11 találat a(z) raktározás cimkére

Kapcsolt vállalkozás házastársak között Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni két társaság kapcsolttá válásának megítélésében. Jelenleg a cég tulajdonosai között nincs hivatalos kapcsolat, viszont házasságkötésüket követően keletkezik-e kapcsolt vállalkozási viszony a cégeik között? „A” vállalat tulajdonosa a férj 100 százalékban és ő az ügyvezető is. „B” vállalat tulajdonosa a feleség és egy idegen személy 50-50 százalékban, az ügyvezető a feleség Ügylet: „B” vállalat raktározási szolgáltatást nyújt „A” vállalatnak. Várom szíves állásfoglalásukat!

Időszakos elszámolás Kérdés

Időszakos elszámolású ügyleteknek minősülnek-e a következő esetek: 1. Egy kft. az önkormányzatnak síkosságmentesítést, hóeltakarítást végez, időszakonként (amikor szükséges). Az adott időszak 11.01-11.15-ig szól, emellett ügyeleti szolgálatot végez. 2. Virágoszlopok beszedését, növényi hulladék raktározását is végzi. Ezt is időszakonként (2017.10.01-2017.10.08.) Ezekben az esetekben van teljesítésigazolás minden egyes elvégzett időszakról. Gyakran előfordul, hogy a teljesítésigazolás dátuma későbbi, mint az időszak utolsó napja. Példa: elszámolt időszak: 2017.11.06-2017.11.10., teljesítésigazolás dátuma: 2017.11.13., fizetési határidő: 30. nap. Hogyan kell helyesen kiállítani a számlát? Köszönettel. A válasz nagyon sürgős lenne:

Agrárlogisztikai központ épül Bonyhádon Cikk

Agrárlogisztikai központ épül 450 millió forintos beruházással Bonyhádon, a létesítményben évi 3000 tonna gyümölcsöt tudnak majd tárolni.

Külföldi anyavállalat térítés nélküli átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha a külföldi anyavállalat ingyenesen átadott (szállítólevélen) árut a belföldi leányvállalat számára, akkor milyen formában és értékben kell nyilvántartani, illetve raktárra kell-e venni (leltározás)? A leányvállalat szintén térítés nélkül szeretné továbbadni a vásárlói részére ezt a mennyiséget. Milyen formában történik a számlázás, illetve van-e áfafizetési kötelezettsége mindkét átadás esetén? Előre is köszönöm!

Telephelynek minősül-e a raktár? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a következő esetben. Egyik vállalat egy másik önkormányzat területén raktározza az áruját, ami egy vámraktár. A raktár nem a vállalat tulajdona. A raktár tulajdonosa havonta tárolási díjat számláz ki nekik, az ott tárolt áru mennyiségétől függően. Az árut onnan szállítják tovább a cég vevőinek. Az önkormányzat a tevékenységet, mint kereskedelmi tevékenységet nyilvántartásba vette. Viszont az áruk le- és felrakodását és tárolását a raktár dolgozói végzik és felügyelik. A vállalat részéről nem dolgozik a raktár területén senki, és eszközei sincsenek ott. Kérdésem az lenne, hogy ez a raktár telephelynek minősül-e? Továbbá, ha külföldön tároltatnák az árut, és a raktár tárolási díjat számlázna ki nekik, akkor az a ráktár telephelynek minősülne-e? Kellene-e nekik külföldön adószámot igényelni? Előre is köszönöm szíves segítségét!

Ingatlan bérbeadása raktározási céllal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság a vele kapcsolt viszonyban lévő társasággal olyan szerződést köt, melyben bérbe adja az ingatlanát raktározási célra (tehát a bérlő társaság raktározási szolgáltatást fog végezni) úgy, hogy ehhez a bérbeadó biztosít gépi eszközöket, illetve 2 fő munkavállalóját is biztosítja folyamatosan (nyilván munkaszerződés módosítanak). Kérdésként merült fel: 1. Értelmezhetjük-e úgy az ügyletet, hogy az ingatlan-bérbeadás a főszolgáltatás, és az eszközök, illetve a munkaerő rendelkezésre bocsájtása úgynevezett járulékos költségek, amelyek felveszik a főszolgáltatás áfakulcsát? (Ha áfás bérbeadást választunk, akkor áfás lesz, ha főszabály szerinti mentes lesz akkor mentes lesz). A szerződésben foglalt szolgáltatás díja nem tartalmazza külön a bérlet díját, illetve a járulékos szolgáltatás díját. 2. A bérbevevő havi rendszerességgel számol el a partnerével különböző mutatók alapján, vagyis a raktározási szolgáltatás díja értelemszerűen havonta változik. Elfogadható-e olyan szerződés szerinti díjmegállapítás a bérbeadó és bérbevevő között, hogy a bérleti díj összege nem más, mint a mindenkori raktározási szolgáltatás díjának a 95 százaléka, így a bérleti díj is változó összeg lenne? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Iparűzési adó Kérdés

Vállalkozásunk logisztikai szolgáltatást vesz igénybe (raktározás, áruátvétel és kiszállítás) egy vidéki cégtől. A raktárunkat telephelyként be kellett jelentenünk, de sem eszközünk, sem munkaerőnk nincs ott helyileg. Kell-e, és, ha igen, milyen megosztással ipát fizetnünk?

Tevékenységbővítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni a következő esetben. Egy raktározással és szállítmányozással foglalkozó kft. ügyfele igényeinek szélesebb körű kiszolgálása érdekében a raktározáson és szállításon kívül vállal például szórólapgyártást, illetve különböző marketinganyagok legyártatását. Ezt nem saját maga végzi el, hanem nyomdák segítségével. Ebben az esetben a raktár a megrendelő, és árréssel továbbszámlázza az ügyfele (másik cég, nem végfelhasználó) részére. Továbbszámlázás esetében szükséges tevékenységikör-bővítés? Ha igen, melyiket válasszuk? Kereskedelmi tevékenység vagy gyártás? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Ekáerszám kérése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági termelő a saját terményét beszállítja egy bértárolóba. Kell-e ekáerszámot kérnie, ha később annak értékesíti a terményt, akinél bértárolja, tehát szállítás és árumozgatás nem történik, mert az áru már a tárolóban van? Válaszát előre is köszönöm.

Telephely, nem telephely: ez a nagy kérdés Cikk

A mindennapi gazdasági életben az egyik legnagyobb fejtörést sokszor az okozza, hogy egy – jellemzően külföldi – társaság tevékenységével kapcsolatban keletkeztet-e egy adott tevékenység végzése telephelyet Magyarországon vagy nem. Alábbi cikkünkben bemutatjuk azokat a szempontokat, amelyek alapján egy tevékenység végzése magyarországi telephely létrejöttét eredményezi, azokat, amelyek alapján nem keletkezik magyarországi telephely, és vannak olyan esetek is, amikor ezt nem lehet egyértelműen eldönteni.

Külképviselet – logisztikai szolgáltatás Kérdés

Egy német székhelyű, közösségi adószámmal rendelkező cég a Távol-Keletről árukat vásárol. Ez az áru közvetlenül a magyarországi kft. székhelyére érkezik. Az árukról szóló számlák, vámokmányok a német cég nevére szólnak. A magyarországi kft. az alábbi logisztikai feladatokat látja el - szerződés alapján - a német vállalkozás felé: - raktározás, tárolás, belső anyagmozgatás, call center üzemeltetés. (Call center: közösségen belüli országok cégeinek megkeresése a behozott termék eladására). A magyarországi telephelyen lévő áru a közösségen belüli vásárló számára innen kerül kiszállításra, annak teljes lebonyolítását a magyarországi cég végzi. Egyes árukat meg a magyarországi kft. vásárol meg, és értékesíti azt belföldre. Kérdéseink: - Logisztikai feladatok, mint szolgáltatásnyújtás közösségen belüli értékesítése áfamentes (áfalevonásra jogosító) tevékenységnek minősül-e, vagy az ingatlan fekvése szerinti besorolás alapján általános áfakulccsal adózik? - A német cégnek a közösségen belülre értékesített árut (melyet Magyarországról szállítanak) milyen áfatartalommal kell továbbszámláznia a tényleges vásárlónak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close