékértékesítésnek, és így a 27 százalékos magyar áfával növelten számláznánk. A német partner egy generálkivitelező cég, akik azt mondták, hogy nettó módon számlázhatunk. Helyesen járunk-e el, ha áfamentesen számlázunk? Létezhet-e olyan szabály is az EU-n belül, mint a magyar építőiparban, hogy ha nem közvetlenül a végső megrendelőnek számláz az eladó, akkor fordítottan adózik? Válaszukat köszönöm!

Bérmunka vagy termék értékesítés Kérdés

B és C vállalkozás magyar adóalanyok és egymással kapcsolt vállalkozások. B vállalkozás édesipari termék előállításával foglalkozik. B vállalkozás félkész terméket ad át C vállalkozásnak, amely késztermékké alakítja át oly módon, hogy a saját maga vásárolt anyaggal vonja be, majd lédiges (10 kg) csomagolásba visszaszállítja B vállalkozásnak, amely csomagolja (40 g) és gondoskodik a piacra jutásáról, értékesíti a készterméket. Kérdésem: Hogyan jár el helyesen a két vállalkozás: 1.) ha a félkész terméket B vállalkozás átszámlázza C vállalkozásnak, majd C vállalkozás a megmunkált termékről (10 kg lédiges csomagolású) B vállalkozásnak szintén számlát állít ki mint termékértékesítés? 2.) a B vállalkozás C vállalkozással bérmunkaszerződést köt és bérmunka szolgáltatást számláz B vállalkozás felé? Ebben az esetben a szolgáltatás díja tartalmazhat-e hozzáadott anyagköltséget, vagy minden anyagot a B vállalkozásnak kell biztosítania? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Fazekasné

EU-n belüli áfamentes termékértékesítés – teendők, ha kételkedik a NAV Cikk

Az áfatörvény szerint a hazai cégeknek az Európai Unió más tagállamába történő termékértékesítése, mentes az általános forgalmi adó alól, amennyiben az eladó igazolja, hogy az árut a közösség más tagállamába valóban kiszállították. Az igazolásokat a NAV gyakran kétségbe vonja.

Mezőgazdasági őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő szeretne saját maga által megtermelt termékeken túl vásárolt termékeket is árulni. Kérdésem, hogy ezt hogyan tudja megtenni? Szükséges hozzá valamilyen engedély vagy külön adószám? Ez ekkor milyen adózással jár, milyen járulékokat, adókat kell fizetni utána? Befolyásolja-e valamilyen mértékben ez az őstermelői tevékenységéből befolyt jövedelmét és adózását? Második kérdésem: pusztán az őstermelői tevékenységet, ha végzi, meddig nem kell neki adóznia, illetve milyen kötelezettségei vannak.e tevékenység során? (Például bevételi nyilvántartás vezetése, stb.) Köszönöm válaszukat.

Amikor vétleneken hajtják be az áfát Cikk

Kellő körültekintés hiányában vétlen adózóktól követelheti az adóhatóság az – egyébként adómentes – közösségi termékértékesítés áfáját. Mire kell ügyelnie, hogy ezt elkerülje? Az Európai Bíróság ítéletei alapján összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat és teendőket.

Ingyenes termék továbbértékesítése és könyvelése Cikk

Milyen jogcímen és hogyna lehet a könyvelésben szerepeltetni a harmadik fél részére értékesített, eredetileg ingyen kapott termékeket? Olvasói kérdésre Szolnoki Béla, könyvvizsgáló válaszol.

Összesítő nyilatkozat közzégi termékértékesítésről Esemény

Külföldiek, mint magyar áfa-alanyok, avagy mikor kell adószámot igényelni? Szakértői Kommentár

Külföldi adóalanyokkal való gazdasági kapcsolatok vizsgálata esetén gyakran merül fel a kérdés, hogy egy ügylet során kinek, hogyan és milyen adószám alatt kell az áfát megfizetnie és bevallania. Kell-e magyar adószámot igényelni, ha csak egyszeri termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás miatt lenne szükség az adószámra? Mi a helyzet a fordítottan adózó szolgáltatásokkal? Egyáltalán, hol van leírva, hogy mikor kell adószámot igényelni?

"A péksütemény olcsóbb elvitelre, mintha megennénk a helyszínen" Cikk

Az árkülönbség abból adódik, hogy más az áfája egy éttermi szolgáltatásnak, mint a termékértékesítésnek - derül ki a Nemzeti Adó-és Vámhivatal nemrég módosított állásfoglalásából, melyet a Nemzetközi Adókonferencia második napján ismertetett az egyik előadó az országon belüli áfaanomáliák kapcsán. Szó volt még csportos adóalanyiságról, láncügyletekről. Olvassa el rövid összefoglalónkat!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3