92 találat a(z) reprezentáció cimkére

Bor továbbszámlázása Kérdés

Szállodai bekészítés Kérdés

Dolgozóknak kávéautomata Kérdés

65M adatszolgáltatási kötelezettség július 1-jétől Kérdés

Konferencia- és rendezvényszervezés – reprezentáció és teljesítési hely Cikk

Sorozatunk utolsó, harmadik részében a konferencián biztosított étel-ital jövedelemadó szempontú kezelésével, valamint a teljesítési hely egyes speciális szabályaival foglalkozunk.

Szakmai konferencia Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk termékeinek ismertetéséhez, új termékek bevezetéséhez kétnapos szakmai konferenciát szervez, ahová partnereit hívja meg. A kétnapos szakmai konferencián napközben előadások, termékbemutatók lesznek, este pedig 2 előadóművész tart műsort a résztvevőknek. A konferencia végén a résztvevők céglogóval ellátott kisebb ajándéktárgyat kapnak. A résztvevők között a cég munkatársai közül 3 fő szervező vesz részt, a többi munkavállaló nem. Úgy gondoljuk, hogy a vendéglátás összege reprezentációként adózik, a szállás, terembérlet a társaságnál elszámolható költség, nem tartozik sem a reprezentáció, sem pedig az egyes meghatározott juttatások közé. Az előadóművész szolgáltatást szintén reprezentációs költségnek tekintenénk és a kis értékű üzleti ajándékot pedig egyes meghatározott juttatásnak. Jól gondoljuk a konferencia egyes elemeinek adózási besorolását? Válaszukat előre is köszönöm.

NAV: adózás a karácsonyi céges vacsora után Cikk

A vállalkozások egyházi ünnepek alkalmából szervezett vendéglátása reprezentációnak számít. Ilyen például, ha karácsonykor vendégül látják az üzleti partnereiket – emlékeztet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Jótékonysági árverés Kérdés

Egy közhasznú kft. jótékonysági árverést tart. Minden kikiáltott tárgy valamilyen felajánlásból van, és a résztvevők azért licitálnak rá, hogy minél több pénz jusson beteg gyerekek gyógykezelésére. A tárgyak kikiáltási ára a piaci ár, ami egy jegyzéken van feltüntetve, és azért licitálnak rá a résztvevők, hogy minél több pénz jusson a beteg gyerekek kezelésére. Az általam könyvelt kft. ügyvezetője egy borválogatásra licitált – ami 5 üveg bort tartalmaz –, a piaci érték többszörösét fizette érte. A vevő kft. műszaki cikkeket árul, a borokat nem eladási céllal vette, hanem, hogy támogassa a gyógyító munkát, és valószínűleg reprezentációs célokra használja majd. A licitálást tartó kft. közhasznú munkát végez, és azt ígérte, hogy küld igazolást a támogatásról. Az a kérdésem, hogy megfelelően járok el akkor, ha a bor piaci értékét reprezentációnak számolom el, a különbözetet pedig támogatásnak?

Feliratozott papírtáska, toll, Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét, az alábbi kérdésben: egyházi fenntartású általános iskola vagyunk, intézményünk az iskola logójával ellátott papírtáskát, tollat, hűtőmágnest rendelt, a megrendelt termékeket a gyermekek részére versenyek, sportnap, egészségnap alkalmából mint jutalmat, díjazást osztjuk ki. Milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik az intézménynek a logós termékek után? Köszönöm a segítséget.

Karácsonyi ajándékok, céges rendezvények adózása Cikk

Decemberben csaknem minden cég, munkahely szervez munkatársai, ügyfelei számára ünnepi összejövetelt, évzáró közösségi programot, ahol a résztvevőket ingyenesen megvendégeli, gyakran ajándékban is részesíti. Milyen szja-előírásokhoz igazodjanak a szervezők?

Csapatépítés adózása Cikk

Mielőtt az adózásra térnénk fontosnak tartom tisztázni mit is jelenthet a csapatépítés. Olyan programokat a munkavállalók részére, melyekkel többek között növelhető a munkavállalók lojalitása, segíthető a bizalom megteremtése, a kommunikációs képesség fejlesztése, a csapatmunka előmozdítása, a hatékony időgazdálkodás kialakítása, a stressz csökkentése. Munkám során számos programban volt részem. Voltak olyanok amikor a szórakozásé, a minél különlegesebb élményeké volt a főszerep, de olyanok is akadtak, amikor jótékonykodással egybekötött program erősítette a csapatmunkát, vagy a képességek, szakmai kompetenciáik fejlesztésére használtuk fel a rendelkezésre álló pénzügyi keretet.

Céges karácsonyi party Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a karácsony előtti utolsó munkanapon karácsonyi partyt szervez, amelyre minden dolgozó meghívást kap. Rendelünk partyszendvicseket, illetve vásárolunk süteményeket, üdítőitalokat, amelyekből bárki kedve szerint fogyaszthat majd. Kérdésünk az, hogy mindezekről a beszerzésekről a cég nevére kiállított számlákat (a szendvicsekről, süteményekről, üdítőitalról) könyvelhetjük-e reprezentációként? Illetve, ha ez a céges party nem minősül reprezentációnak, akkor miként kell könyvelni és adózni utána? Szakszerű válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Herczeg Tibor

Ki fizeti a reprezentáció utáni adót? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft., amely egy másik kft.-t megbíz rendezvényszervezési feladatokkal. A továbbiakban 1 Kft., és a megbízott 2 Kft. 2 Kft.-nél a rendezvényszervezéshez reprezentációs költség is társul. A számlát 2 Kft. nevére állítják ki, amely befizeti a bruttó (áfát nem számol el) számla utáni adókat. (Nem vendéglátó stb. cég.) (A fő tevékenysége nem rendezvényszervezés, csak benne van a tevékenységi körében.) Így továbbszámlázza az 1 Kft. részére a felmerülő költségeket. Bérleti díj stb. alá külön sorban pedig a reprezentációs költség bruttó plusz adók és erre számolja rá az áfát. A számlán megjegyzi, hogy "a reprezentációs adókat a ….2 Kft. a NAV részére teljesítette". Kérdésem, hogy így helyes-e? (Mindkét cég áfakörös.) Tudomásom szerint annak kell befizetni az adókat, aki a repiszámlákat befogadja (illetve, akinek a nevére szólnak a számlák). Ebben az esetben nem az 1 Kft.-t terhelik a repiadók. Továbbszámlázás esetén sem lehet az áfát levonni. Én így tudom, de vita van az áfalevonás és a továbbszámlázás körül. Tisztelettel várom válaszát!

Nonprofit Kft.- reprezentáció Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következővel kapcsolatban fordulok Önök felé és kérem véleményüket, tanácsukat! Nonprofit kft. formában működő közfeladatokat is ellátó cég. Fő tevékenysége: 9499 M.N.s egyéb közösségi, társadalmi tevékenység. Ünnepek, rendezvények alkalmából megvendégelik a résztvevőket pl. falunapokat, fesztiválokat szerveznek, ahol a résztvevők, vendégek étkezésben is részesülhetnek, esetleg kávét ihatnak. Augusztus 20. alkalmából fogadást adnak a város elöljáróinak, meghívottaknak, advent időszakban a rendezvényeken teával, forralt borral kínálják a résztvevőket stb. Az ilyen alkalmakkor vásárolt, rendelt meleg étel, ital, kenyér, tea, üdítő.... reprezentációnak számít a Nonprofit Kft.-nél? Vagyis az ilyen jellegű kiadások után a 118%-kal növelt összeg után szja- és szocho-fizetési kötelezettség keletkezik? Esetleg nincs olyan lehetőség, hogy az ilyen kiadások adómentesen elszámolhatók? (Úgy mint a nem kft. formájában működő nonprofit szervezetek esetében, amikor a kifizető egyesület, …, mentes az adó alól az adóévben reprezentáció … juttatása alapján meghatározott jövedelem azon része, amely a közhasznú, illetve cél szerinti tevékenysége érdekében felmerült, az adóévre vonatkozó beszámolóban kimutatott összes ráfordítás 10 százalékát, de legfeljebb az adóévre elszámolt éves összes bevétele 10 százalékát nem haladja meg). Válaszát köszönöm! Tisztelettel: P.Mária

Kell-e reprezentációs adót fizetni? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy önkormányzati tulajdonban levő gazdasági társaság (közhasznú nonprofit kft.) EU-s pályázati forrásból háromnapos konferenciát szervez. A konferenciára érkezőknek az étkezését és szállását is a pályázatból finanszíroznánk. A résztvevők magánszemélyek. Ebben az esetben kell-e cégünknek reprezentációs díjat fizetni az étkezés és a szállás után, vagy az szja-törvény 1. mellékletének 4.27. pontja alapján e költségek után nem kell megfizetni a költség 1,18-szorosa után a 15 százalék szja-t, valamint a 17,5 százalékos mértékű szociális hozzájárulási adót? Illetve, amennyiben nem kell reprezentációs díjat fizetni, abban az esetben az étkezési és szállásköltségre vonatkozó számla esetén élhetünk-e áfalevonási jogunkkal (étkezési költség várhatóan: 5000 Ft/fő/nap, szállás kb. 10 000Ft/fő/éj)? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Könyvviteli szoftverváltás

Nagy Norbert

adószakértő

Nem egyezményes ország külföldi munkavállalója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Kettős könyvvezetésből vissza egyszeresbe

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close