4 találat a(z) súlyos fogyatékos cimkére

Súlyos fogyatékosság kedvezménye asztma esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy asztmás megbetegedés esetén jár-e a személyi szja-kedvezmény? Nem egyértelműek az ezzel kapcsolatos állásfoglalások számomra. Segítségét előre is köszönöm!

Ilyen betegségek jogosítanak adókedvezményre Cikk

A súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezmény címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek. Tudta ön, hogy az adókedvezmény igénybevételére jogosít a gluténérzékenység miatt fellépő betegség, illetve az I. típusú és a szövődményekkel járó II. típusú cukorbetegség is? Lássuk a feltételeket!

Egészségügyi hozzájárulás keretösszege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, hogy szíveskedjenek választ adni az alább feltett kérdéseimre. Társas vállalkozás nyugdíjas, személyesen közreműködő tagja az elmúlt 5 évben és a tavalyi évben is a társaság nyereségéből osztalékot vett ki, amely kifizetésekor levontuk a személyi jövedelemadót és az ehót is 450 000 forint keretösszeg figyelembe vétele mellett. Mivel a nyugdíjas tagtól csak szja-t és 10% nyugdíjjárulékot vontunk, ezáltal az eho 450 ezer forintos keretösszeget más jogcímen (pénzbeni- és természetbeni egészségbiztosítási járulék) nem tudtuk csökkenteni. Felmerült bennem az a kérdés, hogy figyelembe vehető-e az eho keretösszegéből (450 ezer forint) a nyugdíjas, személyesen közreműködő tag után havi rendszerességgel a kifizető által fizetett havi egészségügyi szolgáltatási járulék összege, ami a tavalyi évben havi 7050 forint volt. Amennyiben levonható, úgy a korábbi évekre vonatkozólag önellenőrzés keretében vissza lehet-e igényelni az egészségügyi szolgáltatási járulék összegét? Lehetséges-e önellenőrzéssel a magánszemélynek a korábbi évekre a súlyos fogyatékosság miatti adókedvezményit igénybe venni? Mivel ezt az szja kedvezményt elfelejtette az adózó az aktuális évi bevallásában visszakérni. Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Bagaméri Éva

Tartós beteg/Diákmunka/Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban tartós beteg 17 éves gyerek diákmunkásként dolgozott. Kérdésem: mivel rendelkezik igazolással, hogy tartós beteg, az szja-bevallásban – miután volt jövedelme, és vontak tőle adóelőleget – igénybe veheti-e a súlyos fogyatékosságra vonatkozó adókedvezményt? Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó szocho elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan ajándékozása utáni szja

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close