19 találat a(z) telekvásárlás cimkére

Csak így lehet illetékmentes a telekvásárlás Cikk

Milyen építmény minősül lakóháznak és mi teleknek az illetékkedvezményre, -mentességre vonatkozó szabályok szerint – kérdezte olvasónk. A példaként említett telken egy befejezetlen ház áll, amelyet még sehová nem jegyezte be, sőt semmiféle lakhatási, illetve egyéb engedélyt nem kértek rá. A kérdésekre dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Illetékkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni ingatlanvásárlással kapcsolatosan. Telek vásárlása esetén létezik illetékkedvezmény-szabály, ha 4 éven belül lakóházat építenek fel a telken. Ebben az esetben mi minősül lakóháznak? A nyaraló céljára felépített ház is, ha eleget tesz a 10 százalékos beépitettségnek? Milyen kritériumoknak kell, hogy megfeleljen, hogy lakóháznak minősüljön? És mi minősül teleknek? A nyilvántartásban telekként van bejegyezve, de van rajta egy befejezetlen ház, ami még sehova sem lett bejegyezve, és semmiféle lakhatási, egyéb engedélyeket nem kértek rá. Minek minősül a kedvezmény igénybevétele szempontjából a telek a befejezetlen házzal (földhivatalilag csak telek)? Számít-e, hogy az a vásárlás után lebontják-e az ingatlant, mert akkor már tényleg telek, de mi van akkor, ha befejezik? A vételár a telek forgalmi értéke. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Szja telekvásárlás, -eladás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magánszemély, aki 2012-ben vásárol egy ingatlant (10 000 eFt-ért), ez egy telek és egy lakóépület. Az épületet a harmadrészben a magánszemély tulajdonában lévő cég elbontja, és arra társasházat épít. 2013-ban a társasházi lakásokat eladják. Külön a telekrészt, mivel az a magánszemély nevén van, külön a lakásokat, mert az meg a cég nevén van. Kérdezném, hogy a 2013-as szja-bevallásban milyen összegben számolhatok a megvásárolt ingatlan (telek) értékével? A 10 000 eFt-tal? Vagyis a befizetendő 16 százalékos adó alapja az eladási ár (legyen 15 000 eFt) és a 10 000 eFt különbsége? Feltételezve, hogy egyéb felszámolható költség nem merült fel a magánszemély részéről. Köszönettel!

Ingatlan építtetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély tulajdonában lévő telekre a közvetett módon magánszemély által tulajdonolt projektcég megbízásából vállalkozó épületet, felépítményt épít. A vállalkozói díjról a vállalkozó áfamentes számlát állít ki (fordított áfa), tekintettel arra, hogy az építésiengedély-köteles, a földhivatal bejegyzi az ingatlant, továbbá a projektcég adókötelessé tette az ingatlanügyleteket. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben célszerű-e első lépésként a telket is megvásárolnia a projektcégnek, vagy adózási szempontból nincs jelentősége annak, hogy a telek tulajdonjoga a magánszemélyt, míg az épület tulajdonjoga az építtető projektcéget illeti? (Nyilván polgári jogi szempontból jogtisztább a helyzet, ha a telek és az építmény is egy kézben van, de van-e ennek jelentősége adózási szempontból?) Köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs