138 találat a(z) szüneteltetés cimkére

Vállalkozói tevékenység szüneteltetése: különös szabályok Cikk

Az év vége közeledtével a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozóknak arra is kell figyelniük, hogy mikor jár le a tevékenység szüneteltetésére nyitva álló határidő.

Katás bt. szüneteltetése Kérdés

Katás bt. szüneteltetni szeretné e tevékenységet. Milyen bevallásokat kell beadnia, mikortól teheti ezt meg?

Katás egyéni vállalkozás szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Másodállású (nem katás) egyéni vállalkozó szült. Kötelező-e a vállalkozás szüneteltetése vagy nem? Minden hónapban küldöm az '58-as bevallást, melyben jelzem, hogy táppénzen volt, szült. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Huéber Józsefné

Közszolgálati munkaviszony szüneteltetése az új jogszabályok kapcsán Kérdés

Kormánytisztviselő munkavállaló 2018 decemberében lesz jogosult a nők kedvezményes (40 év) nyugdíj megállapítása kapcsán az "öregségi nyugdíjra". A munkavállaló szeretné, ha továbbra is dolgozhatna, de mint nyugdíjas. Az új jogszabályok figyelembe vételével az "öregségi nyugdíj", mellett folyamatosan dolgozhat-e a kormánytisztviselő anélkül, hogy meg kellene szüntetni a nyugdíját, vagy csak abban az esetben dolgozhat tovább a nyugdíj megállapítása mellett, ha azt szünetelteti a munkaviszonya mellett?

Egyéni vállalkozás szüneteltetése alkalmazott mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk egyéni vállalkozó. Egy alkalmazottja van, aki gyed ellátásban részesül. Az egyéni vállalkozó a tevékenységet nem végzi, csak alkalmazottja végezte, amíg nem ment el szülni, aki szintén nem végzi a tevékenységet a gyed mellett jelenleg sem. Kérdéseink: 1- Az egyéni vállalkozó szüneteltetheti-e a tevékenységet, mialatt alkalmazottja gyeden van? (Az egyéni vállalkozói tevékenységet nem végzi.) 2. Ha szüneteltethető az alatt, míg alkalmazottja fizetés nélküli szabadságon van, akkor az alkalmazottra tekintettel 1808 bevallás leadása szükséges, lehetséges-e? Segítségüket köszönöm.

Korkedvezményes nyugdíj Kérdés

Szolgálati járandósággal bíró személy esetében, ha teljes munkaidőben foglalkoztatottként dolgozik (nem a közszférában), szüneteltetnie kell-e az ellátását 2019. 01.01-től, ha az adóévben a bruttó keresete eléri a minimálbér 18-szorosát?

Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e lehetőség arra, hogy egy egyéni vállalkozó (katás) egy adott évben több alkalommal is szüneteltesse, illetve újrakezdje tevékenységét, és ezt a gyakorlatot folytassa rendszeresen? Pl. dolgozik január – április hónapokban, bejelenti, hogy szüneteltet májustól szeptemberig, majd folytatja október – január között, majd szünetel februártól áprilisig? Kell-e bárhol, bárki felé indokolnia, hogy miért így zajlik a tevékenység végzése? Köszönöm: Szabó Zoltán

Így szüneteltethető, majd indítható újra az egyéni vállalkozás Cikk

Gyakran tapasztalható, hogy az egyéni vállalkozó szezonális jelleggel folytatja a tevékenységét, így az év meghatározott hónapjaiban szünetelteti azt, gondoljunk csak például a vízparti lángos- és palacsintasütőkre, a főttkukorica-árusokra stb. Az érintettek jellemzően a nyári vakáció idején kezdik el folytatni a tevékenységüket, feltétlenül ügyelniük kell arra, hogy ezt be is jelentsék.

Egyéni vállalkozó csed, gyed mellett, lehet-e? Kérdés

Szeretném szombaton megjelent cikkben leírtakat az alábbi kérdéssel kiegészíteni: katás egyéni vállalkozó, aki nem itt főállású, de van dolgozója, aki munkaviszony keretében látja el munkáját. Ebben az esetben, ha a dolgozó végzi a tevékenységet és nem az egyéni vállalkozó, úgy sem jogosult a vállalkozó csedre? Szüneteltetni köteles a vállalkozását, hogy ne essen el ettől a juttatástól?

Pénztárgéphasználat Kérdés

Egy kft. egy éve nem használja a pénztárgépét, amit bejelentett a NAV-nak 45 napon belül. Van-e időbeni korlát, hogy meddig lehet szüneteltetni? Válaszukat előre is köszönjük.

Egyéni vállalkozás szüneteltetése utáni időszak Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Az egyéni vállalkozás szüneteltetésének 5 éve 2018. januárjában letelt. Sem a vállalkozás folytatásának tényét, sem a megszüntetést ez ideig nem jelentették be. Tudomásom szerint ebben az esetben automatikusan törlik az egyéni vállalkozást a nyilvántartásból. Ha valóban törölték, akkor is be kell jelenteni a vállalkozás megszüntetését a NAV felé és a helyi önkormányzat felé? Be kell-e nyújtani a megszüntetéskor aktuális bevallásokat? Ha nem törölték a vállalkozást, akkor a szüneteltetést követő naptól a megszüntetés bejelentéséig kell-e a vállalkozónak járulékot fizetnie? Köszönöm szíves válaszát !

Áfaértékhatár szüneteltetés esetén Kérdés

Katás egyéni vállalkozó 2017. november 01-jétől szüneteltet. Mennyi lehet az alanyi mentes árbevétele időarányosan a 2017. évben? 6 666 667 Ft vagy 8 000 000 Ft? Szerintünk a kevesebb, de az ügyfél nem fogadja el, és törvényi hivatkozást szeretne tőlünk kapni. Kérjük szíves segítségüket!

Katás egyéni vállalkozó szünetel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó szolgáltatást nyújt, átutalásos számlái vannak. A szünetelés megkezdéséig a számlái nem lettek kifizetve. Helyesen járunk el, ha a szünetelés megkezdését megelőző nappal bevételként elszámoljuk mindet? Szünetelésre nem találtunk rendelkezést, csak a megszűnésre. Megszűnésnél úgy értelmezzük, hogy az utolsó napon minden bevételt bele kell számítani, még ha nem is fizették ki. A szünetelés csak pár hónapig fog tartani, ezt már előre tudjuk. Van egy számlája, ami ügyvédi felszólítás alatt áll, lehet, hogy peres ügy lesz belőle. Ezt is hozzászámíthatjuk a szünetelés megkezdése előtti időszak bevételéhez?

Mi lesz a többlettel az adószámlán, ha szünetel a vállalkozás? Cikk

Egyéni vállalkozónak többlete van a NAV-folyószámláján 2015. évről, ami az ellenőrzés lezárása után visszaigényelhető lenne. Mire az ellenőrzés lezárult, a vállalkozó szüneteltette a vállalkozását. Kiutalási igényét a szünetelés miatt elutasította az adóhatóság. A szünetelés 2017. 04. hótól, az ellenőrzés lezárása 2017. augusztus végén, a visszaigénylés pedig novemberben történt. Hol találom az erre vonatkozó jogszabályt, és mit kell beadnom, hogy a vállalkozó hozzájusson a jogos túlfizetéséhez? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Katás szüneteltetése és áfamentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alanyi mentesség 8 millió forintos határát arányosítani kell, ha a katás vállalkozó szünetelteti a vállalkozását év közben? Köszönöm válaszát. Kereszturi Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Lakásbérlés áfájának levonhatósága

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Új adatszolgáltatási szabályok egyéb szálláshely-szolgáltatóknak

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Könyvelő felelőssége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close