118 találat a(z) teljesítés cimkére

Euróalapú szállásadás számlázása Cikk

A booking.com-on keresztül kiadott ingatlan után euró alapon fizetett díjat milyen árfolyamon kell forintosítani? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Online számlázás – költség-továbbszámlázás teljesítési időpontja Kérdés

Időszakos elszámolás Kérdés

Evából áttérés katába Kérdés

Szolgáltatást végző cég a decemberi teljesítésű áfás számlát januárban állítja ki. Számlateljesítés 2020. január 9., számla kelte 2019. december 9., fizetési határidő 2020. január 9. Azt szeretném megkérdezni, hogy eva szerint kell az ilyen számlát adóztatni, vagy a kata szerint, és akkor 2020-ban áfát kell utána fizetni? A választ előre is köszönöm!

Bevétel elszámolása évek között Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kft. bontási tevékenységet végzett. Költségei 2019. évben merültek fel. A munka 90 százaléka 2019-ben elkészült. Részszámla nem készült róla. Most 2020. évben történne a számla elkészítése a teljes munkáról 2020. januári teljesítési időponttal. Mi fogadható el, milyen kimutatás az évek közötti elszámolásnál (egyszerűsített éves beszámoló készül)? Köszönöm válaszát!

Önkormányzatnál az év végi számlák helyes kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megjelent a PM-tájékoztató a 2019. évi éves költségvetési beszámoló összeállításával kapcsolatos egyes kérdésekről. A tájékoztató 6.oldalán található a számlák év végi kezelésének leírása. A tájékoztató 2 pont "A" szakasza vonatkozik az önkormányzati intézményekre, a 2. pont "B" szakasza vonatkozik a helyi önkormányzatra, nemzetiségi önkormányzatra, társulásra és intézményeire? Az önkormányzatnál és az intézményeknél van olyan év végi számla, amelyhez kapcsolódóan a szerződés megkötése 2019. évi, teljesítés 2019. év, fizetési határidő 2020. Van olyan szerződés, amely több évet érint, és van olyan is, amely teljesítésben és fizetésben is lezárul 2019. 06. 30-áig. Mi dönti el hogy a költségvetési évben esedékes, vagy költségvetési évet követően esedékes kötelezettség lesz-e az önkormányzatnál illetve az intézményeknél? Válaszukat előre is köszönöm! Krisztiánné

Befizetett áfa, ki nem fizetett számla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Amennyiben egy számla kiállításra került, teljesítés megtörtént, az áfa a NAV felé ezévben befizetésre került, de a vevő a számlát valószínűleg végrehajtás útján sem fogja kifizetni. Ebben az esetben a már befizetett áfával mit lehet tenni, tekintve, hogy ténylegesen bevétel nem volt? Van arra mód, hogy a már befizetett áfa jóváírásra/visszatérítésre kerüljön? Köszönöm válaszukat!

Fizetési határidő a teljesítéstől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy leendő partnere a teljesítési dátumtól akarja a fizetési határidőt meghatározni a felénk kiállított számláihoz. Próbáljuk meggyőzni, hogy ez a számlabeérkezés átfutási ideje miatt nem lesz jó, könnyen lehet, hogy az utalás a fizetési határidőn túl fog esni. Szerződésben szeretnénk rögzíteni, hogy a számlakiállítás idejétől számítsuk, ő ezt nem szeretné, ragaszkodik a teljesítés dátumához. Van erre konkrét meghatározás, hogy mikor kell/lehet a teljesítés dátumától számítani? Mivel tudnánk még meggyőzni?

Pénzforgalmi áfa bankkártyás fizetéskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzforgalmi áfánál hogyan kell helyesen eljárni az alábbi esetben: autójavítási költségszámla került kiállításra, mely ott a helyszínen bankkártyával rendeztek. A februári bankkivonaton ez nem szerepel, mert csak a március 01-jei bankon látszik. A kérdés az, hogy a bakkártyás fizetési módnál melyik időpontot kell a pénzforgalmi áfás esetében figyelembe venni? Ha a bankkivonatot nézzük – mert számlatörténetet nem könyvelünk –, akkor ez a márciusi áfá-nál jelenik meg, mert akkor teljesül a bankkivonat szerint. A NAV revízió is mindig bakkivonatot kér be és ezt nézi? Várom válaszukat. Köszönettel:

Szállító könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A biztosító cég a következő dátummal adta ki a számláját a 2019. 01. 21 – 2019. 04. 20-áig tartó biztosítási díjról: számla kelte: 2018. 12. 29. Teljesítés időpontja: 2019. 01. 21. Fizetési határidő: 2019. 01. 21. Kérdésem: a 2018. évre kell könyvelni mint szállító (a könyvelési program nem kezeli a 2019. évi teljesítést a 2018. évben), és a költséget elhatárolom, vagy a 2019. évre könyvelem, hiszen a 2019. évre is szól? Megzavar, hogy előre adta ki a számlát. Válaszát előre is köszönöm szépen! Reményik Anikó

Megbízási dij teljesitése és kifizetése 2019. január 4-én Kérdés

T Szakértő! Egyik vállalkozás megbizási szerződéssel végeztet el egyes feladatokat a vállalkozása számára. Az eredeti szerződött határidő december 31-éig szólt. Viszont a munka nem készült el, csak január 4-én, akkor készült a teljesítésigazolás, és ekkor kerül sor a kifizetésre is. Erre az esetre nem találtam semmi útmutatást, csak a munkaviszonyból származó jövedelmeknél, illetve a tb-ellátásoknál, hogy a január 10-éig kifizetett jövedelmek minősülnek előző évi jövedelemnek, tehát még 2018-ra kell bevallani. Ez viszont nem munkaviszony, hanem megbízási jogviszony, kérdésem tehát, hogyan járok el helyesen? Véleményem szerint 2019-ben számfejthetem csak, mert akkor kerül kifizetésre, tehát 2019-es jövedelem lesz. Válaszát várom, köszönettel: Császár Judit

Utalásos számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Van utalásos előleg számlám: 1. Teljesítéskor a nettó+áfa= bruttó számlából soronként kivonom az előleg nettó+áfa=bruttó számokat. Megkapom az utalandót. 2. Szabályosan lehet-e egyszerűbben? Teljesített bruttó értékből kivonom a bruttó előleget.Természetesen soronként feltüntetem az utalandónál a nettót+áfát. Például ha az előleg készpénz volt, nem is tudom másképpen. 3. Az első, szabályosan alkalmazott esetben a forintra kerekítések miatt gyakran 1 forint eltérés keletkezik. Ez hogyan kezelendő? Köszönettel: Székely Lajos

Katás áttér áfás számlázásról alanyi mentességre Kérdés

2019. 01. 01-től katás egyéni vállalkozó áfás számlázásról áttér alanyi mentességre. 2018. év december havi teljesitéssel 2019. évben kiállít egy számlát még, de a pénz is csak 2019. évben érkezik meg. Áfával kell kiállitani, vagy áfa nélkül?

Számla teljesítési ideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőanyag-kiskereskedelemmel foglalkozó cég az árut a nagykereskedő partnerétől a vevője címére történő szállítással rendeli meg. A nagykereskedelemmel foglalkozó partner cég a gyártótól szintén a végső felhasználó címére szállítással rendeli meg az árut. A szállítás megtörténik egy adott napon. Amíg a gyártó ezt számlázza a nagykereskedőnek, a nagykereskedő továbbszámlázza a kiskereskedelemmel foglalkozó cégnek, akár 30 nap is eltelik. Milyen teljesítési dátummal kell kiszámláznia a kiskereskedőnek a vevő részére a számláját?

Áfa pénzforgalmi elszámolás megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gazdasági társaság jelenleg áfa pénzforgalmi elszámolás hatálya alá tartozik. Jövőre ezt meg kívánja szüntetni, vissza kíván térni a normál elszámolás alá. Mi a helyes elszámolás a fizetetlen, még el nem számolt áfa tekintetében a jövő évben? A pénzügyi teljesítéskor kerül az áfabevallásban elszámolásra, vagy soron kívül a decemberi bevallásban kell szerepeltetni a fizetetlen áfa összegét? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs