17 találat a(z) pénzügyi teljesítés cimkére

Saját üzletrész visszavásárlása Kérdés

Megbízási díj termék átadásával történő kiegyenlítése Kérdés

Hűségkupon Kérdés

Év végi vevői elismert követelés Kérdés

Pénzforgalmi áfa küszöbérték átlépése Kérdés

Ajándék papírtáska könyvelése Kérdés

Szja 1 százalék bevétel kimutatása melyik évben helyes kettős könyvelésben Kérdés

2020. évben be nem folyt bevétel adózása Kérdés

Adott előleg könyvelése, előlegszámla kezelése Kérdés

Jóváhagyott osztalék könyvelése Kérdés

Kérdésünk, hogy jól értelmezzük -e a számviteli törvényt akkor, ha mint osztalékban részesülő vállalkozás, az osztalékról szóló határozat évében előírjuk az osztalékot a könyvekben, függetlenül a pénzügyi teljesítéstől. Konkrétabban a 2019-ben vállalkozásunk részére megszavazott osztalék, 2019-es bevétel akkor is, ha azt pénzügyileg nem teljesítették? Megköszönve válaszukat! Petró Imre Clean Profit Könyvelőiroda

Katás közösségen belüli szolgáltatás nyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás katás vállalkozó esetében, aki az EU-ba számláz, eurós számlát bocsájt ki, melyik árfolyamot kell figyelembe venni az adóalap számításakor: a számla teljesítése, a számla kiállítása, vagy a számla pénzügyi teljesítése szerinti árfolyamot?

Milyen tételek kerülhetnek föl a számlára? Kérdés

Egy telefon-flottaszolgáltatással foglalkozó cég telefonkészülékeket is értékesít az ügyfelei részére, méghozzá részletfizetéssel. A telefonkészülékeket az átadáskor teljes egészében kiszámlázzák, de a vételárat az ügyfelek csak havonta egyenlő részletekben fizetik. Lehetséges-e az, hogy a havi telefonszámlákra áfa nélküli összegként – csak a pénzügyi rendezés egyszerűbbé tétele miatt – fölkerül a korábban megvásárolt telefonkészülék részlete? Így nem kellene külön részletfizetési értesítő alapján fizetni a telefonrészletet, hanem rákerülhetne közvetlenül a számlára. Nyilván ezt a kibocsájtó cég nem könyvelné bevételként, és a befogadó sem költségként, hanem csak a pénzügyi teljesítést segítené, hogy egy bizonylaton összesítve látja az elutalandó összeget.

Adott előleg, Beszámoló/értékvesztrés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adott előlegek (szolgáltatásra) között szereplő tételekről szeretnék álláspontot kérni, melyek pénzügyileg rendezésre kerültek, azonban teljesítés nem történt meg, a partner adószámát pedig 2019-ben törölték. A partnert nem tudjuk elérni, NAV végrehajtás is van a vállalkozás ellen. Véleményem szerint nem mutathatjuk ki az előlegek között a 2018. évi beszámoló összeállítása során, mivel a jelenlegi formációk szerint a szolgáltatás teljesítése nem fog megtörténni. Előleg kerülhet értékvesztésre? (Számviteli törvény: 55. § (1) bekezdése alapján, azonban pénzügyileg rendezésre kerültek az előlegek!) Ha esetleg felszámolásra kerül a vállalkozás, és nem tudják visszatéríteni, akkor behajthatatlan követelésként írható le? (Ebben az esetben 2018-ban, mint előleg kimutatható a könyvelésben, tudva, hogy ennek rendezését lehetetlennek tartjuk.) Köszönöm szíves válaszukat.

Előlegszámla vagy számla 2. Kérdés

Köszönöm a választ! Az első számla kiállítása akár 10 hónappal az utazás megkezdése előtt történik. A második számla az utazás előtt 30 nappal készül. Minden esetben a számla kiállítása után történik a pénzügyi teljesítés. Az áfa megfizetése a pénzügyi teljesítés hónapjában történik, annak ellenére, hogy a számlák nem előlegszámlaként készülnek. Tudtommal előlegszámla csak a pénzügyi teljesítés után készülhet, így csak fizetésbekérő lehetne a megoldás, ebben az esetben viszont nagyon megnő az adminisztráció, mivel 2 fizetésbekérőt, 2 előlegszámlát és 1 végszámlát kellene kiállítani, a módosításokról nem is beszélve. A vállalkozás gyakorlata ezt leegyszerűsíti. A fentieket figyelembe véve adókockázat nincs, mivel az áfa megfizetése szabályos. Helyesen teszi-e az utazásszervező, hogy „számlát” állít ki? Tudomásom szerint az utazásszervezőknél ez bevett gyakorlat. Köszönöm a segítséget!

Barter számlázása Kérdés

Két fél közötti barter ügyletben az áfa mértéke nem azonos, mivel ebben az ügyletben pénzügyi teljesítés nincs, ezért az áfát be kell-e fizetni, vagy a számla értékét kell úgy meghatározni, hogy az eltérő áfával növelt számlaérték egyenlő legyen, és ténylegesen ne legyen pénzügyi teljesítés?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telefon elvétele munkahelyen

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Tevékenység bővítése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs