3 találat a(z) szolgáltatásnyújtás külföldre cimkére

Hibás számlák javítása, elmulasztott áfabevallások pótlása Cikk

Olvasónk a következőkről érdeklődött: „Egy évre visszamenőleg rosszul kiállított számlák (közösségen belüli és kívüli szolgáltatás nyújtása) és be nem adott áfabevallás/összesítő nyilatkozatok pótlására van-e lehetőség ilyen hosszú kimaradás után? Mi a legjobb, amit ilyenkor tenni lehet? Utólag javítani a számlákat, beküldeni az elmúlt hónapokra az áfabevallásokat és az összesítő nyilatkozatokat? Kūlön-külön, vagy volna lehetőség ezt egyszerre letudni egy-egy dokumentumon az egészet? (Katás, alanyi adómentes vállalkozó.)” A kérdésekre Bunna Erika adótanácsadó válaszolt.

Fordított áfa külföldi adóalany Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olasz adószámmal rendelkező társaság (megrendelő) részére belföldi kft. építési-szerelési munkát végez belföldön. A munka építésiengedély-köteles. A cég közösségi szolgáltatásra állította ki a számlát, ami véleményem szerint nem megfelelő. Viszont a kérdés az, hogy nem magyar adóalany a megrendelő, így egyenes áfás, vagy fordított áfás lesz a szolgáltatás? Válaszukat előre is köszönöm.

Külföldre szolgáltatás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném a segítségét az alábbi témában: Megbízóm fogtechnikai szolgáltatás keretében készít külföldi fogorvosok részére fogpótlást, hidakat. Ezek a porcelán és egyéb anyagból készített fogkoronák a végzett tevékenység jellegére tekintettel mentesek az áfa alól. Megbízóm általános szabályok szerint áfaalany. Más tagállamban értékesített fogtechnikai termékek után külföldi gazdálkodó – EU-s adószámmal rendelkező – jutalékot számít fel, amelyet megbízóm fizet a részére. Szeretném megkérdezni, hogy jól értelmezem-e az áfatörvény ide vonatkozó rendelkezéseit, és ezen közvetítői jutalék után megbízóm köteles áfát fizetni a saját tagországában, és köteles ezt, mint külföldről igénybe vett szolgáltatást adóalapként és fizetendő áfaként a saját áfabevallásában feltüntetni? 2015-től tervezzük, hogy alanyi adómentességet választ megbízóm, ebben az esetben hogyan alakul az EU-s tagországban adóalanyként nyilvántartásba vett külföldi szolgáltató közvetítői jutaléka utáni áfafizetési kötelezettség? Válaszát megköszönöm. Tisztelettel: Borsosné Pál Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Előlegszámla lejelentése a NAV felé

Kelemen László

adószakértő, jogász

Személy- vagy tehergépkocsi

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close