58 találat a(z) szociális szövetkezet cimkére

Szociális szövetkezet tagjának közreműködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéskörben kérném szakmai véleményét. Egy szociális szövetkezet tagja, akinek van máshol 36 órát meghaladó munkaviszonya, végezhet-e munkát a szövetkezetben személyes közreműködésként úgy, hogy nem köt sem munka/vállalkozási vagy egyszerűsített foglalkoztatási szerződést a taggal a szövetkezet. Amennyiben lehetséges a személyes közreműködés, akkor Ő is jogosult-e az szja-törvény alapján az adómentes jövedelem kategóriára például étkezési utalványra a minimálbér 25 százalékáig. Segítő válaszát előre is megköszönve.

Szaporodnak, mert pályázati pénzhez jutnak Cikk

Az elmúlt 4 évben több mint ezerrel nőtt meg a működő szociális szövetkezetek száma Magyarországon, ami elsősorban a számukra kiírt uniós pályázatoknak köszönhető, derül ki az Opten Kft. céginformációs adataiból. Ez a trend valószínűleg 2016-ban is kitart, mivel idén szeptemberben indul számukra a GINOP-5.1.3.-16 Társadalmi célú vállalkozások ösztönzése című európai uniós pályázat.

Szociális szövetkezet – nyugdíjas tisztségviselő utáni járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szociális szövetkezetnél vezető tisztségviselő váltás történt. Az új vezető tisztségviselő öregségi nyugdíjas. Az ő esetében kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni? Jövedelmet nem vesz fel. Válaszukat köszönöm!

Szociális szövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alakult egy szociális szövetkezet. Tagjai munkaviszony alapján végeznek személyes közreműködést, amelyért pénzbeli juttatást is kapnak.Szeretném megkérdezni, jól gondoljuk-e, hogy természetbeni ellátásra és nyugdíjra jogosultak lesznek, de pénzbeli ellátásra (táppénz, gyed) nem? Munkaidő-nyilvántartásra nem kötelezettek? Nem vonatkozik rájuk a minimálbér kifizetésének kötelezettsége? Válaszát köszönöm.

Szociális szövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nevezett szociális szövetkezet vezető tisztségviselője tagja a szövetkezetnek. 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik másutt. Vezető tisztségviselői teendőit ezért megbízási jogviszonyban látja el. Kérdésem: alkalmi munkavállalóként láthat-e el feladatokat ebben a szociális szövetkezetben, vagy sem? Várom mielőbbi válaszukat. Tisztelettel.

Szociális szövetkezet, iskolaszövetkezet tagjainak tb-je Cikk

Milyen közterheket kell leróni az iskolaszövetkezet és a szociális szövetkezet tagja után, s milyen tb-ellátásokra jogosultak ezek a személyek? Összefoglaltuk.

Átalakulás szociális szövetkezetből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van rá lehetősége egy szociális szövetkezetnek, hogy szövetkezetté átalakuljon? Ha igen, akkor annak mi a menete? Köszönöm válaszát!

Szövetkezet tagjának foglalkoztatása utáni járulékterhek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, tájékoztatni szíveskedjen, hogy egy szociális szövetkezet esetében milyen járulék- és adófizetési kötelezettsége van a szociális szövetkezetnek a tagjai után, ha a tag munkát nem végez a szövetkezetnél – amennyiben a szövetkezet tagjának 36 órát meghaladó munkaviszonya van más foglalkoztatónál – amennyiben a szövetkezet tagjának 36 órát el nem érő munkaviszonya van más foglalkoztatónál, illetve – amennyiben nincs a szövetkezet tagjának jogviszonya más foglalkoztatónál? Illetve hogyan alakul a fizetési kötelezettség (a három fenti esetet végigvéve), ha a tag munkát is vállal és jogviszonyt létesít a szövetkezetnél? Segítségét megköszönve.

Szövetkezet és vállalkozás kapcsolt viszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft. és egy szociális szövetkezet. A kft.-ben van egy ügyvezető (ő a vezető tisztségviselő) és egy cégvezető, akik a vállalkozást önállóan képviselik. A szociális szövetkezet vezető tisztségviseletét önállóan a kft. cégvezetője látja el. A tulajdonosi kör nem ugyanaz. Azt szeretném megkérdezni, hogy a kft. és a szövetkezet kapcsolt vállalkozásnak minősül-e? Válaszát előre is köszönöm.

Szociális szövetkezet igazgató elnökének jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szövetkezet alapító okirata nem mondja ki egyértelműen, hogy az igazgató elnök jogviszonyát milyen formában látja el. Tulajdonképpen nyitva hagyja a tagi jogviszony, munkaviszony, illetve a megbízási jogviszony közötti választás lehetőségét. Ilyenkor mi a teendő? A vezető tisztségviselő egy kft.-ben megbízási jogviszonyban látja el a feladatait, munkaviszonya nincs. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Segítségüket köszönettel! B. Ági

Szociális szövetkezet értékesítheti-e magánszemélyek termékeit? Kérdés

Szociális szövetkezet adventi vásárban értékesítené helyi termelők portékáit. A helyi termelők egy része őstermelő, azonban vannak magánszemélyek is közöttük. A kérdésem arra vonatkozna, hogy ez milyen feltételek mellett történhet? Előre is köszönöm a segítséget!

Szociális szövetkezet: kit foglalkoztathat, mennyi a közteher? Cikk

Olvasónk számos – foglalkoztatással és adózással – kapcsolatos kérdést tett fel az Adózónának. Juhász Tibor okleveles adószakértő válaszolt.

Szociális szövetkezetben alkalmazott foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. A szociális szövetkezetben csak tagok dolgozhatnak, vagy munkaviszony keretében alkalmazottak is. Ha igen, akkor azokat a járulékokat és adókat kell megfizetni, mint egy kft. esetében? A szociális szövetkezetnek lehetnek-e alvállalkozói? A szociális szövetkezet kötelezően áfaalany kell hogy legyen, esetleg választhat alanyi mentességet? Köszönettel: Kovács Magdolna

Kell-e beszámolót küldeni a céginformációs szolgálatnak 2014. évre? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szociális szövetkezetnek a tárolt cégkivonata alapján az alábbi adatok állnak a rendelkezésemre. 8. A létesítő okirat kelte 2014. december 18. Bejegyzés kelte: 2015.01.20. Közzétéve: 2015.01.23. Azt szeretném kérdezni, hogy a beszámolási kötelezettség melyik időponttól keletkezik, amit a céginformációs szolgálatnak kell megküldeni elektronikusan? 2014. évre is kell nullás beszámolót, vagy csak a 2015. évre? A NAV 2014. december 31-éig követelt egy nemleges áfabevallást. Megjegyzem, az ügyfelem azóta sem keresett fel könyveltetési szándékkal. Nem hozott még eddig egy számlát sem, csak az alapító okiratot adta ide. Segítségüket előre is megköszönöm. Tisztelettel: Mihály Gáborné

Szociális szövetkezet ingatlan vásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni. Adva van egy szociális szövetkezet, ahol hét szövetkezeti tag van, ebből egy fő az elnök, kettő fő vezetőségi tag. A tagok a szövetkezetben részjeggyel rendelkeznek. Bért senki nem kap a szövetkezettől. A tagoknak máshol van munkahelyük, azaz egy fő nyugdíjas közülük. Kérdésem, a szövetkezet tervezi,hogy magánszemélytől vásárol egy ingatlant, mely a szövetkezet 1/1 tulajdonába kerülne, ahol saját üzleti tárgyalások lebonyolítását is végezhetné. A szövetkezet a tagoknak és családtagjaiknak az év folyamán lehetőséget adna arra,hogy az ingatlant használhassák (igénybe vehessék) pihenésképpen. Azt szeretném megtudni,hogy a szövetkezetnek vagy a tagoknak van-e valamilyen fizetési vagy bejelentési kötelezettsége azokra a napokra amikor az ingalant használják? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs