88 találat a(z) szja-kedvezmény cimkére

Szálláshely-szolgáltatás Kérdés

Utólag is érvényesíthetők az szja-kedvezmények Cikk

A személyijövedelemadó-kedvezmények utólag, az szja-bevallásban is érvényesíthetők, amennyiben az érintettek 2023-ban nem kérték azok év közbeni érvényesítését – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

30 év alatti anyák szja-kedvezménye Kérdés

Példatárral segíti a NAV az szja-kedvezmények megértését Cikk

A Nemzeti adó-és Vámhivatal (NAV) a szja-kedvezmények alaposabb megismeréséhez példatárat tett ki honlapján ezzel is segítve azokat, hogy akinek a kedvezmények érvényesítése miatt szükséges a bevallástervezet javítása.

30 év alatti anyák szja-kedvezménye Kérdés

30 év alatti anyák kedvezménye, jogosultság vége Kérdés

Beruházási szja-kedvezmény haszonélvezeti joggal érintett ingatlan felújításakor Cikk

Egyéni vállalkozó beruházást hajt végre az üzlethelyiségében, ami a gyermekei tulajdonában van, de rajta van az egyéni vállalkozó magánszemély haszonélvezeti joga. Figyelembe veheti az 2353 szja-bevallás 13-05 lapján lévő 96. sorban szereplő „Beruházási költségként levonható összeg” adóalap-csökkentő tételt? – kérdezte olvasónk. Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Haszonélvezeti jog esetén beruházási szja-kedvezmény igénybevétele Kérdés

Fogyatékossági kedvezmény Kérdés

Minden, amit a tartósan betegek, fogyatékossággal élők szja- kedvezményéről tudni kell – II. rész Cikk

Cikkünk második részében a személyi kedvezmény visszamenőleges igénybevételének lehetőségére hívjuk fel azok figyelmét, akik jogosultságuk ellenére azt nem érvényesítették az utóbbi években.

Minden, amit a tartósan betegek, fogyatékossággal élők szja-kedvezményéről tudni kell – I. rész Cikk

A minimálbérrel arányosan nőtt a tartósan betegeket, fogyatékossággal élőket megillető, az adóalapból levonható személyi kedvezmény. Ám az adóbevallásokból kitűnik, hogy ezt a kedvezményt jóval kevesebben veszik igénybe, mint amennyien jogosultak rá, részben mert nincs adóköteles jövedelmük, sokan viszont nem ismerik az idevágó szabályokat, noha a kedvezmény már hosszú ideje érvényben van. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Szakképzési munkabér többes jogviszonyban – adókedvezmény Kérdés

Nyilatkozatok a jövedelem megállapításához: akár több évre is szólhatnak már, de figyelni kell, ha megszűnik a jogosultság Cikk

Közeledik a január havi bérszámfejtés. A munkáltató, a kifizető akkor tudja figyelembe venni a magánszemélynek járó szja-kedvezményeket, illetve az adóköteles tevékenységgel összefüggésben előreláthatóan felmerülő költségeket, ha a magánszemély nyilatkozik a kedvezményre való jogosultságáról, illetve a várható kiadásairól.

Akár folytatólagosan is igénybe vehetők az szja-kedvezmények Cikk

Már a januári fizetésük is magasabb lehet azoknak, akik a a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) által közzétett adóelőleg-nyilatkozatokat időben kitöltik. Ezek benyújtásával lehet ugyanis a munkavállalóknak rendelkezniük számos kedvezmény érvényesítéséről, így például a családi kedvezmény igénybevételének módjáról, vagy a 25 éven aluliak, illetve a 30 évnél fiatalabb anyák kedvezményéről is – közölte Izer Norbert az MTI-vel.

Új lehetőség az szja-kedvezményeknél Cikk

2024. január 1-jétől fontos adóalap-csökkentő kedvezmények akár folytatólagosan is igénybe vehetők, nem kell minden évben új adóelőleg-nyilatkozatot leadni a munkáltatónak, rendszeres bevételt juttató kifizetőnek – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakdolgozói bértámogatás

Széles Imre

tb-szakértő

Munkabér csökkentése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink