118 találat a(z) teljesítés cimkére

Építési napló és az ideiglenes iparűzési adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ideiglenes iparűzési adónál melyik dátumokkal kell számolni? A kezdő dátumnál a munkaterület-átadás vagy a tényleges munkakezdés dátumával kell kezdeni számolni a a kezdő dátumot? Illetve a befejezésnél mi számít befejezésnek? A munka befejezése, a munkaterület visszaadása, a teljesítésigazolás dátuma, illetve a napló végleges lezárása, amit a megrendelő tud csak megtenni, és esetünkben sajnos csak hónapokkal később teszi meg.Válaszát előre is köszönöm.

Tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Euróban adott tagi kölcsönt vissza lehet-e adni forintban? Külföldi vevőnek kibocsájtott EUR-s számlát a teljesítés, vagy a számla keltével forintosítom? És milyen árfolyammal számolom? Köszönöm: Pánti Etelka

Hibás összesítő jelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. júliusi keltezésű és teljesítésű szállítói számla augusztusban lett kiegyenlítve. Afatartalma ekkor került levonásba. Az összesítő jelentésben is 8. hóban szerepel, de tévesen a teljesítés időpontjaként a pénzügyi teljesítés került az összesítő jelentésbe. Helyesbíteni kell a bevallást? Köszönöm válaszát: CSCS

Számla teljesítési dátuma CPT paritás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! hasonló témában már volt egy kérdés, melynek megválaszolása sajnos nem szolgált elégséges információval. Mellékelem alább az eredeti kérdést, illetve a saját kiegészítésemet, várva szíves magyarázatát Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett kereskedővállalat vagyunk, magyar vevőinket Németországból, közvetlen szállítással szolgáljuk ki CPT paritás alkalmazásával. Számlánkat az SAP rendszer az áru első fuvarozójának átadása teljesítési dátumával állítja ki, az áru a vevőhöz fizikailag az 1-2-3 napos fuvar után kerül. Hónap közben természetesen "béke van", a kérdésem az: jogos-e a vevőm panasza CPT paritás mellett, hogy például a 06. 30-ai számla helyett 07. 01-jei számlát kér, mert akkor kapta meg az árut? Köszönöm szíves véleményüket! Ugyanaz a problémám mint a kérdezőé, csak éppen az ellenkező oldalon állok. Vevő vagyok. Augusztusban adtam le a rendelést. Szerződés szerint CPT paritásban állapodtunk meg. Augusztus 30-án indította az eladó a szállítmányt és számlázott, de én csak szept 5-én kaptam meg az árut. Mikor történt a TELJESÍTÉS? Az augusztusi vagy a szeptemberi áfabevallásban szerepeltetnem? Elvileg úton levő készlet lenne, de a hóvégi készlet készítésekor (ELÁBÉ számolás) nem volt információm, hisz csak szeptember 5-én kaptam meg az árut.

Telefonhasználat továbbszámlázása munkavállaló részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás továbbszámlázza a dolgozói részére a céges mobiltelefon használata során az esetleges kerettúllépést, mobil parkolást, mobil internethasználatot. A mobiltelefon-szolgáltató számlája folyamatos teljesítéssel kerül kiállításra és a továbbszámlázás során mi is folyamatos teljesítéssel számlázzuk tovább a dolgozó felé a magánhasználatot. Az egyik kérdésem az, hogy ez így helyes-e? A gyakorlatban konkrét példát nézve: Telekom számla: Kelt: 2018.07.02. Teljesítési és fizetési határidő: 2018.08.14. Dolgozónak továbbszámlázott számla: Kelt 2018.08.15., Teljesítési és fizetési határidő: 2018.08.31. A másik kérdés, amit még tisztázni szeretnénk, hogy mi számít ebben az esetben a teljesítés időpontjának? Megegyezik a Telekom számla áfatörvény szerinti teljesítési időpontjával? Köszönöm!

Bevételi számla helyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kibocsátó 2018.06.20-ai teljesítéssel és 06.25-ei keltezéssel kiállítja a számlát vevője felé. 2018.07.16-án módosítania kell a számlát, teljes összegében. A módosító számla teljesítés napja 06.20-a, kelte 07.16. A 06. havi áfabevallás összeállításakor figyelembe vehető a 06. havi időszakban a jóváírt áfa összege, vagy csak a 07. havi áfabevallásban érvényesíthető a negatív áfaösszeg a jóváírás miatt? Válaszát előre is köszönöm!

Melyik hónapban lehet visszaigényelni az áfát? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közért, amely különböző partnerektől szerez be árut. Melyik havi áfabevallásban lehet a beszerzés után azt az áfát visszaigényelni, amelynél a készpénzes (utánvétes) számla esetében a számla kelte: 2018. 06. 30., a teljesítési dátum és fizetési határidő viszont 2018. 07. 02.? Ezek igazából olyan beszerzések, amelyeket a partnerek a saját fuvarozójukkal küldenek el a boltba, így a szállítmány alapját képező számlát már a tényleges áru átadását megelőző napon kiállítják, majd másnap szállítanak és fizeti ki a bolt a beszerzést a szállítónak. Számunkra a megtévesztő itt az, hogy készpénz van feltüntetve a fizetési módra és mégis a számla kelte és a teljesítés dátuma eltér. És mivel a cég negyedéves áfabevalló, így nem tudjuk eldönteni, hogy ebben az esetben melyik időszakra könyveljük a számlát? Segítségüket előre is köszönjük.

Számla teljesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni: a fuvar számlázásánál melyik napot kell megjelölni teljesítés napjának? A felrakodás vagy a lerakodás napját? A megbízó döntheti el esetleg a megbízásban foglalva? Segítségét előre is köszönöm!

Barter csereügylet dátumai Kérdés

Egy kft. barter számlát állít ki minden hónap utolsó napjával. A teljesítés dátuma, a számla kelte és a fizetési határidő is a hónap utolsó napja. A barter számlánál kötelező, hogy minden dátumának azonosnak kell lennie? A június havi teljesítésnél a számla kelte nem lehet más dátum? A június havi teljesítésről a számla teljesítés dátuma június 30. A kiállítás dátuma július 2-a lesz, mert a június 30. és a július 1. hétvégére esik. Amennyiben a számla minden dátuma július 2-a lenne, a teljesítés dátuma az áfa szempontjából nem lenne megfelelő. Kérem a segítségét, hogyan kell helyesen eljárni ebben az esetben? Köszönöm a segítségét:Vasóczki Ildikó

Áfa teljesítési dátuma, ha az ügylet teljesítési igazoláshoz kötött Kérdés

Kérem szíves állásfoglalásukat az alábbi ügyben. A 2007. évi CXXII. törvény 55. paragrafusának (1) bekezdése szerint az adófizetési kötelezettséget annak a ténynek a bekövetkezése keletkezteti, amellyel az adóztatandó ügylet tényállásszerűen megvalósul (a továbbiakban: teljesítés). Kérdésem az, hogy ha az ügylet tartalma alapján az állapítható meg, hogy teljesítésigazolás nélkül nem tekinthető teljesítettnek az ügylet, akkor a teljesítési igazolás kiállításával valósul meg az áfatörvény 55. paragrafus (1) bekezdése értelmében vett teljesítés, és ehhez igazodik a számlakibocsátásra nyitva álló határidő számítása is? Ügyféllel kötött szerződés szerint: 1. Igazolt teljesítést követően megrendelésenként utólag jogosult számla kiállítására a vállalkozó. 2. A vállalkozó tudomásul veszi, hogy a megrendelő csak a teljesítésigazolás alapján és a vállalkozó által – a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 167. §-ának megfelelően – kiállított, valamint a megrendelő által befogadott számla ellenében teljesít kifizetést. Példa: szervezési feladatok ellátására szerződtünk, a rendezvény 2018.05.01-én megvalósult. A megrendelő által kiállított teljesítési igazolás dátuma 2018. június 6-a. Az alvállalkozó 05.01-i dátummal állítja ki a számláját, mi a 05. havi áfabevallásunkba beállítjuk, de a fentiek szerint a fizetendő áfát csak 06.06-ával valljuk be? A fentiek alapján a tényállásszerű megvalósulás a teljesítési igazolás dátuma 06. 06., vagy a megvalósult rendezvény dátuma, 05.01.? Köszönöm.

Számla teljesítési dátuma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk exportra gyárt alkatrészeket. Az elkészült terméket szállítási tervezet alapján összecsomagolják a szállításhoz és egyidejűleg a számlát is kiállítják, mivel ezen a napon belül kamionra kerül, ez a számla teljesítési dátuma (kiszállításra kerül). Vannak azonban olyan esetek, hogy az áru összecsomagolva készen áll a szállításra, mondjuk pénteken délután, de a kamion csak vasárnap indul, mivel a partnerünknél nincs ki átvegye az árut a hétvége miatt vagy egy ünnep miatt. Kérdezném, hogyan járunk el helyesen, mi a teljesítés dátuma? Különösen fontos ez, ha szállítás hónap végére esik! Köszönöm segítségét! Az ekáer-számot a kamion indulása előtt kérjük meg.

Importáru Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném az alábbi eset helyes kezelésében, könyvelésében: Egy kft. árut rendelt Kínából. 2017. november 27-én átutalta az áru teljes értékét az előlegbekérő alapján. Ezt az árut 2018. március 07-én vámkezelték Magyarországon. A kft. tulajdonképpen ekkor jutott hozzá a már 2017-ben megrendelt árujához. A kínai partner a számláját 2017.12.01. dátummal állította ki. A szállítólevél szerint a hajóra 2018. 01. 21-én került az áru. A kft. az MNB árfolyamot választotta és nem mikrogazdálkodói beszámolót készít. Előre is köszönöm megtisztelő válaszát!

Ingatlanértékesítés – teljesítés időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ingatlant értékesít egy másik kft.-nek alábbiak szerint: adásvételi szerződés kelte: 2018. 03. 01. Vételár megfizetése: a szerződés aláírását követő 90 napon belül. Az ingatlan birtokátruházására a teljes vételár kifizetésével egyidejűleg kerül sor. Az eladó a teljes vételár kifizetésével egyidejűleg külön nyilatkozatban járul hozzá vevő tulajdonjogának 1/1-ed arányban történő ingatlan-nyilvántartási bejegyzéséhez az ingatlanra vonatkozóan, vétel jogcímén. Eladó az ingatlanértékesítést adókötelessé tette, így a számlát fordított adózás szerint állítja ki. A vevő a vételár megfizetéséhez számla kiállítását kéri. Kérdésünk: Kiállítható-e a számla az adásvételi szerződés megkötésekor? Ha igen, milyen teljesítési időponttal és melyik időszak áfabevallásában kell szerepeltetni az eladónál, illetve a vevőnél? Elfogadható-e, hogy a vevő az adásvételi szerződés alapján utalja át a vételárat és erről a számlát az eladó a vételár kifizetésével egyidejűleg állítja ki? A számlán a teljesítési időpont a vételár megfizetésének napja, mivel a birtokba adás és a tulajdonjog-átadás is ehhez az időponthoz kötődik. Ebben az esetben melyik időszak áfabevallásában kell szerepeltetni az eladónál és a vevőnél? Kérjük, szíveskedjenek az áfaörvény vonatkozó részére hivatkozni.

Adózás, ha a bíróság mondja ki a teljesítést Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk építőipari tevékenységet végez. 2013. évben megrendelőnk nem írt alá egy építési projekt végelszámolásához kapcsolódó teljesítési igazolást, nem tudtuk a végszámlát kiállítani, ezért bírósághoz fordultunk. A bíróság első-, és másodfokon (2017-ben) is nekünk adott igazat, ily módon jogosulttá váltunk a végszámla kiállítására. A megrendelő részére ki nem számlázott építőipari munka önköltségét a készletek között tartottuk nyilván befejezetlen építőipari termelésként. Értékvesztést nem számoltunk el, céltartalékot nem képeztünk az adott munkához kapcsolódóan az előző években. Kérdésem arra vonatkozik, hogy a kiállított számlát 2013. évi, vagy a másodfokú ítélet jogerőre emelkedése szerinti teljesítési/áfateljesítési dátummal kell kiállítanunk – azaz mikor teljesült az ügylet adójogilag; illetve szükséges-e önellenőrzéseket benyújtani/számviteli helyesbítéseket végezni 2013. évre vonatkozóan? Arról is meg tudjuk magunkat győzni, hogy az eredménytartalékkal szemben kell elszámolni mind az árbevételt, mind a befejezetlen termelés önköltségét, illetve arra vonatkozóan is sorakoztathatunk fel érveket, hogy miért lesz 2017. évi a bevétel és a költség. Várjuk szíves segítségét! Köszönettel.

Nem vette át a munkát a megrendelő, így döntött a bíróság Cikk

Füle botját nem mozdította a megrendelő a vállalkozó felhívására, amikor át akarta adni az elvégzett munkát, ezért a bíróságon kötöttek ki, a végső szót pedig a Kúria mondta ki a vállalkozási szerződés teljesítéséről szóló Pfv.V.22.430/2017/8. számú egyedi ügyben.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs