11 találat a(z) táppénzjogosultság cimkére

Amikor a táppénzjogosultság lejár: mit tehet a munkavállaló, az egyéni és a társas vállalkozó? Cikk

Mi történik, ha valaki tovább beteg – ebből kifolyólag keresőképtelen –, mint amennyi időre táppénzre jogosult? Mi a teendő munkavállaló esetében, mit kell tennie a munkáltatónak, illetve az egyéni és a társas vállalkozóknak? Cikkünk a fenti kérdéseket járja körbe.

Táppénzjogosultság Kérdés

Többes munkaviszony – táppénzjogosultság Kérdés

Táppénzjogosultség Kérdés

Táppénzelőzmény – "7"-es kód Kérdés

Csed Kérdés

Egyéni vállalkozó rokkantsági ellátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk táppénzjogosultsága pár héten belül lejár. Állapota miatt rokkantsági ellátásra, esetleg rehabilitációs ellátásra lesz jogosult. A feltételekből azt a következtetést vontuk le, hogy a megállapítás időpontjában kereső tevékenységet nem folytathat. Egyéni vállalkozásában jövedelmet nem vesz ki, 36 órás munkaviszony mellett végzi jelenleg a tevékenységet. Az 58-as bevallást rendszeresen küldjük, részére e jogviszony alapján táppénz megállapítására is sor került. Munkaviszonyát főállásában a foglalkoztató az OEP által közölt időpontban megszünteti. Az egyértelmű, hogy mindkét ellátás mellett csak úgynevezett főállású vállalkozó lehet, a jövedelmi korlátokat is számításba véve. Kérdésünk a következő: Megállapítható-e részére bármelyik ellátás úgy, hogy az egyéni vállalkozói jogviszonya a kérelem benyújtásakor fennáll? Ha nem, akkor milyen lehetőségei vannak ebben az esetben? Köszönettel: Mlinár Jánosné

Táppénzjogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló 2019. 07. hótól táppénzen van, a munkaadója 2019. 12. 31-ével megszünteti a jogviszonyát, mivel beszünteti a tevékenységet, amelyben foglalkoztatta. Az a kérdésem, hogy a munkavállaló továbbra is jogosult-e a táppénzre, mivel dolgozni még nem tud? Amennyiben már nem jogosult táppénzre, akkor a 45 nap letelte után kell fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Válaszukat előre is köszönöm.

Tb-kifizetőhely tájékoztatása táppénzjogosultság lejártáról Kérdés

Kedves Mária! Köszönöm a http://adozona.hu/kerdesek/2018_4_9_TB_kifizetohely_tajekoztatasa_tap_auy kérdésre adott módosított válaszát! Még azt szeretném tisztázni, hogy ugyanez a kötelezettség fennáll-e, ha a betegség ideje alatt a munkavállalónak felmondanak? A táppénzt továbbra is a munkáltatónál működő tb-kifizetőhely folyósítja és az 1 éves táppénzre való jogosultság lejárta után kezdődik a munkavállaló felmondási ideje. Milyen következményekkel jár a kifizetőhely esetében, ha sem a munkavállalót, sem a táppénzes igazolást kiállító orvost erről nem tájékoztatta? Mit tegyen a munkavállaló, ha számítása szerint hamarosan lejár az 1 éves periódus és a felmondó levél szerint az ezt követő napon el kell számolnia a munkáltatóval, de ennek pontos idejéről és módjáról sem kapott tájékoztatást? Mi van, ha a munkavállaló nem jól számolt? Nagyon köszönöm mielőbbi válaszát!

Táppénz Kérdés

Lányom 17 év svájci tartózkodás után 2016. július 31-ével felmondta munkaviszonyát és hazajött. Itthon 2016. szeptember 5-én munkába állt 600 000 forintos bruttó bérért (nettó 399 000). Jelenleg a cég felszámolás alatt van. Az első turnus június 30-án fejezi be a munkát. Lányom 1 hónap végkielégítést kap. Tehát, ha belekerül az első turnusba, július 31-én lejár a munkaviszonya. Érdemes-e kérni ebben az estben, hogy szeptember 5-éig tartsák meg? Számít a táppénznél, ha 1 éves a munkaviszonya szerintem. Azért fontos, mert 40 éves és az orvos szerint 99%, hogy beültetéses babája lehet, mert már Svájcban súlyos beteg lett. Akkor viszont biztos az azonnali táppénz. Ha munkanélküli lesz, akkor már nem mehet táppénzre, mert nem munkaviszony. Még az lehet, hogy azonnal munkába áll, ha felmondanak neki? Azt sem tudom, hogy a végkielégítés alatt kell-e dolgozni, vagy lehet felmentést kapni munkavégzés alól? Továbbá a szabadság hogyan számít, hosszabbítja a munkaviszonyt? Remélem, mindent jól fogalmaztam és kapok önöktől tanácsot. Köszönöm és üdvözlöm önöket!

Táppénzjogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-be, amely jelenleg nem üzemel, be van jelentve tagi jogviszonyba az ügyvezető. A kft. nem fizeti a járulékokat kb. 2 éve, tehát jelentős NAV-tartozással rendelkezik. A tag táppénzre került. A kérdésem, hogy ilyen esetben, amikor nincsenek fizetve a járulékok, jogosult-e táppénzigénylést benyújtani az egészségbiztosítási pénztár felé? Nem szeretnénk, ha esetleg visszafizettetnék vele a kapott táppénzt. A nyugdíjalapjába úgy tudom, nem számít bele, ha nem fizeti tagként a járulékot, de a táppénzre nem tudom, mik a szabályok. Várom válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ekho heti 10 órás munkaviszony mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Készpénzfizetés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5