18 találat a(z) számlaadási kötelezettség cimkére

Lakásszövetkezet számlaadási kötelezettsége Kérdés

Pénztárgép szüneteltetése és számlaadási kötelezettség hatálya alá bejelentkezés Kérdés

Számlaadási kötelezettség Kérdés

Kötelező számlaadás 2020.07.01-jétől Kérdés

Fogorvos nyugtaadása Kérdés

Az áfatörvény 165. par. (1). bek b) pontja szerint a fogászati szolgáltatás 2020. július 1-jével kikerült a számlaadási kötelezettség alól mentesültek köréből. Tehát ettől az időponttól a fogorvos köteles számlát adni. Ugyanezen paragrafus b) pontja továbbra is megengedi a számla alóli mentesülést a készpénzzel stb. történő fizetés esetén, és ha a szolgáltatást igénybe vevő számlát nem kér. Nos, ha a fogorvos kihúzza a páciens fogát, a páciens készpénzzel, kártyával kifizeti a szolgáltatást és nem kér számlát, továbbra is kiállíthatok részére nyugtát álláspontom szerint. Természetesen figyelemmel a (3) bek.b) pontjára.

Háziorvos – számlaadás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Háziorvos humán egészségügyi tevékenységet végez, betegeket lát el. Az új szabályok alapján 2020. július 1-jétől nem mentesül a számlaadási kötelezettség alól. Teljesítheti-e kézi nyugtával kötelezettségét? Adnia kell minden egyes ellátásról számlát/nyugtát, vagy csak azon szolgáltatásairól, amelyek nem tartoznak a közszolgáltatásba, például gépjárműalkalmassági vizsgálat? Válaszukat köszönöm!

Adótraffipax: ezekre fókuszálnak a NAV ellenőrei a héten Cikk

Az adóhatóság honlapján közzétett adótraffipax szerint kiemelt ellenőrzésre számíthat néhány település. A közzétett információk természetesen nem zárják ki, hogy másutt is megjelenjenek a revizorok.

Katás számlaadási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném a segítségét: Belföldi, alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó közösségen belül adóalany felé nyújtott zenei szolgáltatásának bizonylatolását egy írógéppel megírt bizonylattal teljesítette. Ez alapján történt az ellenérték jóváírása. Milyen módon pótolható a jogszabálynak megfelelő számlaadási kötelezettség? Köszönettel: Kácsorné Surányi Éva Audit SK Kft.

Számviteli bizonylat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk nonprofit kft., amelyik védjegyet regisztráltatott. Ezt a védjegyet ingyenesen átadja egy helyi önkormányzatnak. A védjegyet könyv szerinti értékén kívánja majd az önkormányzat nyilvántartani, de az átadás ellenérték nélkül történik. (Piaci, avagy forgalmi értéknek a felek a könyv szerinti értéket tekintik minden további vizsgálódás nélkül.) Természetesen az önkormányzat az ellenérték nélküli átadás során elzárkózik az áfafizetéstől, de az átadó nonprofit kft.-nek sem lesz áfafizetési kötelezettsége, mert a védjegy kialakításához befogadott számlák áfatartalmát nem tudta levonni (csak költségként elszámolni). A helyi önkormányzat szakértőre hivatkozva számviteli bizonylat kiállítását kéri. A számviteli törvény 166. paragrafusának (1) bekezdése szerint a számviteli bizonylat fogalomkörébe a számla is beletartozik. Igaz, hogy nem mondta ki a szakértő, hogy számla helyett számviteli bizonylat megnevezésű bizonylatot állítson ki. Véleményem szerint az ellenérték nélkül történő immateriális jószág átadása (használati jog kizárólagos birtoklása) is értékesítésnek minősül, így számlaköteles. Tisztelettel kérem szíves állásfoglalásukat. Üdvözlettel: Boronkay László

Kaució Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk gépbérbeadás kapcsán kauciót vezetne be. Kérdésem: elegendő-e, ha a kaució elfogadásával kapcsolatosan könyveinkben azt nyilvántartjuk mint kötelezettség a vevővel szemben a szerződések alapján, vagy számlaadási kötelezettségünk (áfa) is áll fenn? Szakértő válaszát köszönöm előre is!

Számlaadási kötelezettség nulla forint értékű szolgáltatásnyújtásnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni ügyvéd praxisában időnként előfordul, hogy szívességből látja el a jogi képviseletet. A nulla forint értékű szolgáltatásnyújtások kapcsán keletkezik-e számlaadási kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm!

Bérletidíj-számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként vállalkozásnak adok bérbe ingatlant, amelyre még 2009-ben kértem adószámot, alanyi mentesként. A vállalkozás a bérleti díjból mindig levonja az szja-t, és csak a nettó értéket utalja nekem. Kérdésem az lenne, hogy a cég részéről elég lenne-e csak a bérleti szerződés alapján a bérszámfejtés részeként elszámolni a bérleti díjat számla nélkül, vagy köteles vagyok minden hónapban számlát adni? Válaszát előre is köszönöm.

Az áfatörvény rejtett titkai: most mindent megtudhat az „aranyszabályról” Cikk

Melyik az az értékesítési terület, ahol a legszigorúbb bizonylatolási szabályok vannak érvényben? A kérdésre az áfatörvény rejtett bugyraiban lehet meglelni a választ, ami nem más, mint a befektetési arany eladása.

Haszonbérleti díj kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy ha egy földtulajdonosi közösség kifizeti a magánszemélyeknek a földjük bérbeadásából származó bevételt, akkor a magánszemélynek kell erről számlát adni a földtulajdonosi közösségnek? Vagy a kiadási bizonylat elegendő könyvelési szempontból? A magánszemély hogyan adózik ebből a jövedelemből, ha nem ad számlát? Köszönettel: Papp Renáta

Szoftver használati jogának átengedése Kérdés

Tisztelt Címzett! Az alábbi kérdésben kérném az állásfoglalásukat: ügyfelünk katás egyéni vállalkozóként szoftverfejlesztéssel foglalkozik. A létrehozni kívánt szoftvereket egy internetes piactérre töltené fel, ezzel átadva a jogot a piactér üzemeltetőjének, hogy terjessze azokat (az átengedés joga nem lenne kizárólagos). A szoftverek felhasználásából/letöltéséből származó bevételt – mint licencjog gyakorlásából származó bevételt – a piactér üzemeltetője (a saját tranzakciós díjának levonása után) az egyéni vállalkozó részére fizetné ki. A szoftverek végfelhasználóival a vállalkozó nem állna kapcsolatban. Az internetes piactér üzemeltetőjének székhelye az Amerikai Egyesült Államok területén található. Úgy gondolom, hogy a szellemi termék felhasználásából származó bevétel jogdíjbevételként tekinthető. A kérdésem az, hogy az egyéni vállalkozó részére kifizetett jogdíjbevételről milyen számviteli bizonylatot kell kiállítania és mely szervezet részére? Tekintettel arra, hogy ez egy speciális szolgáltatás/értékesítés, kérdésként merül fel, hogy szükséges-e számla kiállítása, vagy a bevétel pénzintézeti bizonylat alapján könyvelhető-e? További kérdésem, hogy abban az esetben ha a közösség területén székhellyel/telephellyel rendelkező üzemeltető internetes piacterére töltené fel a szoftvereit, az mennyiben esne más megítélés alá? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink