26 találat a(z) túllépés cimkére

Szabadság túllépése Kérdés

Bérbeadás – alanyi mentes értékhatár túllépésével Kérdés

Egyszerűsített végelszámolás Kérdés

Pénzforgalmi áfa értékhatárának átlépése Kérdés

Több munkáltatónál létesített munkaviszony Kérdés

Katáról átalányadóra áttérés Kérdés

Katások: ez a különbség a 12 milliós alanyi adómentesség, illetve a 12 milliós bevételi határ között Cikk

A legtöbb katát választó adózó nincs tisztában azzal, hogy mi a különbség a 12 millió forintos áfa alanyi mentesség és a 12 millió forintos kata bevételi határ között, pedig ha ezt az értékhatárt megközelíti és nem figyel, komoly problémája lehet. Cikkünk ennek elkerülésében igyekszik segítséget nyújtani.

Áfa: alanyi mentesség választása Kérdés

Tisztelt Cím! Az egyéni vállalkozó 2017. májusban alakult alakulásnál alanyi mentességet választott az áfa tekintetében. 2017-ben átlépte az értékhatárt, ezért áfás lett. A kérdésem az lenne: a 2019.évre választhatja újra az alanyi mentességet?

Alanyi mentesség: értékhatár átlépése az áfában Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem mind az áfatörvény 85. paragrafus (1) bekezdése szerinti egészségügyi szolgáltatást, mind az áfatörvény 86. paragrafus (1) bekezdés szerinti pénzügyi tevékenységet végez, valamint ezek mellett fodrász tevékenységből is van bevétele. Év elejétől az összes bevétele (a három tevékenységből összesen) meg fogja haladni a 8 millió forintot év végéig. Úgy értelmeztem az áfatörvényt, hogy csak akkor lesz áfa fizetésére kötelezett, ha a fodrászatból származó bevétele haladja meg a 8 milliót, függetlenül a másik két tevékenységétől. Köszönöm válaszukat

Áfa be nem adott bevallások után Kérdés

Most kaptam egy céget, melynél az előző könyvelő 2016-ban átvette az anyagot és a fizetést, de nem adott be bevallást. A cég 2016-ig alanyi áfamentes volt, de mivel pénztárgépet üzemeltetett, és a számlatömb tőpéldányai rendelkezésre állnak, túllépte az értékhatárt, átment áfásba. Jó-e a következtetésem, hogy semmi adatmódosító nem lett leadva, ezért 2017, 2018. évek vonatkozásában szintén áfaalanynak minősül?

Áfa alanyi mentesség megszűnése utáni bevallási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni az áfabevallást érintő kérdésben. Adott egy gazdasági társaság, mely élt az alanyi mentesség választáságnak lehetőségével, de év közben túllépte a megengedett 8 millió forintos bevételi értékhatárt. Ebben az esetben ugye a következő számlát már áfásan kell kiállítania? A kérdésem az lenne, hogy a bevallási kötelezettsége miként alakul? Köszönöm!

Adószankció - mégis kiszabhatja a NAV? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Kfv.I.35.760/2016/6. számú ügyben a Kúria úgy döntött, hogy – figyelemmel az 5/2017.(III.10.) AB határozatra – határidő túllépése esetén az adóhatóság nem szankcionálhatja az adózót. A konkrét ügyben egy elsőfokú határozat meghozatalakor esett késedelembe az adóhatóság. Kérdés: ha az adóhatóság ugyan időben meghozza az elsőfokú határozatát, de az ellenőrzés határidejét jelentősen túllépi (például 90 nap helyett 360 nap alatt fejezi be az ellenőrzést, azaz a megbízólevél kézbesítésétől a jegyzőkönyv elkészítéséig közel egy év telik el), továbbá a jegyzőkönyvet az elkészültét követően 2 hónap múlva postázza, akkor ezek közül valamelyik (akár mindkettő) határidő túllépése esetén sem szankcionálhat a NAV? Kérem, sorolja fel, hogy a Kúria döntése nyomán milyen szankciókat (adóbírság, mulasztási bírság, késedelmi pótlék, késedelmi kamat stb.) nem szabhat ki az adóhatóság, határidő túllépése esetén! Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Cafeteria-túllépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét kérném abban, hogy amennyiben egy kolléga munkaviszonya megszűnik, és túllépi a munkáltató által biztosított időarányos cafeteria-keretét, de a rekreációs keretösszegen belül marad, milyen jogcímen, vagy módon tudjuk visszavonni a számára például a SZÉP-kártyán kifizetett többlet juttatást? Ez azért következhet be, mert SZÉP szállás esetén megengedjük az időarányos keret túllépést azért, hogy a munkavállalók "nyaralásra" fordíthassák az ott igényelt összeget és ne kelljen havonta összegyűjteni a rá szánt keretet. Bruttó módon állapítjuk meg a kereteket, a dolgozó a nettó juttatásban részesül. Önellenőrzéssel kérhető vissza a túlfizetés járuléka?

Áfagyakoriság határérték túllépése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes vállalkozás 10.12-ei teljesítésű számlával átlépte a 8 millió forint bevételt, igy a számlát áfásan állította ki, az áttérés tényét az adóhatóságnak bejelentette. Mikor kell először és milyen áfabevallast benyújtania? Éves, negyedéves vagy havi lesz-e az első bevallása, vagy értéktől független? Köszönöm

Kiva: bevételi határ túllépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2014 óta a kiva szerint adózó társaság 2016. november hónapban túllépte az 500 millió forint bevételi összeghatárt. Ebben az esetben mikor kell áttérnie társasági adó alá? Tekintettel arra is, hogy a Katv. módosítása miatt 2017-től a kiva adózás 1 milliárd forint bevételi összeghatár túllépése esetén szűnik meg. Válaszát előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink