466 találat a(z) pályázat cimkére

Fejlesztési támogatás Kérdés

Kérjük szíves tájékoztatásukat az alábbi esettel kapcsolatban! Társaságunk több nyertes pályázattal is rendelkezik VP programon belül. A 2019. évben pénzügyileg teljesített támogatások helyes számviteli elszámolása kapcsán merültek fel bennünk kérdések. A 2014-2020. programozási időszakban az EMVA társfinanszírozásában megvalósuló beruházásokhoz kapott fejlesztési támogatásokat a korábbi tőketartalékos gyakorlattal szemben az egyéb bevételek között kell(ett) elszámolni A Magyar Közlöny 2019. évi 198. számában megjelent 55/2019. (XII. 10.) AM rendelet. Ezen rendelet 1. § (1) szerint az EMVA 2014-2020. programozási időszakban igénybe vett beruházási célú támogatás összegét kettős könyvvezetés esetén tőketartalékba kell helyezni. A 2. § rendelkezik a hatálybalépést megelőzően keletkezett támogatási jogviszonyokról, értelmezésünk szerint aki eddig egyéb bevételként könyvelte, az maradhat annál a hatálybalépés előtt keletkezett támogatási jogviszonyok tekintetében. Mit jelent a keletkezett támogatási jogviszony alábbi esetekben: VP-3-4.2.1-15 2017.09.14. támogatói okirat; 2019-ben kifizetési kérelem jóváhagyását követően támogatás pénzügyi folyósítása történt, de a projekt még nincs lezárva VP-3-4.2.1-4.2.2-18 2019.09.20. támogatói okirat; 2019-ben nem történt elszámolás, kifizetés, a projekt megvalósítása folyamatban van VP2-4.1.4-16 kódszám 2019.11.11. TO; 2019-ben nem történt elszámolás, kifizetés, a projekt megvalósítása folyamatban van Köszönjük!

Hamarosan megnyílnak a magyar borok értékesítését segítő pályázatok Cikk

A következő három évben összesen mintegy 4,8 milliárd forint támogatást biztosít az agrártárca uniós források felhasználásával a magyar borok népszerűsítésére. Az erről szóló rendeletek szerint az Európai Unió területén megvalósuló borpromóció támogatására 2020. március 12-étől április 30-áig, míg az Európai Unión kívül megvalósuló értékesítést ösztönző tevékenységekre 2020. április 1-jétől május 15-éig lehet benyújtani a pályázatokat – írja az Agrárminisztérium (AM) Sajtóirodája a kormany.hu-n.

Április 6-áig lehet pályázni az E.ON fenntarthatósági pályázatára Cikk

Április 6-áig lehet pályázni fenntartható, energiatudatos és zöld kezdeményezésekkel a nemzetközi E.ON Energy Globe verseny magyarországi fordulóján.

Zöld gazdaságfejlesztési pályázatok indulnak Cikk

Négymilliárd forint értékben jelennek meg hamarosan zöld gazdaságfejlesztési pályázatok – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára ma Székesfehérváron. A pályázattal a megújuló energia és az energiahatékonyság területén kapacitásfejlesztő vállalkozásokat kívánja segíteni az állam.

Hulladékmentesítési pályázat egyetemistáknak Cikk

Hulladékmentesítési pályázatot írt ki a kormány egyetemistáknak – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára Budapesten.

Közhasznú egyesület ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közhasznú egyesület, amely 2019-ben 140 millió forint árbevételt produkált, támogatásokból, adományokból és pályázatokból + 1 millió forintot ingatlan bérbeadásból, összesen: 151 M forint. Eladott egy ingatlant (tárgyi eszköz) 26 milli forintért. Így összesen 167 millió forint árbevétele volt. Hogyan számoljuk ki a társasági adót? Az árbevétel miatt van 15 százalék mentesség, az 25 millió forint. Az eladott ingatlan értéke 26 millió – 25 millió = 1 millió lesz az adóalap? 9 százalék tao-val? Köszönöm!

Egyéni vállalkozás és pályázat Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy ha valaki már elindította az egyéni vállalkozását 2020. január 4-én, de most szeretne indulni egy pályázaton, aminek feltétele, hogy ne legyen vállalkozó az illető az elmúlt egy évben, akkor van-e arra lehetőség, hogy a jelenlegi vállalkozását visszamondja, hogy tudjon pályázni, és megfeleljen az egyéves kritériumnak? A másik lehetőség, hogy a jelenlegi vállalkozása mellett vállal egy 4 órás állást, egyéni vállalkozóként alanyi adómentességet választ, és mint az adószámos magánszemély, a bevétel-költség alapján fizet 15 százalék adót, a 7710 forint tb-járulékot pedig külön minden hónapban maga fizeti be? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyesületi díj számlázási határideje Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi kérdésben szeretném véleményét kérni. Példa: egy egyesületi tag befizeti a minősítési díjat (szállásadás kapcsán) ami vagy 30 000 vagy 45 000 forint. A minősítési eljárás a legutóbbi időben (2017-től) nagyon-nagyon lassan zárul le. Tehát ha valaki befizeti például 2017. február 5-én a díjat, a minősítés 2019. október-novemberében zárul, számlát eddig nem kap a szállásadó. Itt nem érvényes a befizetéstől számított 15 nap? Ez főleg a pályázati forrásból építkezőknek okoz komoly gondot: egyrészt nekik igazolni kell, hogy a védjegy feltételei szerint építtették meg a szálláshelyet, másrészt pedig a minősítési díjat el szeretnék számolni, s a számlát több hónap alatt sem kapják meg. További példa: az egyesület például 2019. április 26-án átutalja a tagdíjat. Többszöri sürgetésre megérkezik a számla szeptember 13-án (elektronikusan) számla kelte 2019. szeptember 13. fizetési határidő: 2019.szeptember 13. Ez így rendben van? Józan paraszti ésszel talán az lett volna a helyes, hogy a számlában szereplő összeg átutalásra került 2019.április 26-án, pénzügyi teljesítést nem igényel, vagy olyan szöveg, melyet a törvény előír. Helyes, ha hosszú-hosszú hónapokig húzódik az eljárás, s befejezéskor adnak számlát? Ilyen esetben mikori dátum, vagy milyen szöveg szerepeljen a számlán?

Egyéni vállakozó átalakul kft.-vé Kérdés

Kérdésem a következő: egyéni vállalkozó jogutódja lesz-e az átalakulás után a kft.? Pályázatnál hitelkérelemnél csak a kft. időszakát nézik, vagy az egyéni vállalkozást is?

GOP pályázat – el nem ismert költség Kérdés

Tisztelt Adózóna! A kérdező társaság GOP pályázat keretein belül támogatást kapott kísérleti fejlesztésekre, 70%-os támogatási aránnyal. A beruházás már évek óta lezárult. Jelenleg a költségekre kapott összegek 48, passzív időbeli elhatárolások számlaosztályban vannak, mely bevételként történő elszámolása az értékcsökkenéssel arányosan történik. Az eszközök nettó értékének 70%-a szerepel az elhatárolások között. Ellenőrzés során megállapításra került, hogy bizonyos összegeket a GOP nem ismer el pályázati célú költségnek. Kérdésünk, hogy történik ennek elszámolása. Ezt fel kell oldanunk, vagy előzetesen a nettó értéket szükséges módosítani, és figyelemmel az arányszámra kell korrigálni a feloldást? Köszönjük!

Másfél milliárd forint mikro-, kis- és középvállalkozások pályázataira Cikk

Megjelent "A mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása a vállalkozói ismeretek bővítése révén" című kiemelt pályázati felhívás 1,5 milliárd forint keretösszeggel, amelynek célja egyrészt a magyar tulajdonú vállalkozásoknál a generációváltásra való felkészítés, másrészt a segítségnyújtás a nehézségekkel küzdő vállalkozások számára – közölte Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-vel.

Pályázati felhívás a foglalkoztatásbővítés ösztönzésére Cikk

Megjelent a Foglalkoztatásbővítés ösztönzése című pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében – közölte Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. A támogatási kérelmeket 2020. január 27-étől lehet majd benyújtani.

Önkormányzati út felújításához hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A helyi önkormányzat pályázatból felújítja (aszfaltozás) az egyik külterületi mezőgazdasági utat. Az önrészhez azon vállalkozók, akiknek arra van a telepe hozzájárulnának az önkormányzat kérésére. Önkormányzati beruházásról lévén szó, az útfelújításról kiállított számlát az önkormányzat rendezi a kivitelező felé. Mi lenne a helyes megoldás a cégünkre eső rész megfizetésére? Hozzájárulás fizetése megállapodás alapján, vagy számlázza ki az önkormányzat a mi részünket hozzájárulás címén? Kérdésem: amennyiben cégünk is hozzájárul az út felújításának költségeihez, azt ráfordításként elszámolhatja -e? A társaságiadó-alapot növeli-e az a hozzájárulás? Áfafizetési kötelezettség származik-e cégünknél? Köszönettel!

Elindult a Digitális jólét tőkeprogram, pályázhatnak a kkv-k, startupok Cikk

Mától regisztrálhatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) a 7,5 milliárd forint keretösszegű Digitális jólét tőkeprogramra, az igényelt összeg 10 és 500 millió forint között lehet – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára ma sajtótájékoztatón.

Indul a kkv-k épületenergetikai fejlesztéseit támogató pályázat Cikk

Mától adhatják be a támogatási kérelmeiket a mikro-, kis- és középvállalkozások épületenergetikai fejlesztéseik támogatására – hívja fel a figyelmet Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezető tb jogviszonya

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Bezárt szolárium

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs