53 találat a(z) számla helyesbítése cimkére

A60 összesítő jelentésssel kapcsolatos kérdés Kérdés

Külföldi vállalat magyar adószáma – fordított adózás Kérdés

Hibás számlák Kérdés

Érvénytelen adószám Kérdés

Adószámváltozás miatti számlahelyesbítés Kérdés

Számla helyesbítése: az adóellenőrzéssel lezárt időszak sem akadály Cikk

Ha az adóhatóság egy adott időszakot ellenőriz, sok tekintetben korlátozza az adózó lehetőségeit, így például önellenőrizni csak az ellenőrzés megkezdéséig lehet, egy adott ügyben született jogerős döntés pedig tovább szűkíti a nyitva álló lehetőségeket. Ilyen esetben ismételt ellenőrzésre az adózó kérelmére abban az esetben van lehetőség, ha az adózó által feltárt új tény, körülmény tisztázása a korábbi ellenőrzés megállapításainak megváltoztatását eredményezné, és ezen új tény, körülmény korábban nem állt, és jóhiszemű eljárás esetén sem állhatott az adózó rendelkezésére, illetve arról az adózó nem tudott, és jóhiszemű eljárás esetén nem is tudhatott.

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyes-e társaságunk részéről az a számlázási gyakorlat amely szerint – áruértékesítés esetén – vevőink részére értékesített árukkal együtt – a fuvarozással egyidejűleg – kiküldésre kerül a szállítólevél, majd e-mailen a távszámla. Később a visszaérkezett és átvett szállítólevelek alapján – amennyiben eltérés – van, a számla helyesbítésre kerül, majd ezt követően a vevőnk reklamál – súlyhiány van stb. – és ezen reklamáció alapján – a reklamációról általában e-mail van – a számlát ismételten helyesbítjük. Köszönettel.

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyes-e társaságunk részéről az a számlázási gyakorlat amely szerint – áruértékesítés esetén – vevőink részére értékesített árukkal együtt – a fuvarozással egyidejűleg – kiküldésre kerül a szállítólevél majd e-mail-en a távszámla. Később a visszaérkezett és átvett szállítólevelek alapján – amennyiben eltérés – van a számla helyesbítésre kerül. Köszönettel:

Számla helyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni egy számlával kapcsolatos problémában: netes vásárlás során a számlaadatot rosszul adtuk meg (cég helyett magánszemély neve került a számlaadatokban megadásra), ezért rossz névvel érkezett meg a számla a rendelt termékről. A termék előre kifizetése megtörtént, céges bankszámláról utalva. Az áruház felé jeleztük a tévedésünk, és kértük a számlát korrigálva a cégnévre újból kiállítani. Ezt a webáruház megtagadta. Kérdésem, hogy jogosan tagadta-e meg az áruház a számla helyesbítését? Ha kérésemre köteles a számlát helyesbíteni, ez esetben milyen jogszabályra lehet hivatkozni? Segítségét előre is köszönöm!

Számlamódosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számlamódosítás/-sztornózás esetén mi lesz a módosító számla/számlával egy tekintet alá eső okirat teljesítési időpontja? Az eredeti számla teljesítési időpontját kell szerepeltetni a módosító számlán/számlával egy tekintet alá eső okiraton? Hogyan kell eljárni az áfabevallás és az áfafizetés tekintetében abban esetben, ha a számla összege és így az áfatartalma változik (csökken vagy nő), és az eredeti számla már egy lezárt/bevallott áfaidőszakra esik? Ha nő az adó és az adóalap, akkor önellenőrzés szükséges, vagy akkor kell figyelembe venni a módosítást, amely időszakban kiállítom a módosító számlát? Ugyanez a kérdésem arra vonatkozóan is, ha az eredeti számla összege csökken a módosítást követően. Válaszát előre is köszönöm!

Számlahelyesbítás az áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben várnám állásfoglalását. Az adózó kimenő számláját helyesbíti, mivel az adó alapja csökken, és így az adó összege is kevesebb lesz. A számlahelyesbítés úgy történt, hogy az eredeti teljesítés időpontjára a rossz számla összegével egyezően egy mínuszos számla készült, majd szintén az eredeti teljesítés időpontjával megegyezően, a jó számla is elkészült a helyes, immáron kisebb adóalappl és adóösszeggel A számlahelyesbítés kelte februári, az eredeti teljesítés időpontja januári. Az érintett számlák mind a januári áfabevallásban szerepeltek. A revizió a negatív számlát kiemelte a január havi áfabevallásból, hivatkozva arra, hogy az a számla kelte szerinti időpontban helyezhető csak el. (Szerintünk ez a szabály pontosan úgy szól, hogy abban a bevallási időszakba helyezhető el a számla, amikor az a befogadó rendelkezésére áll, de lényegét tekintve a kettő ugyanaz jelen esetben.) Ebben egyet is értünk, viszont úgy gondoljuk, hogy a számlahelyesbítés technikája ezúttal két darab bizonylatban testesül meg, így nemcsak a mínuszos számlát kellett volna kivenni január hónapból, és áthelyezni február hónapra, hanem a pluszos jó számlát is. Ha a helyesbítés úgy történt volna, hogy egy bizonylaton lett volna levezetve a mínuszos számla és a pluszos jó számla, úgy az egyben, egy értékkel lett volna átemelve a februári hónapra. Mi a helyes eljárás?

Közösségi beszerzés – számla helyesbítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közösségi beszerzésről kiállított számláját helyesbítette az eladó, aminek a következtében nőtt az adóalap. A 2017. 12. havi számláját helyesbítette 2018. 04. hóban. Ebben az esetben önellenőrizni kell a 2017. 12. hónapot, és be kell állítani a fizetendő és levonható áfába is a helyesbítő számla alapjának az áfáját? Köszönöm a választ.

Tárgyieszköz-értékesítés Kérdés

Bérleti szerződés alapján egy pótkocsit a fuvarozó vállalkozásunk egy másik vállalkozás használatába adta. Évek óta fizetik a bérleti díjakat, számla ellenében, azonban a legutolsó számlánkat nem fizették ki, azzal indokolták, hogy megállapodás született a két vállalkozás tulajdonosai között, hogy 18 ezer eurót fizetnek ki, és a tulajdonukba kerül a pótkocsi. Elégséges-e a szerződésmódosítás? Hogy részletre vételről és nem bérleti szerződésről kellett volna a számlákat kiállítani? Hogyan tudjuk a már kibocsátott és kifizetett vevői számláinkat helyesbíteni? Mikor kell ebben az esetben az adásvételi szerződést kiállítani? Lehet-e kompenzálni a már megfizetett bérleti díjak összegével az adásvételről kiállítandó számlát? Tisztelettel: Vajda Sándorné

Számla javítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2017. 01. 19-én állított ki generálkivitelezésről szóló fordított adós részszámlát a vevő számára (telj. dátuma is 2017. 01. 19). Időközben a megrendelt szolgáltatás meghiúsult, mivel kiléptünk a kivitelezésből, így az utolsó leszámlázott összegre csak részben vagyunk jogosultak, a most végzett utólagos elszámolás alapján. A vevő a különbözetről helyesbítő számlát kért. Kérdés: a számlát mely módon korrigálom helyesen (stornó, jóváíró, helyesbítő)? Illetve az elkészült számlát/számlákat milyen áfabevallási időszakban kell szerepeltetnem, milyen teljesítési dátummal kiállítanom? Köszönettel.

Számlakorrekció közösségi adómentes értékesítés helyett Kérdés

2013-2016. között terméket vásároltunk, mellyel kapcsolatos számláinkat közösségi adómentes értékesítésről állította ki partnerünk. 2016. év végén partnerünk egy belső revízió során megállapította, hogy ezen számláikat 27%-os magyar áfatartalommal kellett volna kiállítaniuk, tekintettel arra, hogy a terméket közvetlenül a magyarországi raktárukból szállították ki. Ezen tévedésüket úgy korrigálták, hogy 2017. februárjában megküldték a helyesbítő számláikat magyar adószámuk alatt, 27%-os áfatartalommal kiállítva, melyek helyesbítik a korábban kiállított számláikat. Ezután közlik a következőket: A számlák áfatartalmát már átutalták a magyar adóhatóságnak, így ezt az áfaösszeget, mint előzetesen felszámított, levonható adót az áfabevallás során az adóhatóságtól igényeljük vissza, majd utaljuk át részükre. Mellékeltek egy kimutatást, illetve táblázatot is a négy év során kiállított "eredeti" számláikról is. Kimutatták, hogy mennyi a számukra utalandó áfaösszeg. "Fájdalomdíjként" a több mint 4 millió forint számukra utalandó összeg 3%-át megtarthatjuk, illetve engedmény formájában "jóváteszik" tévedésüket. Szeretném segítségüket kérni ezen feladatom megoldásához. Szeretnék mind a szakmai, mind az emberi szempontoknak megfelelni. Az áfatörvény és az áfabevallás tanulmányozása során egyre jobban elbizonytalanodom. Ismereteim szerint ez egy áfabevallást érintene, de akkor még ott vannak az A60-asok, majd az ügyletnek a könyvelésben való megjelenítése. Előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close