89 találat a(z) személyi kedvezmény cimkére

Súlyos fogyatékossági kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy pajzsmirigy-alulműködés esetén, ami egy tartós endokrin betegség, érvényesíthető-e a súlyos fogyatékossági adókedvezmény? A 335/2009-es rendeletet néztük, abban nem igazán találtuk meg. Előre is köszönöm válaszát!

Gyűlik a papír: adónyilatkozatok januárban, soroljuk a teendőket Cikk

Az év első hónapjában papírhegyek borítják el a kifizetőket, munkáltatókat, mert a magánszemélyek számára csak különféle nyilatkozatok birtokában teljesíthetik szabályosan a kifizetésekkel, adómegállapítással összefüggő kötelezettségeiket.

Adókedvezmény utólagos érvényesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A magánszemély jogosult a súlyosan fogyatékosok szja-kedvezményére, amit eddigi adóbevallásaiban nem érvényesített. Viszont azokban az években, amikor jogosult lenne önellenőrzéssel igénybe venni ezt a kedvezményt, az adóbevallásaiban érvényesített családi adókedvezményt, így nem maradt adója. Jogszerű az az eljárás, ha a férje adóbevallásait is önellenőrizve megosztják a családi kedvezményt, így lenne adója, amiből érvényesíthetné a fogyatékossági kedvezményt? Várom válaszukat!

Súlyosan fogyatékos személy adókedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Részemre 2014. 06. 01-től a rehabilitációs szakigazgatási szerv rokkantsági ellátást állapított meg, mely határozatban az egészségi állapotom mértéke 50 százalékos. Kérdésem, hogy ez alapján a határozat alapján igénybe vehetem-e az szja-törvény 40. paragrafusa szerinti személyi kedvezményt? Elbizonytalanított a rokkantsági ellátás és a rokkantsági járadék megfogalmazás. Válaszát tisztelettel köszönöm.

Ezt az szja-kedvezményt ne hagyja veszni! A munkáltatója is jól járhat Cikk

Egy rehabilitációs átvilágítás során a dolgozók 1,5-6 százalékáról szokott kiderülni – a munkavállalók demográfiai összetételétől függően –, hogy tartós betegséggel élő személyekként ők maguk szja-kedvezményre, míg az őket alkalmazó társaság esetleg a rehabilitációs hozzájárulás megtartására jogosult. Az érintett magánszemélyek éves szinten több mint 60 ezer forintnyi adót spórolhatnak meg, munkáltatójuk viszont majdnem egymillió forintot nyerhet.

Rokkantsági ellátás Kérdés

Miután mindig változtatják az ellátások elnevezéseit, a kérdésem: jár-e adókedvezmény az szja-ból a rokkantsági ellátásban részesülőnek?

Nőhet a nettója, ha ezt teszi Cikk

Ezekben a hetekben várják a munkáltatók, hogy alkalmazottaik nyilatkozzanak arról, milyen kedvezményekkel csökken idén a személyi jövedelemadójuk. Ennek megfelelően kapják ugyanis már januári bérüket a dolgozók, ha a hó végéig pontosan kitöltik a munkahelyükön kapott nyomtatványokat – figyelmeztet közleményében a NAV.

Súlyos fogyatékosság kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! A személyi jövedelemadó bevalláskor a 34. sorban lehetőség van a súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg igénybevételére. Ennek összegét tudjuk, a kitöltési útmutató jól leírja. Ügyfelem 2014. február 18-án kiállított orvosi igazolást hozott, mely szerint: az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma 2005. A fogyatékosság végleges. Ügyfelem olyan információkat hallott, hogy ahhoz, hogy ezt a kedvezmény 2013-ra igénybe tudja venni, az igazolást az orvosnak 2014. 02.15-éig kellett volna kiállítania. Én nem találtam sehol ezt a dátumot. Ez igaz lenne? A további kérdésem még az lenne, hogy ezzel az igazolással érdemes-e önellenőrizni az elmúlt 5 évi szja-bevallást, hiszen korábban az adózó nem vette igénybe ezt a kedvezményt. Van-e erre visszamenőlegesen ezen, 2014-ben kiállított igazolás alapján lehetőség. Köszönöm szépen a tájékoztatását!

Súlyos fogyatékosság miatti szja-kedvezmény Kérdés

Ki jogosult a kedvezmény igénybevételére abban az esetben, ha a súlyos fogyatékossága a gyermeknek van, akire az emelt összegű családi pótlékot folyósítják? A szülő igénybe veheti-e a kedvezményt, vagy csak a fogyatékos gyermek (de neki nincs jövedelme - 10 év körüli)?

Súlyos fogyatékossági kedvezmény szja-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Véleményem szerint a 1995. évi CXVII. törvény a szja-ról 40. § (2) bekezdése egyértelműen kimondja, hogy ki vehet igénybe személyi kedvezményt a szja-ban súlyos fogyatékosságára tekintettel. A hivatkozott bekezdés úgy rendelkezik, hogy aki a vonatkozó kormányrendeletben említett betegségekben szenved, az jogosult erre a kedvezményre. Kérdésem az lenne, hogy a háziorvos mikor tagadhatja meg az igazolás kiadását? Kérdésem azért merült fel, mert találkoztam olyan háziorvossal, aki a beteg egyértelműen megállapított betegsége ellenére nem adja ki a papírt, akár arra hivatkozva, hogy nem kell megműteni, akár arra, hogy nem igényel jelenleg kezelést, beavatkozást. Viszont a betegről a szakorvos a diagnózist megállapította. Válaszát előre is köszönve: Tekeli Tímea

Ennyi adókedvezmény és támogatás jár a fogyatékossággal élőknek Cikk

Egészségkárosodása alapján kinél állapítható meg súlyos hallási, látási, mentális vagy mozgásszervi fogyatékosság? Állapotuk alapján mekkora adókedvezmény, illetve támogatás illeti meg az érintetteket? Összefoglaltuk.

Személyi kedvezmény – rokkantsági járadék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szja-törvény 40 §. (2) szerinti "rokkantsági járadék"-nak megfelel? 1.aki rokkantsági nyugdíjat kap? 2.aki rokkantsági ellátást kap? Alábbi rendeletben, 335/2009 Korm. rendelet 1. § (2) Fogyatékossági támogatásra való jogosultságát külön jogszabály szerint megállapították. Ez lehet akár az ORSZI szakvéleménye is? Tisztelettel várom válaszát: Ilona

Ilyen adóelőleg-nyilatkozatokat kell használni 2014-ben Cikk

A NAV megjelentette honlapján a 2014-ben használandó adóelőleg-nyilatkozatok mintáit.

Személyi kedvezményre jogosultság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk 1959-ben született. Rehabilitációs ellátásban részesül. A határozat szerint egészségi állapotának mértéke 50 százalék, C1 minősítési csoportba tartozik.Tartós rehabilitációt igényel. A rehabilitációhoz szükséges időtartam 36 hónap.Az szja tv. 40. § (2) szeint személyi kedvezményre jogosult az, aki rokkantsági ellátásban részesül. Jár-e ügyfelünk részére személyi kedvezmény? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély megbízása oktatásra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Biztosítási díj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Alapítvány megszűnés bevallásai

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1