14 találat a(z) taggyűlési határozat cimkére

Osztalékelőleg? Kérdés

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Pótbefizetés nem a törzsbetétek arányában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. esetén lehetséges-e olyan taggyűlési határozatot hozni, amelyben a 3 tulajdonos arról dönt, hogy csak egyikük, egy 30 százalékos törzsbetéttel rendelkező tag teljesít pótbefizetést? Köszönöm

Osztalék elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérem szíves tanácsukat osztalék elengedése kapcsán. Átvett cég könyveiben jóváhagyott osztalék szerepel 2016-ról 4,5 millió forint értékben. A cég évente a jóváhagyott osztalékból tulajdonosi arányban 6 ezer forint összegeket fizettek ki. A cég most arról döntene, hogy a fennmaradt 2,7 millió forint jóváhagyott osztalékot elengedi. Kérem szíves válaszukat, hogy társasági adó, illetve illeték tekintetében keletkezik-e adófizetési/illetékfizetési kötelezettség? A jóváhagyott osztalék lemondó taggyűlési határozatot milyen dátummal kell elkészíteni ahhoz, hogy a 2019-es év mérlegében már ne szerepeljen jóváhagyott, de ki nem fizetett osztalék? Szükséges-e indokolni az elengedés okait? Ebben az esetben fizetési képtelenség nem áll fenn. Könyvelési tételek tekintetében egyéb bevételek között kell kimutatni az elengedett osztalékot? Üdvözlettel.

Határozat pótbefizetésről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság egyszerűsített végelszámolással szeretne megszűnni. Követelése nincsen, tartozása csak a tulajdonosokkal szembeni tagi kölcsön. A tagi kölcsön rendezésére pótbefizetésről határoztak a tulajdonosok. Pótbefizetésről a társasági szerződés nem rendelkezik. Kérdésem az lenne, hogy a taggyűlési határozat elegendő-e a pótbefizetéshez vagy előtte a társasági szerződés is módosítani kell. Köszönöm válaszát!

Nyugdíjas ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője megbízási jogviszonyban látja el a társaság ügyvezetését (ez szerepel a társasági szerződésben), azaz kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó, ezután munkaviszony keretében látná el, mivel a bére után csak 15 százalék szja-t kell fizetni. A kérdésem az lenne, hogy ezért kell-e társasági szerződést módosítani, vagy elegendő egy taggyűlési határozat, melyben a tulajdonosok döntenek az ügyvezető munkaviszonyban ellátott tevékenységéről? Válaszukat előre is köszönöm.

Osztalék kifizetése taggyűlési határozattal Kérdés

Tisztelt Szakérő! Segítséget szeretnék kérni. A 2018. évi mérleget és eredményt a taggyűlési határozattal elfogadta, de nem döntött osztalékkifizetésről. Az eredmény 2019. évi könyvelésben eredménytartalékba került. Most a cég mégis szeretné kifizetni az osztalékot. A következő cikket olvastam a Jalsovszky Ügyvédi Iroda blogjában: https://jalsovszky.com/blog/a-taggyules-is-meggondolhatja-magat. Szakmailag elfogadható-e a cikk, mely szerint, ha most, 2019. márciusban újra összehívjuk a taggyűlést, és a tagok megszavazzák a 2018. évi osztalékkifizetést, akkor ily módon a számviteli törvényt nem sértem, és ha nincs az osztalékkifizetésnek más akadálya, akkor kifizethetjük az osztalékot 2019. évben? Segítségüket előre is megköszönve várom válaszukat.

Osztalékdöntés születhet-e a beszámolótól függetlenül? Kérdés

Születhet-e a beszámoló elfogadása (03. 31) után fél évvel 10. 31-én (09. 30-ai évközi mérleg alapján) osztalékról szóló taggyűlési határozat? Illetve kérdés, hogy ha a 10. 31-ei taggyűlési határozatot csak osztalékelőlegként tudjuk kezelni, akkor 2019. január 1. és március 31. között hogyan lehet jogszerűen osztalékelőleget kifizetni, hiszen évközi beszámolót még nem tudunk készíteni, mert előző évi adatunk sincs? Vagy ilyenkor a 10. 31-én (évközi beszámoló alapján) elfogadott osztalékelőleg-döntésből a még ki nem fizetett összeg kifizethető osztalékelőlegként (szja szempontból már 2019-es előlegként)?

Taggyűlési határozat közzététele Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2018. március 05-én ugyanebben a tárgyban feltett kérdésre adott válaszával kapcsolatban lenne kérdésem. Közzétenni egy határozatot lehet. Ha az osztalékfizetésről külön határozat született, azt hol, mikor, hogyan teszem közzé? Köszönöm válaszát.

Tagi jövedelemkivét Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. nyugdíjas tagja havi tagi jövedelmet vesz ki, és szeretne egy egyszeri nagyobb összeget kivenni szintén tagi jövedelemként, euróban. Azt szeretném kérdezni, hogy ez lehetséges-e, gondolom, kell hozzá taggyűlési határozat, és mivel nyugdíjas, ugyanúgy nem kell fizetni utána szochót? Köszönöm szépen!

Megismételt döntés az osztalékfizetésről? Kérdés

A társaság 2006-ban adózott eredménye és likviditási helyzete alapján osztalékfizetésről döntött, amelyet az alapítókkal szembeni kötelezettségként tart nyilván. A kifizetés időpontjában a társaság likviditási helyzetében váratlanul kedvezőtlen fordulat következett be, amely miatt az osztalék kifizetésére a belátható jövőben nincs remény. Jogszerűnek tekinthető-e, ha a társaság tulajdonosai a korábbi – osztalékfizetésről szóló – döntésüket egy újabb taggyűlésen úgy módosítanák, hogy mégsem kerül sor a korábbi döntés végrehajtására, azzal, hogy az előírt osztalékot az eredménytartalékba helyeznék?

Osztalék, illetve osztalékelőleg Kérdés

Kft. 2014. decemberben osztalékot szeretne fizetni 3 millió forintot, erről a 2013. évi beszámolóban a tagok nem határoztak. 2014 beszámolójában 950 ezer forint nyeresége van, a kft.-nek, az eredménytartaléka 7 millió 159. ezer forint, a jegyzett tőkéje 500 ezer forint, a pénztárban van elegendő pénz. Ilyen esetben osztalékról vagy osztalékelőlegről beszélünk? Ezt eddig úgy csináltam, hogy a társaság vett ki év közben osztalékot, befizette az ehót és az szja-t, majd a beszámolónál készült taggyűlési határozatban szerepelt, hogy mennyi osztalék lett az adott évben kifizetve, de előre nem határoztak az osztalékról. Ez így jó volt? Kérem segítségüket, mert tanácstalan vagyok, hogy mit hogyan csináljunk.

Ki nem fizetett osztalékelőleg Kérdés

2014. évben a taggyűlés osztalékelőleg kifizetéséről döntött. A kifizetés csak részben teljesült. Kifizethető-e 2015. évben (a saját tőke lehetővé teszi), vagy új, közbenső mérleg és taggyűlési határozat szükséges? Mi a teendő a ki nem fizetett, de jóváhagyott osztalékelőleggel? Köszönöm: Mikro

Cégből kilépő tag 2. Kérdés

Tisztelt Dr. Szeiler Nikolett! Köszönöm szépen a válaszát. Azonban szeretném pontosítani a kérdésemet. Ha a társasági szerződésben le van írva konkrétan, hogy az eredmény a tagok között a törzsbetétek arányában oszlik meg, az alábbiak szerint: "A" személy 50 %, "B" 40%, "C" 10%, ebben az esetben is elég a taggyűlési határozat, hogyha nem ilyen arányban szeretne a cég osztalékot fizetni? Nem kell módosítani a társasági szerződést? Válaszát köszönöm. Tisztelettel: P. Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close