8 találat a(z) termékátadás cimkére

Pontgyűjtési akcióban ingyenesen adott termék Cikk

Társaságunk harmadik országból behozott termékeket ad el belföldön, nagykereskedőknek – írja olvasónk. Társaságunk szeretne üzemeltetni egy weboldalt, ahol a vásárlásokért ezek a nagykereskedők pontokat gyűjthetnek, majd ezeket a pontokat beválthatják termékekre. Szükséges-e bármilyen számlát kiállítani ezen ügyletek kapcsán (akár jóváíró – CN – vagy rebate-ről számlát a partner felé), és hogy adózási szempontból ezek – lényegében ingyenesen átadott termékként – bele kell-e, hogy kerüljenek a társaság reprezentációs kalkulációjába, tehát meg kell-e fizetni utánuk az 1,18-szoros adóalap 15 százalékát szja-ként és 13 százalékát szochóként? És ilyenkor ez (egy sima kft.-kén működő, kettős könyvvitelű cég esetében) a könyvekben költség lesz – és mondjuk az 55-ös főkönyvbe kerül, vagy a 86-osba, esetleg, ha számlát állítunk ki, akkor az árbevételt csökkentve, a 91-esbe mínusz tételként? Emellett, az ilyen ingyenesen átadott termékekkel mi történik, ha megsérülnek mondjuk szállítás közben? Kötelesek vagyunk kicserélni? Mi történik, ha meghibásodnak? Olvasónk kérdéseire Nagy Norbert adószakértőnk válaszolt.

Termékátadás határozott időre, termékfejlesztés céljából Kérdés

Magyarországi fióktelep Kérdés

Védőmaszk, gyorsteszt, fertőtlenítő: így számolható el az ingyenes átadás Cikk

A járvány második hulláma újabb megszorításokhoz, és a veszélyhelyzet újbóli kihirdetéséhez vezetett. Sok munkáltató azonban személyes kapcsolattartás nélkül nem tudja működését fenntartani. Ilyen feltételek mellett hasznos lehet a munkavállalók védőmaszkkal történő ellátása, illetve időszakonkénti tesztelése. Hogyan számolhatók el a fent említett juttatások? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Pótbefizetés Kérdés

T. Szerkesztőség! Egy magyarországi kft tulajdonosa egy szlovák cég. Hirtelen tőkevesztés miatt a saját tőke rendezésére szólítottam fel. Ügyvédi tanácsra a társasági szerződés szerinti pótbefizetés lehetőségre hivatkozva, csak szállítólevéllel, ellenérték nélkül kíván terméket átadni. Áfatörvény, Sztv., közösségi összesítő?Ezekre a kérdésekre keresem a választ, illetve lehet-e ez megoldás? Köszönettel:Varga Éva

Közcélú adomány Kérdés

Tarsaságunk közhasznú alapítványnak ingyenesen adott át terméket, amely bemutató termék volt, s az átadásig az áruk között szerepelt, és beszerzéskor levontuk a termékre vonatkozó áfát. A piaci értéke kisebb, mint a bekerülési értéke. Milyen bizonylatkiállítási kötelezettségünk van, és keletkezik áfa-visszafizetési költségünk a visszaigényelt áfa miatt?

Térítésmentes termékátadás Kérdés

'A' nonprofit Kft. 'B' nonprofit Kft. számára ad át hangszert, térítésmentesen. 'A' ezeket a hangszereket áfa levonása mellett szerezte be egy olyan időszakban, amikor közhasznú besorolással rendelkezett. Mára a közhasznúságát elvesztette, de 'B' rendelkezik ezzel, és az alapítói határozata szerinti közcélt szolgálja a hangszerbeszerzés. Ebben az esetben van-e lehetőség, és ha igen, milyen feltételek mellett az áfamentes átadásra? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Minőségi kifogás miatti anyagátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari társaság terméskövet értékesített egy másik társaság részére, melyet a vevő átvett, a számlát az értékesítésről befogadta, kiegyenlítette. A kő beépítésekor probléma merült fel, az eladó társaság elismerte, hogy nem megfelelő minőségű terméskövet szállított le. A megállapodás a minőségi kifogásról azt tartalmazta, hogy nem engedményt ad az eladó a vevő részére, hanem a helyszíni felmérés alapján biztosítja a jó minőségű reklamált mennyiségű terméskövet. A gazdasági esemény alapbizonylata egy megállapodás, számla nem készült, a szállításról mindkét fél részéről aláírt szállítólevél van. Kérdésem: az eladó társaság könyvelésében hogyan kell szerepelnie a minőségi kifogás miatt átadott anyagnak? Felvetődik-e a térítésmentes átadás, áfafizetési kötelezettség, vagy úgy kell kezelni, mint egy termékben adott engedményt? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, táppénz megbízási jogviszonyban

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31