9 találat a(z) sztornószámla cimkére

Nyíltvégű lízing Kérdés

Nem teljesült számla sztornózása Kérdés

Garanciális probléma miatti számlasztornó Kérdés

Tisztelt Szakértők! Webáruházat működtető cég értékesítései után bizonyos értékcikkekre szavatosságot, garanciát vállal. Mi a helyes eljárás, ha 2020-ban visszahoznak egy tételt garanciális probléma miatt, és az áru kicserélésre már nincs mód, mert nincs ilyen tétel készleten? A vevő kéri a pénz visszafizetését. A számla sztornózásra kerül, a teljesítési időpont ilyen esetben az a nap, amikor visszahozzák a hibás árut? Hogyan kezelem áfában? Köszönöm válaszukat!

Előlegszámla: mi lesz az áfával, ha befuccsol az üzlet? Cikk

Hogyan kell sztornózni az előlegszámlát, ha meghiúsul az üzlet, és az eladó visszafizeti az előleget; áfás vagy áfamentes az előleg visszafizetése – feszegeti kérdésében olvasónk. dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

2015-ös árbevétel sztornója 2016-ban Kérdés

Tisztelt Szakértők! 2015-ben eladásra került az áru. A számlát kiállították, az ellenértéket kifizették. A vevő visszahozta decemberben az árut, az árát visszautalták neki még decemberben. A számla kiállítása viszont 2016. januárban történt, de a decemberi visszautalás dátuma a teljesítés időpontja. Tehát, amit 2015-ben lekönyvelek: a számla az eladásról (T311-K91,K467), a számla vevő általi kiegyenlítése (bank-vevő), majd az ellenérték visszautalása a vevőnek (K – bank, T – vevő). 2016-ban tudom a sztornószámlát könyvelni (a kiállítás és áfa miatt), de el kellene határolni az árbevétel-csökkenést 2015-re, illetve az árbevétel "nem csökkentést" 2016-ra. Ennek a helyes megoldását keresem, és ebben kérnék segítséget, melyet előre köszönök! Tisztelettel: Kerékjártóné

Téves sztornószámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi probléma megoldásához kérem segítségét. Egy számla tévesen lett kiállítva, így sztornózni szerettük volna, viszont a program a 2014. évi számláknál állt, és tévesen a tavalyi, ugyanolyan összegű számlát sztornóztuk. Ez a számla már egy rendezett tavalyi tétel. Kérdésem a következő: elegendő, ha jegyzőkönyvet írunk a sztornószámla mellé, vagy újból ki kell állítani a számlát tavalyi adattartalommal? Mi ilyenkor a helyes eljárás? Köszönettel.

Behajtási költségátalány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Behajtási költségátalánnyal kapcsolatban az alábbi kérdésekben kérném segítségét, válaszait: – Külföldi vállalkozásoktól kapott számlák esetében is alkalmazni kell a behajtási költségátalány intézményét? Mi a teendő, ha nem adnak lemondó nyilatkozatot? – Hogyan kell eljárni a késett számlákkal, amiket a fizetési határidő lejárta után kapunk kézhez? A jogosulti késedelem kizárja a kötelezettit? – Káresemény alkalmával a javítási számla ellenértékéből a vevő csak az önrészt és az áfát fizeti, a többit a biztosító téríti. Ilyenkor csak a cég által fizetendő részre kell vizsgálni a határidőre való fizetést? – Egyes szolgáltató cégek (például Tigáz, E.On) nem adnak nyilatkozatot. Válaszuk szerint rájuk nem vonatkozik a Ptk. ezen paragrafusa. Valóban vannak olyan cégek, amelyek nem tartoznak a Ptk. kapcsolódó szabályozása alá? – Van még más is, akire nem vonatkozik a behajtási költségátalány szabálya? – Visszáru-/sztornószámlákra (visszatérítendő összeget tartalmaznak) is érvényes a szabályozás? Köszönettel: Rózsa Krisztina

Sztornószámla az áfabevallásban Kérdés

Kedves Szakértő! Ha a szállító sztornószámlát küld, és a helyeset is, mert elírás történt az eredeti számlában, a negatív összeget szerepeltetni kell az áfabevallás 31. sorában akkor, ha egy bevallási időszakon belüli mind a három számla? Az áfatörvény 153. §-a szerint, ha az adólevonási jog keletkezését követően változás áll be.... Én ezt úgy értem, hogy ha másik időszakot érint a számlahelyesbítés, akkor kell ide beírni. A könyvelő program automatikusan ide teszi. Köszönöm gyors válaszát.

Előző évi számla sztornózásának könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2013-ban kifizette az egyik alkalmazott mérlegképes oktatásának és vizsgáinak díját. A számlákat abban az évben lekönyveltük költségként. A vizsgán derült ki, hogy a tájékoztatás hiánya miatt alkalmazottunk nem mehet vizsgára, nem volt jogosult az előképzettsége miatt a képzésre. A dolgozó reklamált, a képző intézmény elismerte a hibáját. A 2013. évről szóló számlákra 2015. 03. hóban sztornószámlát küldött, az összeget visszautalta. Abban kérnék segítséget, hogyan könyveljük le a 2015. évben a sztornószámlákat? Köszönettel: Mo

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close