30 találat a(z) térítés cimkére

Bérlet térítés Kérdés

Cégtelefon továbbszámlázás nélkül? Kérdés

Útiköltség-térítés megbízási jogviszonyban Kérdés

Szemüveg kormányrendelet alapján Kérdés

Osztalék Kérdés

Egy kft. jegyzett tőkéje 8000 ezer Ft, a társaságnak két magánszemély tulajdonosa van, 50-50%-os üzletrésszel. Az egyik tulajdonos az üzletrészéből 3000 ezer Ft névértékű részt elad a gazdasági társaságnak 16 000 ezer forintért. A társaság a visszavásárolt üzletrész könyvelésében nyilvántartja 16 000 ezer forint értéken. 
A társaság egy éven belül a visszavásárolt 3000 ezer Ft névértékű üzletrészt a tagoknak törzsbetéteik arányában térítés nélkül átadja a Ptk. 3.175 § (3) bekezdésének előírása alapján (törzstőke-leszállítás). 

A társaságnál vagy a magánszemélyeknél a térítés nélkül kapott üzletrész után keletkezik-e adófizetési kötelezettség, illetve szocho? Köszönöm a segítséget!

Saját gépkocsi útiköltség-térítése alkalmi munkásnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Időseket gondozó szociális intézményben esetenként alkalmi munkavállalókat szoktunk alkalmazni betegszállításra. Az időseket az alkalmi munkavállaló a saját gépkocsiján viszi be a legközelebbi városi kórházba a szükséges orvosi vizsgálatokra. Kérdésünk az, hogy milyen módon téríthetjük meg az utazási költséget? Kiküldetés elszámolásban lehet adómentesen fizetni? Az alkalmi órabérbe nem tudjuk beépíteni az úti költséget, hiszen nem tudjuk előre, hogy hány órát fog igénybe venni az aznapi út. Az idősotthonnak van szolgálati autója, de nem szeretné az intézményvezető odaadni egy "külsős" munkavállalónak a drága autót. Előre is köszönöm segítségét.

Munkásszállás és adózás 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Ügyfelem az építőiparban végzi tevékenységét. Az Ukrajnából származó dolgozóinak lakhatását szeretné megoldani! Ezért egy magánszemélytől családi házat vásárolt. Az ukrán dolgozókat ebben a családi házban szeretné elszállásolni, amit terv szerint a dolgozók térítés nélkül munkásszállásként használhatnának! A közüzemi díjakat és a fenntartással kapcsolatos számlákat a munkáltató fizetné. Kérésem: A fentiek alapján kérem, hogy szíveskedjenek bemutatni, hogy mire kell figyelni az adótörvények alkalmazásakor különösen a személyi jövedelemadó, a társasági adó és az általános forgalmi adóra vonatkozóan! Köszönettel várom válaszukat ! Üdvözlettel:W.Andrea

Jogi személy tulajdonosnak térítés nélkül juttatott részesedés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egyik magánszemély tulajdonosától visszavásárolt részesedést. Ezt aztán a többi tulajdonos térítés nélkül, részesedésük arányában megkapta. A magánszemély tulajdonosok adó- és járulékkötelezettsége bevallásra és befizetésre került. A jogi személy tulajdonos a kapott részesedést pénzügyi bevételként elszámolta. Kérdésem, hogy a jogi személy tulajdonos ezt a bevételt a 1829-es bevallásban adóalap-csökkentő tételként figyelembe veheti-e? Segítséget előre is köszönöm!

Térítés nélkül nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Cím! Társaságunk 100 százalékban önkormányzati tulajdonú társaság. Cégünk sportlétesítmények üzemeltetésével is foglalkozik. A sportlétesítmények az önkormányzat tulajdonát képezik, üzemeltetésre átadásra került a társaságunknak. A bérbeadásból származó bevétel a társaságunkat illeti meg, így az üzemeltetés költségeit is a társaságunk vállalja. A képviselő testület döntött, hogy a gazdasági társaságunk térítésmentesen biztosítsa a sportlétesítmények használatát a sportegyesületek részére. A kérdésünk az alábbiak: Társasági adó vonatkozásában hogyan kell eljárni? Kell-e számlát kiállítani az egyesületek részére? Költségek áfája levonható-e? Válaszukat köszönjük. Tisztelettel: Baricsa Henriett számviteli vezető Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. Emailcím:[email protected] Tel.:30/9636025

Bérlet adózása 2019.01.01-től Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bérlet adózásával kapcsolatban kérném segítségét. Adott egy cég, ahol a leendő munkavállaló budapesti lakos és Budapestről jár dolgozni Dunaharasztiba a cég székhelyére. Munkába járással kapcsolatosan budapesti BKK bérletet és Volán bérletet vásárol. Kérdések: 1. Jól gondoljuk, hogy a munkáltató megtérítheti mindkét bérlet 100 százalékát? 2. 2019. 01. 01-jétől melyik bérlet (vagy mindkét bérlet) után kell bérként adózni? Egyáltalán ebben az esetben felmerül az adófizetési kötelezettség? 3. Adózás szempontjából az adó alapja a bérlet ára, vagy azt kell nettó jövedelemnek tekinteni, és lényegében azt kell "felbruttósítani"?

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Munkaviszonyban foglalkoztatott saját jogú nyugellátásban részesülő személyre 2019. 01. 01-jétől nem terjed ki az 1997. évi LXXX. törvény szerinti biztosítási kötelezettség. Értelmezésem szerint az a nyugdíjas, aki egyben munkavállaló is, valóban csak szja-t fizet (és a munkáltató sem fizet utána semmit), cserébe azonban minden nyugdíjemelésből kimarad, és baleseti ellátásra sem jogosult. Tehát ha balesetből eredő egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe, akkor annak költségeit meg kell térítenie. Amennyiben az egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizeti, azzal jogosulttá válik az egészségügyi szolgáltatásra. Kérem a leírtak alapján véleménye megadását. Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Alkalmazottnak megtérített víz-, gáz- és villanyszámla elszámolása és adózása Kérdés

Alkalmazottnak a cég fizeti a víz-, gáz- és áramdíjat a lakásban, ahol lakik. Hogyan kell ezt elszámolni, elég reprezentációként vagy bérként, lehet-e áfát visszaigényelni?

Útiköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nonprofit szervezet önkéntesként foglakoztat magánszemélyt. Az önkéntes nem kap a szervezettől bért, de útiköltség-térítést (vonat, busz) szeretnének adni a különböző városokban történő kiutazás miatt. Megoldható hogy útiköltség-támogatásban részesüljön az önkéntes, ha igen, adható neki 100 százalék térítés? Illetve a szervezetet milyen költségek, járulékok megfizetése terheli az útiköltség térítés után? Köszönöm válaszát.

C kategóriás képzés díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autómentéssel foglakozó vállalkozás munkavállalójának szeretné kifizetni a C kategóriás jogosítvány díját, mert olyan tehergépkocsit szállító gépet vásároltak, ami csak ezzel vezethető. Van bármilyen adófizetési kötelezettségük ez után? Köszönettel: Ibolya

Kiküldetési rendelvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk a tulajdonában lévő N1G járműkategóriába tartozó gépkocsijával kiállításra szállította tenyészállatát. A kiállításszervező megtérítené a szállítási költségét. Ebben az esetben írható kiküldetési rendelvény, vagy milyen feltételekkel, költségigazolással tudjuk megtéríttetni a szállítási költséget? (Együttes tömeg: 3270 kilogramm, saját tömeg: 2241 G: terepjáró tehergépkocsi 3,5 tonna össztömegig, ülések száma vezetővel: 5 hengerűrtartalma: 3198 cm3.) Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyházból egyesület – ingatlanok

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs