38 találat a(z) szálláshely-szolgáltató cimkére

Szálláshely-szolgáltató számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretnénk szakértői véleményüket kérni. Egy hostelt üzemeltető magyar cég (szálláshely-szolgáltató) a hostelworld.com internetes felületen kínálja kiadásra szobáit. A weboldal üzemeltetője egy Írországban bejegyzett, ír közösségi adószámmal rendelkező cég. A foglalások a weboldalon keresztül történnek, ahol a foglalás végén a szállásdíj egy részét bankkártyás fizetéssel kell teljesítenie a vendégnek, mivel a foglalását csak akkor rögzítik, ha kifizette. A bankkártyás fizetés közvetlenül az ír cég részére történik, az ír cég a hónap végén az egész hónapban teljesített foglalásokról egy jutalékot és marketingszolgáltatást tartalmazó számlát küld meg a szálláshely szolgáltatónak, "pénzügyi rendezést nem igényel" megjegyzéssel. Kérdésünk ezzel kapcsolatban: – A magyar szálláshely-szolgáltatónak a foglaláskor van-e számlakibocsátási kötelezettsége, és ha igen, milyen? Előlegszámlát köteles kiállítani minden egyes foglalásról, amelyet a végszámlában elszámolhat, vagy foglalási díjként minden egyes vendég részére számlát küld, amely nem része a szállásdíjnak? Esetleg hónap végén az összesített foglalási díjról állíthat ki számlát a Hostelworld részére? – A vendég által kifizetett foglalási díj (előleg) a magyar cégnél meg kell, hogy jelenjen árbevételként, ezzel együtt idegenforgalmiadó-alapként? Köszönjük válaszukat!

Lakáskiadók, óraadók, szálláshely-szolgáltatók: adóelőleget kell fizetni! Cikk

Ha az adóelőleg megfizetésére a magánszemély a kötelezett, akkor azt a negyedévet követő hó 12-éig kell megfizetni. Ez az időpont a tavalyi negyedik negyedévre vonatkozóan 2017. január 12.

Szálláshely-szolgáltató II. Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea Szakértő Asszony! Szálláshely-szolgáltatóval kapcsolatosan tettem fel a kérdésem (2016. október 21-én, melyre válasz érkezett 23-án). Kérem, jelölje meg a jogszabályi helyeket, melyek lehetővé teszik a kifizető részére, hogy ne vonjon le a szálláshely-szolgáltató (nem ingatlan-bérbeadás) számlából adóelőleget! Köszönettel: Baán Béla

Recepciós, pultos, animátor, takarító: alkalmi vagy idénymunkás? Cikk

Idénymunka vagy alkalmi munka? – tette fel egy olvasónk a mostanra klasszikussá váló kérdést. Dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Katás vállalkozó magánszemély bérbeadó és fizetővendéglátó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozásomból származó bevételem mellett magánszemélyként bérbeadásból és szálláshely-szolgáltatásból is származik jövedelmem. Az áfatörvény szerint az alanyi adómentesség értékhatárának számítása során mely tevékenységemből származó jövedelmek adódnak össze? Igaz-e, hogy az alanyi mentes katás egyéni vállalkozás bevételét és a magánszemélykénti bérbeadásból származó bevételt, valamint a magánszemélykénti szálláshely-szolgáltatás bevételét össze kell vonni, és így figyelni a 6 millió forints értékhatárt? Válaszukat előre is köszönöm.

Kifizetőtől származó airbnb-jövedelem adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az airbnb-s lakást birtokló tulajdonos egy üzemeltetőn keresztül szolgáltat szálláshelyet (tehát az ebből származó jövedelme kifizetőtől származik). Kérdésem, hogy ebben az esetben a lakástulajdonos választhatja-e a tételes átalányadózást (vagyis a 32 ezer forint/szoba/év adóösszeget és az ahhoz kapcsolódó 6 400 forint összegű, 20 százalékos ehót), vagy a lakástulajdonosnak mindenképpen az egyéb szálláshely-szolgáltatásból származó jövedelmét 27 százalékos ehokötelezettség mellett kell leadóznia?

Ifa beütése pénztárgépbe Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szálláshely-szolgáltatással foglalkozó, pénztárgépet használó vállalkozásunk a vendég kérésére kibocsátott számlát is beüti a pénztárgépbe. Gyakorlati alkalmazás során merült fel bennünk az a kérdés, hogy a számlán szereplő idegenforgalmi adó összegével mi a teendő? Eddig úgy jártunk el, hogy csak a szolgáltatás összegét ütöttük be a pénztárgépbe, az ifa összegét nem, mivel az nem árbevétel. Így viszont a pénztárgépben levő pénzösszeg nem egyezik a bevétellel. Mi a teendő ebben az esetben, hogyan kell kezelni az ifa összegét? Köszönettel, Szabóné Sós Ildikó

Fizetni kell, ha kiadja nyaralóját. De hogyan? Cikk

A nyaraló vendégfogadás céljára történő hasznosítása szálláshely-szolgáltató tevékenységnek minősül, így érdemes tisztában lenni az adózási szabályokkal is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink