28 találat a(z) szja-kedvezmény cimkére

Négygyerekes szja-kedvezmény Kérdés

Szja-kedvezmények: példatárat adott ki a NAV Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új kiadványa a személyijövedelemadó-kedvezmények kiszámításában segít a családoknak, friss házasoknak, sokgyermekes édesanyáknak és a súlyos betegséggel küzdőknek.

Megszűnő munkaviszony: így érvényesíthető a négygyermekes anyák szja-kedvezménye Cikk

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése alapján a munkavállalónak kifizetett összegre nem vonatkozik az Szja tv. 29/D § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott korlátozás, és az ily módon teljesített kifizetés egészére érvényesíthető a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye – áll a 2020/2. Adózási kérdésben a nav.gov-hun.

Négygyermekes anyák szja-kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2020.0101-től hatályos, négygyermekes anyák szja-kedvezmény igénybevételéhez kell-e munkáltatónak igazolást bekérni a 12 éven keresztül fennálló családipótlék-jogosultságról? A munkavállaló már egy gyermek után sem jogosult családi pótlékra, hosszú évek óta. Válaszát előre is köszönöm.

60 éves nő négygyermekes szja-kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól értelmezem a négy gyermek után járó szja-kedvezmény lehetőségét, mely szerint 68 éves, munkaviszonyban álló nyugdíjas hölgy esetében is igénybevehető, aki 4 gyermeket szült 1970-1990 között – családi pótlékra az akkori szabályok szerint volt jogosult és csak a gyermekek nagykorúsága után vált el?

A hét legfontosabb tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról Cikk

A magyarok többsége már tudja, hogy idős korában nem hagyatkozhat majd csak az állami nyugdíjra, ugyanis ez sokaknak már ma sem elég a megélhetéshez, de 10–15 éven belül még nehezebb lesz a helyzet. Ezért annak, aki nem szeretné, hogy nyugdíjasként jelentősen csökkenjen az életszínvonala, muszáj félretennie az aktív éveiben. A nyugdíjcélú előtakarékossági megoldások közül az egyik legnépszerűbb a nyugdíjbiztosítás, amelynek legfontosabb jellemzőit az UNION Biztosító anyaga mutatja be.

Négygyermekes anyák szja-kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Három felnőtt gyermekem van, kettő sajnos a születést követő 1-3. napban elhunyt. Ha jól értelmezem a törvényt, jogosult leszek 2019. január 1-jétől az szja-kedvezményre. A gyermekeket saját háztartásban neveltük, családi pótlékot kaptunk utánuk. Elég-e a jogosultság igazolásához az elhunyt gyermekek születési és halotti anyakönyvi kivonata? Nem tudom bebizonyítani, hogy 1972. és 1976. években családi pótlék igénybevételére sor került-e. Ha emlékezetem nem csal, az élve született gyermekek után minden esetben fizették. Köszönettel: Mlinár Jánosné

Szja-kedvezmények rangsora Kérdés

2018. évi jövedelmek alapján szeretne a vállalkozó igénybe venni családi kedvezményt és az egyéni nyugdíjszerződés utáni kedvezményt. A vállalkozói kivétje után figyelembe veheti a családi adókedvezményt, és ingatlan-bérbeadásból származó bevételét terhelő szja is alapja e a kedvezmények igénybe vételének? Köszönöm válaszukat.

Súlyos fogyatékosság kedvezménye asztma esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy asztmás megbetegedés esetén jár-e a személyi szja-kedvezmény? Nem egyértelműek az ezzel kapcsolatos állásfoglalások számomra. Segítségét előre is köszönöm!

Önálló bírósági végrehajtó megszüntetése Kérdés

Önálló bírósági végrehajtó végrehajtói iroda alapítása miatt megszűnt 2016-ban. A 2012-es és 2013-as években kisvállalkozói kedvezményt vett igénybe, 2014-ben kizárólag üzemi célt szolgáló értékcsökkenés alá vont tárgyi eszköz nettó értékével csökkentette az adózás utáni jövedelmét. Kérdésem, hogy a fenti tételek hogyan érintik a 2016. évi szja-bevallását, illetve kell-e ezek után megszűnéskor fizetni? Kérdezném még, hogy a nullára nem leírt tárgyi eszközökkel megszűnéskor mi a teendő?

Szja-kedvezmények: gyakori kérdésekre válaszol a NAV Cikk

A személyijövedelemadó-kedvezmények igénybe vételével kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokból közölt összefoglalót az adóhatóság.

Adatlap 610. sora Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik kilépő munkavállaló adatlapját nem fogadja el az új munkáltatója, a 610. sor miatt. A dolgozó munkabére bruttó 111 000 forint január, február, márciusban. Áprilisban 10 572 forint. Az 1. sorában 343 572 forint bruttó bér szerepel. A dolgozó három gyermeke után családikedvezmény- és járulékkedvezmény-nyilatkozatot adott, 220 000 forintról. Ez alapján szja-kedvezmény és járulékkedvezmény is figyelembe vételre került a havi bérszámfejtésnél. A 610. sor összege 682 569 forint, benne van a járulékkedvezmény, méghozzá 50 847 forint járulékkedvezmény lett figyelembe véve, ami 6,667 szorzóval, 338 997 forint. Plusz az szja-alap 343 572 forint, összesen 682 569 forint alap, és ehhez 102 380 forint kedvezmény. Az új munkáltató szerint nem helyes az összeg, ott csak a 343 572 forint kell, hogy szerepeljen. A programozók pedig 4*220 000, azaz 880 ezer forintot szerepeltettek az adott soron, ami az elméletben lenyilatkozott összeg. Köszönöm a válaszukat!

Családi kedvezmény érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy anyának van három kedvezményezett eltartottnak minősülő gyermeke. Két gyermek attól a férfitől van, akivel sok éve együtt él, de nem házasok, nincsenek az élettársak nyilvántartásában bejegyezve. 2015. évben az anya félállásban 850 072 forint jövedelmet szerzett, amelyből év közben nem vontak le tőle sem személyijövedelemadó-előleget, sem egészségbiztosítási járulékot, sem nyugdíjjárulékot, csak munkaerő-piaci járulékot vontak tőle. Az apa 2015-ben 1 794 000 forintot keresett, nála a személyijövedelemadó-előleg levonásánál figyelembe vették a két gyermekét, azaz havonta 125 000 forint adóalap kedvezményt, de még ezek után is maradt éves szinten 294 000 forint adóalapja, ami után személyijövedelemadó-előleget kellett fizetnie év közben. Kérdésem, hogy az apa most a 2015. évi bevallásban tud-e a fenti adatok tükrében pénzt visszakérni az adóhivataltól? Ha igen, akkor mennyit, milyen jogcímen? Nagyon sokat tanulmányoztam a kitöltési útmutatóját a 1553-nak, valamint a szakirodalmat, de egyszer meggyőződök, hogy nem igényelhet vissza, majd ennek ellenkezőjéről is, hogy az apánál megmaradt szja mértékéig és még a tőle levont járulékokból is visszakérhet. Kérem szépen számomra ezt megvilágítani, és a fenti adatok ismeretében levezetni az apa 1553-as bevallásának sorai szerint. Fáradozását nagyon köszönöm. Tisztelettel: Szendrei Dénes

Szja-kedvezmény szemüvegvásárlás Kérdés

Tisztel Szakértő! Magánszemély szakorvos javaslata szerint vásárolt látást javító szemüveget, rendelkezik vénnyel, igazolással, szemüveg számlával is. Van-e bármi adó- vagy adóalapkedvezmény erre a törvényben? Köszönöm szépen.

Visszavásárolt biztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély felbontotta beföldi biztosító társaságnál lévő biztosítási szerződését. A biztosító társaság visszautalta a visszavásárlási értéket mindenféle adó levonása nélkül. A magánszemély semmilyen szja-kedvezményt nem vett igénybe ezzel kapcsolatban a korábbi években. Kell-e adóznia a visszavásárlási érték után? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close