29 találat a(z) szerzői jog cimkére

Szerzői jog Kérdés

Szoftver alkotója a termékének forgalmazási jogát egy webáruházon keresztül értékesíti. Minden eladott szoftver után jutalékot kap. Magánszemély lévén milyen adóvonzata van ennek, illetve bruttóban vagy nettóban kapja meg a jutalék összegét? Ki vallja be, illetve fizeti meg az adókötelezettségeket?

Továbbadta a szoftvert üzleti partnerének, többmilliós per lett a vége Cikk

Szoftverhasználati jogot adott tovább egy cég a jogbirtokos engedélye nélkül. Az ügyből pereskedés lett, végül a Kúria döntött.

Bérleti, szerzői és más jog átengedésekor ezekre figyeljen! Cikk

Nem mindig tételes szabályokból, hanem inkább az áfatörvény logikájából vezethető le, hogy ellenérték fejében történő jogátengedések esetén hogyan kell kezelni az áfát, a teljesítés helyét, időpontját.

Szerző jog természetben: bér vagy személyi jellegű juttatás? Kérdés

Társasjátékokat gyártó cég, szerzői jog fejében az elkészült játékokból 5-10 db példányt ad a felhasználó szerződésben rögzítettek szerint. Kérdésünk az lenne, ez hogy adózik, milyen adóterhek terhelik? Előre is köszönöm.

Nőtt a költségvetési csalások aránya, még mindig kicsi a megtérülés a büntetőeljárásban Cikk

Az esetek 95,85 százalékában költségvetési csalás miatt indított büntetőeljárást tavaly a NAV Bűnügyi Főigazgatósága, a maradékban például szerzői joggal, orgazdasággal, csődbűncselekménnyel kapcsolatos eljárások szerepelnek.

Weboldal kifejlesztése-értékesítése saját vállalkozásnak Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem a következő: egy gépek nagykereskedelmével foglalkozó kft. egyik tagja mint magánszemély kifejlesztett a cég számára egy weboldalt. A cég megveheti-e ezt a weboldalt a magánszemély tagjától, mint szellemi terméket, kell-e ehhez szerzői jogvédelem? Továbbá, ha jól tudom, önálló tevékenység jövedelmeként adózik utána a magánszemély 16 százalék szja, melyet a cégnek kell levonnia, és 27 százalék eho, mely a céget terhelő költség? Előre is köszönöm

Evás bt. – készlet térítés nélküli átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy evás bt., amely az árukészletét (könyvek) térítés nélkül átadná egy katás egyéni vállalkozónak, aki azokat értékesítené. Az egyéni vállalkozó egyébként kültagja a bt.-nek, de ő a könyv szerzője, és ő rendelkezik a könyvek szerzői jogával is. Milyen adózási, esetleges áfafizetési kötelezettsége keletkezik a bt.-nek, és az egyéni vállalkozónak? Mi a legcélravezetőbb megoldás a készlet átadás-átvételének ilyen esetben? Köszönettel.

Szoftverfeljesztők kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szoftverfejlesztéssel foglalkozó vállalkozás számlázó és egyéb programokat értékesít. A programok a netről letölthetők. Kérdesem, hogy a tevékenységére tekintettel igénybe vehet-e társasági adókedvezményt? Ha igen, milyen összegű kedvezmény illeti meg? Ennek igénybevételéhez milyen feltételek szükségesek? Be kell-e jelenteni a hatósághoz? Hogyan kell meghatározni a kapott ellenértékben a szerzői jog és a munkadíj arányát? Hogyan történik a saját fejlesztésű szoftver számviteli elszámolása? Köszönöm a válaszát.

LinkedIn: enyém, tiéd, kié a szakmai kapcsolati háló? Cikk

Jogosan korlátozhatja a munkáltató a távozó munkavállaló jogait a munkaadó megbízásából kialakított, üzleti titkot és sokszor jelentős vagyoni értéket képviselő professzionális kapcsolati háló további használatában, mutat rá a KCG Partners Ügyvédi Társulás. A későbbi jogviták elkerülése érdekében már a munkaszerződés megkötésekor javasolt tisztázni a közösségi háló kezelését illető kérdéseket, többek között azt is, hogy a munkaviszony megszűnésekor mi lesz az online kapcsolati háló sorsa.

Sajátjukként tüntették fel a másolt szótárt, súlyos lehet a büntetés Cikk

A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói egy fuvarozással foglalkozó cég menedzsmentéjek egyik tagja ellen javasolnak vádemelést. A nő hamis szótárakat készíttetett a cég sofőrjei számára, így csaknem 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a szerzői jogok tulajdonosának.

Illegális filmletöltőket fülelt le a NAV Cikk

Több mint 3000 szerzői jog védelme alá tartozó filmet, számos zenei albumot és számítógépes programot tettek hozzáférhetővé az interneten a jogtulajdonosok jóváhagyása nélkül azok az elkövetők, akiknek illegális tevékenységére a múlt héten derítettek fényt a NAV nyugat-dunántúli pénzügyi nyomozói.

Új adókedvezmény szoftverekre Cikk

Nemcsak az adózó tulajdonában álló, szerzői jogvédelemben részesülő szoftvertermékek, hanem a szoftvertermékek felhasználási jogának a bekerülési értékével is csökkenthető az adózás előtti eredmény, amennyiben az megfelel az egyéb feltételeknek is – közölte a NAV.

Szoftvereket ellenőriz a NAV Cikk

Egerben hét helyszínen tartottak szoftverellenőrzést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Főigazgatósága járőrei, ahol összesen négy számítógépet foglaltak le, mert azokon nem jogtiszta szoftver működött. A bűncselekmények elkövetési értéke meghaladja a 2,5 millió forintot.

Lecsaptak egy illegális filmmegosztóra Cikk

Az olasz pénzügyőrség hosszas nyomozás után végül rajtaütött az itáliai félsziget legnagyobb forgalmú illegális filmmegosztó portálján - írja a mínuszos.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás csed és gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Jövedelem piaci érték alatti bérleti díj miatt

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szövetkezet igazgatójának jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close