50 találat a(z) törlesztés cimkére

Készfizető kezesség Kérdés

Tisztelt Cím! A kft. egyik tulajdonosa mint magánszemély tartozik egy másik magánszemélynek. Nemfizetés miatt most egy új megállapodást kötöttek, melyben kölcsönvevő adós, a kft. egyik tulajdonosa kölcsönadó a másik magánszemély és készfizető kezesként belépett a kft. Az új megállapodásban szereplő időpontra sem tudott fizetni a magánszemély a kölcsönbeadónak, ezért a kft. készfizető kezessége lép érvénybe, mely szerint havonta fizet a kft. a kölcsönbeadónak. Helyes-e ez az eljárás? Milyen adóvonzata van a kft.-nél és a magánszemélynél? Mi a helyzet akkor, ha ezt a törlesztőt, amit a magánszemély tag helyett fizetett ki a kft., a magánszemély tag később megfizeti a kft.-nek? Erre külön kölcsönszerződést kell kötni a magánszemély tag és a kft. között? Mi a helyzet akkor, ha a kölcsönvevő magánszemély tulajdonos mellé az új megállapodásban a férj is belép mint kölcsönvevő, aki nem tulajdonosa és nem is alkalmazottja a kft.-nek? Hogyan, miként kell ezt a készfizető kezesség alapján fizetett részleteket könyvelni kft.-ben? Nagyon szépen köszönöm a válaszukat előre is és szeretném ha kérdésenként válaszolnának a feltett kérdésekre. Polyák Márta 70-3872719

Lakáshiteltörlesztés cégből munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünket megkereste az egyik hitelintézet, hogy a hatályos jogszabályok szerint a cégből fizetheti a dolgozók lakáshitel törlesztését. Valóban adómentes ez mind a munkáltató, mind a magánszemély részére? Adható úgy, hogy csak azoknak a dolgozóknak, akiknek van lakástörlesztésük, akinek nincs, az pedig nem kap semmit? Vagy csak cafeteria elemként adható? Köszönöm szépen a tájékoztatásukat!

Bt. kültag lakáshitel-törlesztés támogatása Kérdés

A kültagok dolgoznak ugyan néha a bt.-be, de jövedelmet nem vesznek ki, van főállásuk. Adható-e nekik lakáshitel-törlesztési támogatás?

Lakáshitel-törlesztés munkáltatói támogatásánál ezekre kell ügyelni Cikk

Munkavállalója lakáshitelének törlesztését támogatná a munkáltató. Arról érdeklődött, milyen szabályokat kell figyelembe vennie. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Svájci frank alapú beruházási hiteltörlesztés következménye Kérdés

Közúti árufuvarozást végző társaság a svájci frank alapú hitelből megvásárolt tehergépkocsiját értékesítette. Az árfolyamkülönbözet-számlán így egy elég magas, tartozás jellegű összeg (8 miilió forint) maradt. Mivel tárgyi eszköz már nincs, a hitelt kifizette, a devizaszámláját megszüntette, kérdésem az, hogy ezt az árfolyamkülönbözetet csak a 87-es számlával szemben rendezhetem, vagy van-e más lehetőségem? Gondolok itt az eredménytartalék számlára is, mivel az jelentős (16 millió forint). Ha lehetséges, sürgősen kérem válaszukat, és köszönöm szépen!

Adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság átvállalta munkavállalójának lakáshitel-törlesztését februárban. A munkavállaló korábban lakást vásárolt, erre vett fel hitelt. Felújítás, önerős hozzáépítés, bővítés nem történt. A törlesztő részleteket azóta a gazdasági társaság havonta fizeti a munkavállaló hitelnyújtó bankja felé. Milyen teendője van a munkavállalónak és a munkáltatónak? Ha több törvényes megoldás is létezik, melyik a legegyszerűbb, legkevésbé bürokratikus? Segítségét előre is köszönöm!

Fundamentahitel-törlesztés támogatása cafetériában Kérdés

Munkáltatóként lakáscélú hitel törlesztési támogatásban szeretnénk részesíteni munkavállalónkat. Fundamenta lakáskasszával kombinált FHB lakáshitelt vett fel lakásvásárlásra. Az FHB-rész letelt, jelenleg már csak a lakáskasszának fizet, mert a lakáskassza kiváltotta a FHB-hitelt. Adhatunk a munkavállalónak cafetériában hiteltörlesztési támogatást? Fundamentahitel megfelel lakáscélnak ?

A munkáltató adómentes lakáshitel támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kaphat-e lakáshitel-törlesztéshez adómentes támogatást a kft. ügyvezetője, aki heti 2 órában, munkaviszony keretében látja el az ügyvezetői teendöket? Várom tisztelettel válaszát!

Törlesztési könnyítést kaphatnak a görögök Cikk

Görögország államadósságának elengedéséről nem lehet szó, de törlesztési könnyítésekről lehet tárgyalni, ha az athéni vezetés teljesíti az újabb nemzetközi hitelprogramra vonatkozó vállalásait – mondta a német kancellár vasárnap.

Adómentes munkáltatói támogatás végtörlesztés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2011. december 27-én lakáshitelének végtörlesztéséhez adtunk a munkavállalónak 4 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Szeretném megkérdezni, hogy a mostani szabályozás értelmében az 5 milliós értékhatárba bele kell-e számítani ezt a 4 milliós támogatást, és így csak 1 millió forintot kaphat, vagy megkaphatja a teljes maximális összeget, az 5 millió Ft-ot? Tisztelettel várom válaszukat! Soltész Istvánné

Munkáltatói támogatás lakáshitel törlesztésére Kérdés

Tisztelt Cím! Rengeteg cikk jelent már meg a témában, viszont van néhány olyan kérdés, amelyek nyitva maradtak számomra. Kérem segítsenek ennek megválaszolásában: 1. Azt olvastam, hogy nem kell vizsgálni, hogy a házastárs kapott-e ilyen támogatást. Ez azt jelenti, hogy egy 30 milliós ingatlanvásárlás esetén, mindkét együttköltöző élettárs kaphat 5-5 millió forintot, külön-külön a saját munkáltatójától? 2. Ha havonta, 5 éven keresztül hiteltörlesztésre adja a munkáltató a támogatást, mikor kell vizsgálni a feltételeket? Elég a legelején, vagy minden évben vizsgálni kell? 3. A méltányolható lakásigénynél csak a szobaszámot kell vizsgálni? Például azt nem, hogy az 5 éven belül eladott ingatlanvételárat be kell forgatni? Vagy azt, hogy a nagyszülők rendelkeznek-e ingatlantulajdonnal? 4. A hiteltörlesztési támogatásnál úgy igazolja minden évben a munkavállaló a törlesztést, hogy például nyit egy technikai alszámlát és odautaltatja a bankhoz a munkáltatóval a támogatást? Év végén pedig kér egy kivonatot az alszámláról? Más igazolásra nincs is szükség a munkáltató számára? 5. Ami végképp elbizonytalanít, hogy milyen jogcímen adható a támogatás? Az éves egyszeri prémium helyett nem. Ha a munkáltató rendkívüli béremelést felajánl, de a munkavállaló inkább azt kéri, hogy törlesztési támogatás formában kaphassa, az sem járható? Milyen feltételeknek kell megfelelni és hogyan ahhoz, hogy egy ilyen támogatás folyósítható legyen? Azt is olvastam, hogy nem kell cafeteria-szabályzat, de akkor mi kell?

Munkáltatói lakáshitel törlesztési támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítványunkban munkaviszonyban dolgozónak szeretnénk lakáshitel törlesztéséhez támogatást adni, Milyen feltételeknek kell megfelelnie, és milyen dokumentumokat kell kérni tőle, hogy az adómentes támogatást megkaphassa? A házastársa mellékfoglalkozású jogviszonyban van nálunk, ő is megkaphatja-e a lakáshitel törlesztéshez a támogatást?Tisztelettel: Géczi Sándorné

Életbiztosítással kombinált lakáshitel támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. az alkalmazottjának szeretne lakáscélú támogatást adni. Szeretném megerősítését kérni a számításokban: 1).Vételár megállapítása A lakás 1/3-át a munkavállaló 2004-ben vette meg 2,8 milliió forintért. A lakás vételára adásvételi szerződés szerint 8,4 millió forint volt. Az ingatlan másik 2/3-át 2007-ben megvásárolta 6 millió forintért. Ehhez 5,8 millió forintnak megfelelő CHF lakásvásárlási hitelt vett fel. A vételár így 8,8 millió forint. Ennek 30 százaléka, azaz maximum 2,64 millió forint lehet az adómentes munkáltatói támogatás 5 év alatt. 2). Mi minősül törlesztésnek? A felvett hitel törlesztése során a hitel 20 éves futamideje alatt csak a hitelkamatot és életbiztosítást kell fizetni. A tőketartozást a futamidő végén a biztosító fizeti meg. Havonta fizet 140 CHF kamattörlesztést, 40 CHF kezelési költséget, 18 CHF kockázati díjat és egy biztosítónak 18 ezer FT életbiztosítást (tőkefedezeti elérési életbiztosítás). 2012-től rögzített árfolyamon történik a díjak megfizetése. Ez jelenleg havonta 54 ezer forintba kerül. Úgy gondoljuk: havi 54 ezer forint utalható adómentesen, ilyen kombinált hiteltörlesztésre vonatkozóan nem találtam rendelkezést. Köszönöm válaszát

Munkáltatói lakástámogatás: az adómentességhez ezeket kell betartani Cikk

Milyen esetekben adhat adómentes támogatást lakáscélú hitel visszafizetéséhez, törlesztéséhez a munkáltató. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatót adott ki a feltételekről.

Támogatná dolgozója devizahitel-törlesztését? Így van rá lehetősége Cikk

Adhat-e a gazdasági társaság tagjának vagy munkavállalójának devizahitel törlesztésére támogatást? Olvasónk kérdésére Surányi Imréné adószakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs