8 találat a(z) pénzügyi teljesítés cimkére

Jóváhagyott osztalék könyvelése Kérdés

Kérdésünk, hogy jól értelmezzük -e a számviteli törvényt akkor, ha mint osztalékban részesülő vállalkozás, az osztalékról szóló határozat évében előírjuk az osztalékot a könyvekben, függetlenül a pénzügyi teljesítéstől. Konkrétabban a 2019-ben vállalkozásunk részére megszavazott osztalék, 2019-es bevétel akkor is, ha azt pénzügyileg nem teljesítették? Megköszönve válaszukat! Petró Imre Clean Profit Könyvelőiroda

Katás közösségen belüli szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás katás vállalkozó esetében, aki az EU-ba számláz, eurós számlát bocsájt ki, melyik árfolyamot kell figyelembe venni az adóalap számításakor: a számla teljesítése, a számla kiállítása, vagy a számla pénzügyi teljesítése szerinti árfolyamot?

Milyen tételek kerülhetnek föl a számlára? Kérdés

Egy telefon-flottaszolgáltatással foglalkozó cég telefonkészülékeket is értékesít az ügyfelei részére, méghozzá részletfizetéssel. A telefonkészülékeket az átadáskor teljes egészében kiszámlázzák, de a vételárat az ügyfelek csak havonta egyenlő részletekben fizetik. Lehetséges-e az, hogy a havi telefonszámlákra áfa nélküli összegként – csak a pénzügyi rendezés egyszerűbbé tétele miatt – fölkerül a korábban megvásárolt telefonkészülék részlete? Így nem kellene külön részletfizetési értesítő alapján fizetni a telefonrészletet, hanem rákerülhetne közvetlenül a számlára. Nyilván ezt a kibocsájtó cég nem könyvelné bevételként, és a befogadó sem költségként, hanem csak a pénzügyi teljesítést segítené, hogy egy bizonylaton összesítve látja az elutalandó összeget.

Adott előleg, Beszámoló/értékvesztrés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adott előlegek (szolgáltatásra) között szereplő tételekről szeretnék álláspontot kérni, melyek pénzügyileg rendezésre kerültek, azonban teljesítés nem történt meg, a partner adószámát pedig 2019-ben törölték. A partnert nem tudjuk elérni, NAV végrehajtás is van a vállalkozás ellen. Véleményem szerint nem mutathatjuk ki az előlegek között a 2018. évi beszámoló összeállítása során, mivel a jelenlegi formációk szerint a szolgáltatás teljesítése nem fog megtörténni. Előleg kerülhet értékvesztésre? (Számviteli törvény: 55. § (1) bekezdése alapján, azonban pénzügyileg rendezésre kerültek az előlegek!) Ha esetleg felszámolásra kerül a vállalkozás, és nem tudják visszatéríteni, akkor behajthatatlan követelésként írható le? (Ebben az esetben 2018-ban, mint előleg kimutatható a könyvelésben, tudva, hogy ennek rendezését lehetetlennek tartjuk.) Köszönöm szíves válaszukat.

Előlegszámla vagy számla 2. Kérdés

Köszönöm a választ! Az első számla kiállítása akár 10 hónappal az utazás megkezdése előtt történik. A második számla az utazás előtt 30 nappal készül. Minden esetben a számla kiállítása után történik a pénzügyi teljesítés. Az áfa megfizetése a pénzügyi teljesítés hónapjában történik, annak ellenére, hogy a számlák nem előlegszámlaként készülnek. Tudtommal előlegszámla csak a pénzügyi teljesítés után készülhet, így csak fizetésbekérő lehetne a megoldás, ebben az esetben viszont nagyon megnő az adminisztráció, mivel 2 fizetésbekérőt, 2 előlegszámlát és 1 végszámlát kellene kiállítani, a módosításokról nem is beszélve. A vállalkozás gyakorlata ezt leegyszerűsíti. A fentieket figyelembe véve adókockázat nincs, mivel az áfa megfizetése szabályos. Helyesen teszi-e az utazásszervező, hogy „számlát” állít ki? Tudomásom szerint az utazásszervezőknél ez bevett gyakorlat. Köszönöm a segítséget!

Barter számlázása Kérdés

Két fél közötti barter ügyletben az áfa mértéke nem azonos, mivel ebben az ügyletben pénzügyi teljesítés nincs, ezért az áfát be kell-e fizetni, vagy a számla értékét kell úgy meghatározni, hogy az eltérő áfával növelt számlaérték egyenlő legyen, és ténylegesen ne legyen pénzügyi teljesítés?

Vételi opciós díj Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérdésem: helyesen járunk-e el, ha egy vételi opciós díjat a pénzügyi teljesítéskor (alapbizonylat a szerződés) számolunk el, számla nélkül. Így áfa sem terheli ezt a bevételt. Az ügyletet kft.-k bonyolítják.

Konferencián részvételről számla Kérdés

Konferencián való részvételről (kiállítási díj, szállás, étkezés) az alábbi számlát kaptuk (nem díjbekérőt): kelte: 2014.08.28. Fizetési határidő: 2014.10.10. Teljesítés: 2014.11.17. (ez a konferencia időpontja) A pénzügyi teljesítés 10. hóban megtörtént, előlegszámlát nem kaptunk. Kérdésem az, hogy a levonható áfát - előlegszámla hiányában - melyik hónapban lehet elszámolni? Köszönöm a segítségét !

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás és a PTGSZLAH

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Flottakezelő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close